NATRACARE prirodni, organski menstrualni proizvodi bez plastike, parfema i hlora

NATRACARE

Potraga za skrivenim šećerima u prehrani je započela lančanu reakciju kojom sam počela preispitivati još mnogo toga. Nakon šećera, prešla sam na potragu za plastikom – što je samo po sebi tako velik zadatak i opširna tema da trenutno nisam u mogućnosti “pokriti” sve njene aspekte. Jedan od aspekata koji mi je privukao pažnju nakon redovnog ginekološkog pregleda su bili intimni sanitarni proizvodi za žene. Podatak da jedna žena tokom svog života iskoristi cca 11,000 uložaka je baš – vau. Uz uloške koristimo i tampone, intimne maramice i još toliko toga da se naprosto zapitam šta se nalazi u svim tim proizvodima koji barem jednom mjesečno koristimo na najnježnijem dijelu svog tijela. 

Ekologija je veoma aktuelna tema međutim, svijest u našem društvu dosta je nerazvijena o njoj – što, nadam se, biti će u budućnosti promijenjeno. Vjerujem da je ključ u edukaciji i protoku informacija tako da ću posvetiti jedan dio svog internet prostora upravo ekologiji a dodatno ću osnažiti temu zdravlja kojoj sam već dugi niz godina posvećena

Da li ste znale da još od 1980-tih postoje organski, pamučni ulošci i tamponi koji ne sadrže plastiku niti bilo kakve hemikalije koje se inače koriste u procesu proizvodnje? Iako sam rođena u osamdesetim godinama prošlog vijeka, mogla sam tokom života doći do informacije da imam izbor i da mogu koristiti tako prirodne intimne proizvode – ali ta informacija je do mene došla tek ove godine. I iako bih mogla uroniti u razloge zbog kojih je to tako, radije bih svoju pažnju, vrijeme i fokus prebacila na to da čim prije počnem koristiti proizvode koji su bolji za mene, pa i moju okolinu. A ukoliko usput uspijem podijeliti ove informacije i iskustva sa vama, možda potaći i vas da razmišljate slično, da budete svjesne da imate mnogo veći izbor nego se činilo te da u konačnici i vi prenesete sve te informacije ženama i djevojkama koje su vama bitne – tim bolje.

NATRACARE prirodni, organski menstrualni proizvodi bez plastike, parfema i hlora

NATRACARE je brend koji je osnovala gospođa Susie u Velikoj Britaniji 1989. godine. Na ovaj korak se odlučila nakon spoznaje o otpuštanju supstance dioksina tokom procesa izbjeljivanja hlorom – radi se o toksičnoj i po zdravlje opasnoj supstanci kojoj sigurno nije mjesto u proizvodima koji dolaze u dodir sa našim najosjetljivijim dijelovima tijela. Ideja je bila proizvesti sanitarne proizvode koji će od početka do kraja proizvodnog procesa biti sigurni. I zvanično, od 1995. godine NATRACARE proizvodi ne sadrže plastiku uopšte. Sastoje se od organskih i prirodnih sirovina koje su 100% biorazgradive. 

Sirovine koje koriste su organski pamuk i celulozna pulpa koje sačinjavaju središte uložaka i tampona – umjesto viskoze. Pamuk koji ovaj brend koristi je organski uzgojen, bez upotrebe štetnih pesticida, herbicida ni insekticida. U tamponima se obično koriste rayon sintetička vlakna ili genetski modifikovani pamuk međutim, NATRACARE tamponi se sastoje od organskog pamuka za čiji uzgoj su žene i generalno svi farmeri adekvatno plaćeni. 

Još jedna prednost organskog pamuka u tamponima (umjesto sintetičkih rayon vlakana) jeste što ne dolazi do otpuštanja kratkih vlakana tokom upotrebe – što je slučaj sa rayonom. Također nema ni plastične ovojnice kojom se obično oblaže tampon od rayon vlakana, kako bi se ispadanje spriječilo. Samim time se tamponima od organskog pamuka uklanja mogućnost infekcije i pojave sindroma toksičnog šoka. Riječ je o rijetkom ali opasnom poremećaju koji može da  uzrokuje određena vrsta bakterije koja u organizmu stvara toksine. Testiranja na ovu temu su pokazala da tamponi od čistog pamuka (umjesto konvencionalnih tampona koji sadrže ljepilo), mogu smanjiti procenat nastanka ovakvog šoka. Dodatni plus je što se za proizvodnju ovih uložaka ne koriste životinjski sastojci, niti se sprovode testiranja na životinjama.

