The Ordinary tečni puderi i prajmer [ Serum Foundation, Coverage Foundation, High-Spreadability Fluid Primer ]

The Ordinary tečni puderi i prajmer [ Serum Foundation, Coverage Foundation, High-Spreadability Fluid Primer ]

Nakon brojnih članaka o The Ordinary njezi lica, napokon je na red došla i kozmetika ovog meni veoma dragog brenda. Ako vas zanima o čemu sam sve pisala po pitanju njege lica, sve članke možete pronaći u u rubrici Recenzije — > “Lice”. Interesantno je koliko sam malo pisala o kozmetici, otkako sam se suočila sa problemom zvani p. dermatitis. Ako često svraćate na mkoj blog, priča o njemu vam nije strana. I nakon više od godinu koliko je prošlo od dijagnoze, moja kozmetička kolekcija izgleda dramatično izmijenjena. 

Prije svega, količinski sam je smanjila za 9/10 a i ono što još uvijek imam i koristim nije u potpunosti “čistih” i neiritirajućih sastojaka. Ali se barem trudim da najčešće korišteni proizvodi budu što kvalitetniji i sa što manjom mogućnošću izazivanja iritacija. Zanimljivo je kako sam nakon što je ogromna količina kozmetike prošla kroz moje ruke i preko mog lica, sada više nego sretna i zadovoljna sa frakcijom svega toga. Neki ultimativni cilj bi mi bio jedan neseser u kojem bih imala sve potrebne kozmetičke proizvode, koji su također veoma čisti po pitanju sastava. Trenutno sam u procesu nabavljanja još par stvarčica ali već vidim kako će prajmer za sjene za oči i maskara biti najveći izazov.

The Ordinary tečni puderi i prajmer [ Serum Foundation, Coverage Foundation, High-Spreadability Fluid Primer ]

The Ordinary tečni puderi i prajmer su pronašli svoje mjesto u mom neseseru a u nastavku ću da pišem malo više o mom iskustvu sa njima.

The Ordinary High-Spreadability Fluid Primer – krenimo od prajmera koji je ovaj brend namjenio potrebama suhe kože, području oko očiju. Mislim da je veoma interesantan prajmer. Primjetila sam da je teksture slične serumu, da je lijepo maziv, nanosi se ravnomjerno, nemastan je i zaista lagan na koži. Ali imajte na umu, iako je prajmer za realno sve tipove kože a pogotovo suhu, ovo je proizvod na bazi silikona. To ga i čini interesantnim, jer nema onaj klasični baršunasti osjećaj pod prstima iako definitivno zaglađuje kožu te je nanošenje šminke preko njega krasno i ravnomjerno. Primjetila sam da produžava trajnost pudera na mom licu (osjetljiva koža, blago suha) ali ne drastično, već za cca sat do dva.

Međutim, činjenica ostaje da je ovo silikonski prajmer – veoma rafiniran, ali i dalje silikonski prajmer (odaje ga i blagi miris silikona). I kao takav nije idealan za oštećenu kožu, tako da se ne bih rasipala preporukama osobama koje imaju ozbiljne kožne probleme. Ja se osjećam slobodno da je koristim sada, kada mi je dermatitis pod kontrolom i zaista mi nije izazvao probleme. Sa svim proizvodima na bazi silikona je veoma bitno da se koža nakon nošenja detaljno, temeljito očisti – i tako neće doći do začepljenja pora. Generalno sam zadovoljna ovim prajmerom, iako ga ne koristim svaki dan. Ponekada imam želju da malo usavršim izgled i blago produžim trajanje šminke koju nosim, i tada je zaista koristan + povoljan. 

The Ordinary Serum Foundation SPF 15 – ovo mi je trenutno omiljeni tečni puder. Iako ni ovo nije savršen proizvod, stvarno sam se nekako pronašla sa ovim puderom i baš mi je opravdao očekivanja. Imajte na umu da neko ko ima masnu kožu, kožu sa puno crvenila i akni, iznimno osjetljivu kožu i osobe koje preferiraju full makeup neće biti na “ti” sa ovim puderom. Zašto? Zato što je na bazi kokosovog ulja. Pošto je moje lice blago isušeno, preferiram tečnije pudere sa blagim dewy efektom koji mi neće naglasiti mimičke borice. Ovaj puder radi upravo to, plus što je idealan za svakodnevno korištenje pošto pruža lagano prekrivanje. Nešto je poput usavršene tonirane kreme – ali imate i dalje osjećaj da koristite pravi puder.

