Pet popularnih sastojaka u njezi kože koji su vrijedni hypea

Pet popularnih sastojaka u njezi kože koji su vrijedni hypea

Pazite na svoju prehranu, suplementi su vam sedmično raspodijeljeni između schisandre utorkom i ashwagandhe srijedom i petkom a probioticima regulišete probavu – osviješteni ste i svako bi pozavidio na vašem znanju o adaptogenima, ali kakva je situacija sa njegom kože? Ono što stavljamo na svoju kožu je pa gotovo jednako važno kao i to čime je hranimo iznutra. Također, često nailazimo na paralele između visokoučinkovitih suplemenata i prirodnih preparativnih sastojaka koji zaista rade svoj posao.

Na tržištu je mnogo efikasnih, neagresivnih proizvoda te mnogi od njih tvrde da sadrže moćne biljne ekstrakte ali, u kojem procentu sadrže te sastojke i koji od tih proizvoda su zaista vrijedni naše pažnje? Kroz ruke i preko kože mi i pored dosta selektivnijeg pristupa prođe velika količina proizvoda, a vremenom sam naučila čemu da dajem prioritet te ultimativno, šta je vrijedno mog vremena i novca. U nastavku, odabrala sam pet popularnih sastojaka u njezi kože koji su vrijedni hypea. Sa njima nema greške a uz svaki sastojak, također sam odabrala i proizvode koji ih sadrže a koje rado kupujem i preporučujem.

Nikotinamid

Niacinamide (nikotinamid, poznatiji i kao vitamin B3) je sastojak koji je sve popularniji te danas ima status must-have sastojka u svakoj beauty rutini. Opravdano? Apsolutno opravdano! Izuzetno umirujućeg svojstva, posjeduje niz benefita za kožu sklonu aknama samim tim što upalna stanja dovodi pod kontrolu – kao i proizvodnju sebuma. Suhoj koži odgovara jer joj jača zaštitnu barijeru te poboljšava retnciju vlažnosti. Za osjetljive i alergijama sklone oči je savršen jer umiruje i hidratizira osjetljivo okoloočno područje plus, vitamin B poboljšava proizvodnju kolagena. Osjetljivoj koži je generalno najbolji prijatelj upravo zbog smirivanja upala, jačanja kože ali i ublažavanja simptoma iritacija.

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%
La Roche-Posay Toleriane Eye Contour
La Roche-Posay Toleriane Ultra Fluide
La Roche-Posay Effaclar Duo(+)

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina nije vrsta kiseline poput salicilne ili glikolne, koje za zadatak imaju da eksfoliraju kožu. Ona se na određeni način ponaša kao zaštitni lubrikativni agens za naše oči, kosu, kožu, nerve i zglobove. Poenta hijaluronske kiseline jeste da hidratizira – recimo da hidratizira. Ona je u biti humektant, njena sposobnost je da za sebe veže vodu, što omogućava koži da je apsorbuje i spriječava gubitak vlažnosti. Dodatni benefiti hijaluronske kiseline su umirujuće, obnavljajuće i protuupalno djelovanje. Tako se koristi za zacjeljivanje ranica, opekotina i oštećenja sluznice.

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5
La Roche-Posay Hyalu B5 Hyaluronic Acid Serum
Vichy Aqualia Thermal Rich Cream Moisturizer
Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II

Skvalan

Nemojte se zbuniti i pomiješati termin skvalan sa hijaluronskom kiselinom. Ali nećete pogriješiti ako budete kombinovali ova dva sastojka, pošto se lijepo slažu. Hijaluronska kiselina je humektant koja privlači vodu, dok je skvalan emolijens koji “zaključava” vlagu i smanjuje njen gubitak. Za najbolje rezultate se prvo nanosi hijaluronska kiselina, a potom skvalan. Skvalan ima veoma lijepu nemasnu teksturu, što ga čini pogodnim za sve tipove kože – uključujući osjetljivu. Divna stvar kod skvalana je ta što neće smetati bilo kojem drugom sastojku koji koristite u preparativi, pošto ne formira film preko kože.

Pet popularnih sastojaka u njezi kože koji su vrijedni hypea
Lavera Hydro Effect Serum
Origins Three Part Harmony Oil-Infused Serum
The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane
Lavera Hydro Effect Day Cream

Vitamin C (L-askorbinska kiselina)

Vitamin C je antioksidans topiv u vodi i najobilatiji je od svih antioksidansa u koži. Pri početku uvođenja vitamina C u rutinu, najbolje je započeti sa niskim koncentracijama do 10%. Treba pratiti kako koža na njega reaguje, sačekati da se navikne na njega i postepeno povećati koncentraciju do 15-20%. Mana vitamina C jeste to što je kao sastojak nestabilan. Izlaganje zraku, vrućini i/ili svjetlu ga mogu dovesti do propadanja. . L-Ascorbic Acid (LAA odnosno L-askorbinska kiselina) je vitamin C u svojoj najefikasnijoj formi. Ipak, ovo je manje stabilan oblik vitamina C u odnosu na ostale i u velikim dozama može izazvati iritaciju kože. Ako LAA testirate i vaša ga koža dobro podnosi, onda je najbolja moguća opcija. Najbolji za: visoku efikasnost, normalnu ili masnu kožu.

Derma E Vitamin C Intense Night Cream
La Roche-Posay Redermic C Pure Vitamin C Eye Cream
Clinique Fresh Pressed 7-Day System with Pure Vitamin C
The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder

Alfa-lipoinska kiselina

Alfa-lipoinska kiselina poznata je i kao “univerzalni antioksidans” jer je topiva i u vodi ali i u ulju. Ovo je razlikuje od BHA (koje su samo topive u ulju) i od AHA (koje su samo topive u vodi). Također ima sposobnost da potpomogne kapacitet kože pri eksfolijaciji i regeneraciji. Svojim specifičnim djelovanjem pomaže suhoj koži i ujednačava ten. Također ima blagu sposobnost da se bori sa upalnim procesima, što bi moglo biti od koristi osobama koje pate od akni ali ona ujedno sanira i štetu nanesenu izloženosti sunčevim zrakama. Postoje dokazi i da može zacijeliti ožiljke. Mislila sam da je glikolna najjača kiselina koju sam koristila ali alfa-lipoinska je definitivno najimpresivnija do sada. Tako jasne i primjetne rezultate rijetko viđam a bukvalno nakon par korištenja primjećujem bolji tonus i manje duboke mimičke linije.

Pet popularnih sastojaka u njezi kože koji su vrijedni hypea
Reviva Labs Firming Eye Serum
NutriBiotic Skin Serum
The Ordinary Alpha Lipoic Acid 5%
Derma E Firming DMAE Moisturizer with Alpha Lipoic Acid

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?