Thai Iced Coffee sa kremastim kokosovim mlijekom

Thai Iced Coffee sa kremastim kokosovim mlijekom

Na svom Instagramu sam se već toliko puta požalila kako mi je ljeto dosadilo da se više ne usudim ni gram negativne energije emitirati u virtuelni prostor. Vjerujem da je više ljubitelja ljeta, sunca i vrućina tako da mi se čini kako i nemam previše sagovornika na ovu temu. Samo ću još tiho konstatovati da se jako radujem jeseni – a do tada se služim različitim načinima rashlađivanja. Ove sezone su moj izbor olakšanja definitivno rashlađeni napitci. Nakon mocktaila sa matcha zelenim čajem, te onog sa ružinom vodicom i lubenicom, došao je red i na ledenu kafu.

Tokom dana kada smo imali temperaturu iznad 30 stepeni Celzijusa, iako inače tokom dana pijem jaču crnu kafu, nisam više mogla uživati u svom omiljenom napitku “s nogu”. Tek servirana vruća šoljica kafe mi se jednog popodneva pokazala kao kobna greška jer mi se stomak nije mogao umiriti a ja sam se osjećala pregrijano narednih sat vremena. Pa zašto onda komplikovati stvari kada imamo opciju ledene kafe? Ali ja kakva sam inače, u kućnoj “uradi sam” varijanti ne mogu baš smućkati ledenu kafu iz kesice i reći – to je to. A ne, ja volim da moja kreacija bude barem mrvicu posebnija. I tako smo došli do Thai Iced Coffee sa kremastim kokosovim mlijekom. 

Originalna Thai Iced Coffee se priprema sa zaslađenim kondenzovanim mlijekom, koje možete kupiti ili napraviti. Naravno da me zainteresovala DIY verzija. U suštini se radi o tome da se mlijeko sa šećerom par sati kuha kako bi se iz njega uklonila voda. Na kraju treba da se dobije gusta ljepljiva smjesa konzistencije slične medu. Ruku na srce, nemam strpljenje niti motivaciju da toliko vremena posvećujem tom cilju a i rezultat nije zagarantovan (rekoh poučena iskustvom sa ghee pripremom). Zato sam se ipak okrenula kokosovom mlijeku te par dodataka uz koje sam napravila malo manje slatku ali veoma ukusnu ledenu kafu čiji recept dijelim sa vama u nastavku.

Thai Iced Coffee sa kremastim kokosovim mlijekom

1 konzerva dmBio kokosovog mlijeka, 2 supene kašike meda, četvrtina kafene kašike mljevenog kardamoma, četvrtina kafene kašike ekstrakta vanilije, 4 šoljice crne kafe, kocke leda (ili kafe)

Prvi korak je skuhati kafu a potom je preliti u stakleni bokal. Ostavite da se jedan sat hladi na sobnoj temperaturi a nakon toga je stavite na dvosatno hlađenje u frižider. U manjoj šerpici umutiti kokosovo mlijeko, med, kardamom i ekstrakt vanilije. Imate opciju da prilikom serviranja prvo ulijete kafu a potom mješavinu kokosovog mlijeka, ili da prvo kocke leda prelijete kokosovim mlijekom a potom ulijete kafu. 

Da bi ledena kafa bila posebno jaka (baš kako je ja volim), prethodno sam pripremila kocke leda od kafe – osim što super izgledaju one dodatno pojačaju aromu kafe. Dobro promiješati. Po želji svoju ledenu kafu dekorisati kokosovim brašnom i uživati u osvježavajućem okusu koji rashlađuje i po najvećoj vrućini.

Thai Iced Coffee sa kremastim kokosovim mlijekom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?