Najbolja krema sa mineralnom UV zaštitom, osvrt na kombinovanu UV zaštitu [+ još 18 preporuka za šoping]

Najbolja krema sa mineralnom UV zaštitom, osvrt na kombinovanu UV zaštitu [+ još 18 preporuka za šoping]

Najbolja krema sa mineralnom UV zaštitom je poput jednoroga kojeg bih voljela uhvatiti – i na kraju sam uspjela. Doduše, na početku sam imala namjeru da isprobam i preporučim zaštitne kreme sa mineralnim, hemijskim i kombinovanim UV filterima – što sam i navela u veoma čitanom članku “Sve što trebate znati o sredstvima za zaštitu od sunca”. Tu sam (između ostalog) navela sve prednosti i mane sve tri vrste filtera, te vlastitu preferencu mineralnih zbog osjetljivosti kože. Međutim, posljednjih sedmica sam počela testirati par kozmetičkih proizvoda koji sastojcima nisu najidealniji za osjetljivu kožu – čisto da provjerim da li je osjetljivost prestala. I nakon otprilike par dana sam uočila početne faze crvenila, karakterističnog za perioralni dermatitis (u području između nosa i usta).

Pošto ne bih željela da ga ponovo isprovociram, vratila sam se provjerenim kozmetičkim proizvodima koji svojim sastojcima nisu iritantni. I odustala sam od ideje da poslužim kao pokusni kunić za hemijske UV filtere, koji imaju veću šansu da izazovu kontaktni dermatitis, a simptomi uključuju svrbež, osip, plikove i oticanje. Oxybenzone je za to najveći “krivac” ali i avobenzone, octinoxate te octocrylene koji su poznati da izazivaju alergijske reakcije kože. Ne postoje dokazi da zinc oxide ili titanium dioxide izazivaju kožne alergije (mineralni UV filteri).

Najbolja krema sa mineralnom UV zaštitom?

Tako su se u fokusu moje pažnje pronašle zaštitne kreme koje pružaju potpunu UVA i UVB zaštitu sa mineralnim UV filterima, znači bazirane na titanium dioxide (TiO2) ili zinc oxide (ZnO). Kreme koje ne sadrže oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate. Ukoliko sadrže nano čestice – to ću naglasiti. Poželjno je i da u sastavu ne sadrže (ili su barem u malom udjelu); parabeni, petroleum, ftalati, silikoni, sulfati, vještački mirisi i boje.

U suštini, ja sam pronašla svoju idealnu zaštitnu kremu koja zadovoljava i najoštrije od svih zahtjeva. U nastavku vas očekuje recenzija te kreme, kraća recenzija još jedne koja mi se dopala kao i preporuka za još 18 mineralnih zaštitnih krema koje vrijedi isprobati.

MyChelle Dermaceuticals Sun Shield Liquid Tint SPF 50 (Nude) zaista ispunjava sva očekivanja te najviše kriterije koje neko može imati od bilo koje kreme sa UV faktorom, ne samo mineralnim. Ne mogu se sjetiti kako sam tačno došla do nje, mislim da sam pročitala preporuke za Amazon kupovinu i naletila na MyChelle recenzije koje su bile fantastične. To me navelo da proguglam još recenzija ove kreme, što me dovelo do MakeupAlley recenzija – i tu sam je istu noć naručila preko iherb stranice. Komentar jedne korisnice da se savršeno miksa sa Dr.Hauschka Bronzing Tintom mi je bio znak da je ovo proizvod za mene (bronzing tint mi je odavno HG bez kojeg ne mogu zamisliti šminkanje).

Krema koja je bazirana na Zinc Oxide (16.1% udio) koji je čak i bolji od Titanium Dioxide komponentne, pruža potpunu UVA i UVB zaštitu kože, cruelty-free je, čak i veganski proizvod, nevjerovatno vodootporna (do 80 minuta), ne sadrži Retinyl palmitate (veoma bitno za trudnice ali i generalno osobe osjetljive kože), niti bilo koji hemijski filter uključujući Octinoxate, Octisalate, Oxybenzone i PABA.