Koliko se plastike zaista nalazi u ulošcima i tamponima?

Nova studija pokazuje da pakovanje konvencionalnih uložaka sadrži ekvivalentnu količinu plastike kao 5 vrećica (cca 36 grama plastike u svakom pakovanju uložaka). Tačnije, to znači da svaki pojedinačni uložak sadrži 2,4 grama plastike a još dodatnih 2,5 grama plastike se nalazi u plastičnoj ovojnici uloška. I tako dolazimo do podatka da se u svakom pakovanju konvencionalnih uložaka nalazi plastike koja je jednaka 5 plastičnih vrećica. Mislim da onda nije iznenađenje što su menstrualni proizvodi peta najčešća stvar koju more izbacuje na evropske morske obale.

Ulošci  i tamponi često sadrže: 

 • Plastiku (polipropilen i polietilen) 
 • Površinski aktivne tvari
 • Parfeme i boje 
 • Poliakrilatni super absorbente (SAP)
 • Hlorom izbijeljen pamuk

Zbog čega je bolje koristiti organske i prirodne uloške i tampone?


Mislim da je svaka žena koja je koristila uloške iskusila pojačano znojenje intimne regije, potencijalnu iritaciju i osjećaj nelagode – što ima smisla kada pomislimo da su ti proizvodi napravljeni 90% od plastike. Kao i što nam se tokom vrućina preporučuje da nosimo odjeću od prozračnih materijala, kako bi koža mogla da diše, isti princip možemo primjeniti i na uloške.

Na nježnom intimnom području nije najbolje da bude plastika satima. I upravo zato ginekolozi, obstetičari, dermatolozi će uvijek preporučiti intimne sanitarne proizvode koji su napravljeni od prozračnog, organskog pamuka. Uz korištenje donjeg veša koji ne steže, koji je također od prozračnog pamuka te uz prirodne uloške i tampone, pojava svrbeža i iritacije se drastično može smanjiti. Istraživanje koje su napravili britanski i kanadski ginekolozi je pokazalo da menstrualni proizvodi doprinose intimnim iritacijama.


Korištenje prirodnih, prozračnih proizvoda za intimnu njegu i ciklus može biti umirujuće i korisno za:

 • Kontaktni dermatitis
 • Vulvodiniju 
 • Endometriozu 
 • Upalnu bolest zdjelice 
 • Alergije 
 • Intimnu iritaciju 

 Šta se nalazi u NATRACARE proizvodima?

Organski pamuk je jedini sastojak u NATRACARE tamponima i ulošcima te je zaštitna mrežica preko sredine uložaka također napravljena od organskog pamuka. Mekan i nježan, dopušta koži da slobodno diše. Celulozna pulpa tj. etički dobijena drvna masa također je sastavni dio NATRACARE uložaka u čiju proizvodnju nisu uključene hemikalije poput poliakrilatnih super absorbenata. Niti je izbijeljena hlorom, tako da je riječ o celulozi koja ima prirodnu moć upijanja. Biljni škrob sačinjava pozadinski sloj uložaka – i nije genetski modifikovan. Riječ je o bioplastici koja je biorazgradiva te služi kao vodootporni sloj. Također se koristi u službi omotača za uloške, tako da nema potrebe za korištenjem plastike. Na našem tržištu se od ovog brenda nalazi slijedeći asortiman proizvoda;

 1. NATRACARE ulošci sa krilcima long (10 komada) 
 2. NATRACARE ulošci sa krilcima super (12komada)
 3. NATRACARE ulošci sa krilcima regular (14 komada)
 4. NATRACARE dnevni ulošci zakrivljeni (30 Komada)
 5. NATRACARE dnevni ulošci (16 komada) 
 6. NATRACARE  dnevni ulošci (18 komada) 
 7. Noćni ulošci (10 komada) 
 8. Tamponi super plus (20 komada) 
 9. Tamponi regular (20 komada) 
 10. Tamponi super (20 komada) 

 Moje iskustvo


Nakon što smo zajedno prešli temu plastike u intimnim proizvodima, koje su prednosti a koje mane konvencionalnih menstrualnih proizvoda te razloge zbog kojih je preporučljivo preći na iste od organskog pamuka – red je i da podijelim svoje lično iskustvo sa ovom vrstom proizvoda. Prije svega, izbor po pitanju dimenzija prilagođenih pojedinačnim potrebama i etapama menstrualnog ciklusa, jačini upijanja te oblika za noćno, dnevno ili svakodnevno (panty liners) korištenje je jednako kao i kod konvencionalnih uložaka i tampona.