Bitno je da pogodite odgovarajuću nijansu i veoma uspješno će sakriti većinu crvenila, kao i sitne bubuljice te ujednačiti ten generalno. Trajnost mu nije van ovog svijeta – iako se sa njim ne sjajim naročito, nema trajnost i robusnost koja je potrebna masnoj koži. Realistično, vjerovatno bih trebala nekada koristiti i neki fin mineralni puder u prahu preko T-zone tokom najtoplijih dana, ali još sam u potrazi za meni odgovarajućim takvim puderom. Nijanse koje sam odabrala su; Fair 1.1 N koja odgovara mojoj koži tokom zime, također odgovara osobama koje su MAC ton NC15. Ova konkretna nijansa je neutralna, nema izrazit ni topli ni hladni podton. Druga nijansa (ona koju koristim sada, tokom ljeta) je Light 1.2 YG koja ima blagi topli i zlatni podton. Priložiti ću i tabelu sa MAC – The Ordinary usporedbom, neka posluži kao orjentir pri odabiru nijanse.

Ovaj puder u sebi također sadrži silikone tako da je temeljito čišćenje kože nakon korištenja pod moranjem. Pruža SPF 15 zaštitu od sunca na bazi Titanium Dioxide, što nije idealno (Zinc oxide bi bio bolji izbor) a stabilizira ga  Aluminum Hydroxide. Ali ako ovaj puder nećete nositi npr. na bazen dok plivate, mislim da ćete biti sigurni. 

The Ordinary Coverage Foundation SPF 15 – za nijansu mi manje drag puder od prethodnog, ali i dalje koristan i u redovnoj upotrebi. Od prethodnika se razlikuje što nema dewy već semi-matte završnicu na licu, te pruža lagano do lagano srednje prekrivanje. Definitivno je bolji izbor ako imate masniju kožu ili mješoviti tip kože, pošto ima bolju trajnost a i sa semi-matte završnicom je lakše držati višak sebuma pod kontrolom. Sve pozitivno što sam napisala za Serum puder stoji i ovdje; lijepo se i ravnomjerno nanosi, prekrivanje je još i bolje, malo bolje prekriva crvenilo, trajnost je malo bolja. Jedan veliki plus za oba pudera je što na mojoj koži ne oksidiraju, tako da su nijanse vjerne. 

Razlog zbog kojeg ipak malčice više preferiram Serum puder leži u mom tipu kože – suhoj koži jednostavno bolje prija i na njoj bolje izgleda puder sa dewy efektom. Coverage mi djeluje nekada umjetno, primjeti se da nosim šminku – što ne volim. U tom slučaju ispod njega koristim malo intenzivniju hidratantnu kremu uz hijaluron, te onda dobijem malo ljepši i prirodniji efekat. Nijansa koju imam je “zimska” Fair 1.1 N ali ću sigurno nabaviti i još par nijansi – a zašto da ne kada je cjenovno svaki TO puder veoma povoljan.

Ima veoma sličan sastav kao Serum puder, sastojci pri vrhu su drugačijeg redoslijeda a i SPF 15 također dolazi od Titanium Dioxide. Još samo da spomenem da se ovi puder mogu lako skinuti dodirivanjem, zato je bolje manje rukama dodirivati lice a pri oblačenju obratiti pažnju. Iako nesavršeni, The Ordinary tečni puderi i prajmer su mi isplativiji od ostalih drogerijskog ranga te mi ostaju kao čvrsti favoriti.

The Ordinary High-Spreadability Fluid Primer možete kupiti preko theordinary.com (7,20 € ) ili beautybay.com (7 € ). Obje stranice dostavljaju u BiH.

The Ordinary Serum Foundation SPF 15 možete kupiti preko theordinary.com (6,70 € ) ili beautybay.com (6,95 € ). Obje stranice dostavljaju u BiH.

The Ordinary Coverage Foundation SPF 15 možete kupiti preko theordinary.com (6,90 € ) ili beautybay.com (6,95 € ). Obje stranice dostavljaju u BiH.

Kada se naručuje sa beautybay.com stranice za besplatnu dostavu mislim da se treba potrošiti €20 a kada se potroši manje od toga, vjerujem da dostava košta €4-5.

Kada se naručuje preko theordinary.com stranice za besplatnu dostavu treba potrošiti preko €25 a kada se potroši €25 i manje, onda dostava u BiH košta €5.

The Ordinary tečni puderi i prajmer
The Ordinary tečni puderi i prajmer
The Ordinary tečni puderi i prajmer
The Ordinary tečni puderi i prajmer

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?