Neće nedostajati oni za jači tok i noćno korištenje, imamo uloške sa i bez krilaca, elastičnije ili deblje, tampone za prve i posljednje dane ciklusa – zaista ništa ne nedostaje. Pakovanja su meni barem estetski oku ugodna, praktična. Cjenovno su malo “jače” cijene od konvencionalnih uložaka – ali imajte na umu da, kao i kod etički proizvedene odjeće sa organskim sastavom, adekvatno plaćenim ljudstvom – sve te stavke podižu cijenu proizvodu. 


Svaki dio pakovanja je sastavljen od neke od tri spomenute komponente; organski pamuk, celulozna pulpa i biljni škrob + reciklirani karton. I omot uložaka je sastavljen od škroba. Ulošci su jako mekani, na dodir se odmah može osjetiti razlika u odnosu na konvencionalne. Tačno se osjeti pamuk pod prstima. Jednako su elastični kao konvencionalni. Kada se zalijepe za donji veš, ne pomiču se i ne mogu se lako pokidati (isprobala sam).

Sposobnost upijanja će varirati od vrste uloška te će oni tanji biti prilagođeni manjem toku i dnevnoj upotrebi, dok su npr. noćni maxi pads dosta deblji te adekvatniji jačem menstrualnom toku. Tamponi se također mogu nabaviti prema sposobnosti upijanja. Ono što ću napomenuti jeste da upravo zbog odsustva gela koji konvencionalni ulošci sadrže, organske uloške bi bilo poželjno mijenjati nešto češće. 


Nema nekog pravila, svaka djevojka i žena može sama procijeniti kad je vrijeme da se uložak promijeni – kao i tampon. Sa svim tim proizvodima je preporuka biti ažuran i redovno ih mijenjati. Sa NATRACARE proizvodima sam umjesto, recimo 3h koliko bih nosila jedan uložak, mijenjala ga nakon 2h. Što nije neki veliki skok ali nije loše imati na umu. Zbog organskog sastava, pamuk se brže razgrađuje – te ga je zato preporučljivo mijenjati češće.

Nekada trajnost nije najbolja stvar niti najbitnija stavka – mislim da treba uzeti u obzir još mnogo toga kako bi se procijenilo šta je najbolje za nas, naše zdravlje pa i okolinu sa kojom smo povezani. Činjenica je da sve što postane smeće ne nestaje magijom, već ostaje sa nama. Nije loše krenuti od proizvoda koje često koristimo, čiji se otpad velikom brzinom gomila. A uz to imamo i veliku prednost što tako nježan i osjetljiv dio našeg tijela i zdravlja štedimo od potencijalnih opasnosti. 


NATRACARE proizvodi se već nalaze u bolje opremljenim apotekama i Mercator hiper centrima. Postoji inicijativa da se nađu i na policama svih apoteka, marketa i biošopova. Svako od nas može pomoći da se taj cilj ostvari ukoliko od naših apotekara zatražimo da ih uvrste u ponudu. Svakako da su ovo kvalitetni i pažnje vrijedni proizvodi a ako je spomen NATRACARE proizvoda korak u tom smjeru, zašto da ih ne podržimo?

Ja sam u sklopu storija na svom Instagram profilu (klik!) pripremila i klipove u kojima možete vidjeti komparaciju svih modela uložaka i tampona. Bacite pogled za još dodatnih informacija.

NATRACARE na Instagramu

NATRACARE na Facebooku

NATRACARE
NATRACARE
NATRACARE
NATRACARE
NATRACARE
NATRACARE
NATRACARE

* u saradnji sa Health Time, zastupnikom i uvoznikom NATRACARE za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?