Ova krema je specifična po tome što ima mat završnicu koja je još idealna i za masniju kožu – a kome se koža dodatno ne masti tokom ljeta, samo od znojenja + sve kreme sa zaštitnim faktorom su mrvicu masnije. Ako vas brine bijeli trag – ovdje ga nema! Postoji i Sheer varijanta a ovo je tonirana verzija. I upravo ova tonirana verzija se savršeno stapa sa kožom, djeluje iznimno prirodno – poput kvalitetnog laganog pudera. Nijansa Nude možda nije idealna za jako svijetlu put pa to imajte na umu. U tom slučaju bih se odlučila za verziju bez boje (Sheer, Non-Tinted) a za tamniji ten od mog postoji i Tan verzija.

Otprilike petnaestak minuta prije nego izađem na sunce prvo kožu umijem, nanesem okoloočnu kremu, laganu dnevnu kremu i jednu pumpicu MyChelle kreme. Jedna pumpica je dovoljna za cijelo lice i vrat, jedna i po ako želite pokriti i dekolte. Prije korištenja se bočica treba protresti kako bi se pigment rasporedio i dosta je tečne formulacije – ja pumpicu uvijek usmjerim u dlan kako bih izbjegal prskanje. Preko MyChelle kreme nekad nanesem malo RMS Un-Cover Up korektora i Dr.Hauschka Bronzing Tinta. Ovo mi je omiljeni način pripreme i zaštite kože, u kombinaciji sa uljepšavanjem. Ja sam izuzetno zadovoljna sa ovom kremom tako da ću sebi nabaviti i još koju bočicu a muža redovno podsjećam da se i on mora zaštititi kaga god izlazi iz kuće.

Najbolja krema sa mineralnom UV zaštitom?

La Roche-Posay Anthelios Sun Intolerance Cream SPF50* je krema koja koristi kombinovane filtere; Titanium Dioxide [Nano] kao i hemijski UV filter Drometrizole Trisiloxane, te stabilizator Tinosorb S (Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine). Ove dvije hemijske komponente su dozvoljene za upotrebu u kozmetičkim proizvodima u Evropi dok u SAD-u još iščekuju FDA (Food and Drug Administration) odobrenje. Ova krema sadrži još i Neurosensine, aktivni sastojak koji pomaže u smanjenju nelagode i crvenila uzrokovanog UV zrakama posebno izraženih kod alergije na sunce. Neurosensine sadrže i Toleriane Ultra Fluide (krema koju koristim gotovo svaki dan, idealna za osjetljivu kožu), Toleriane okoloočna krema. LRP Anthelios Sun Intolerance Cream je generalno namijenjena za osjetljivo lice i kožu sklonu alergiji na sunce.

Tekstura je pjenasto-kremasta, nije tonirana, fino se razmazuje i prijatna je na koži. Koliko sam mogla zaključiti iz tekstova na ovu temu koje sam pročitala, Tinosorb S jeste bolja alternativa za ostale stabilizatore hemijskih UV filtera. Drometrizole Trisiloxane također djeluje kao poboljšanje na ovom polju te, iako me zbunjuje zbog čega se insistira na hemijskim filterima u proizvodima za osjetljivu kožu kada su mineralni neuporedivno sigurnija opcija – ovo je relativno novi sastojak pa mu možda treba dati vremena da se iskaže.

Neću reći da izbjegavam ovu kremu, LRP kao brend inače uživa moje povjerenje ali mi je MyChelle nekako kompletniji proizvod kojeg baš nekako sa samopouzdanjem svakodnevno nanosim na kođžu i mogu preporučiti. Najbolja krema sa mineralnom UV zaštitom? Za moje potrebe da. Meni vrijedi izdvojiti vrijeme za online kupovinu jednog takvog proizvoda. U nastavku predlažem još 18 krema sa mineralnim UV filterima koje zadovoljavaju moje kriterije, a neke ću nabaviti do kraja ljeta.

Najbolja krema sa mineralnom UV zaštitom, osvrt na kombinovanu UV zaštitu [+ još 18 preporuka za šoping]
Najbolja krema sa mineralnom UV zaštitom
Najbolja krema sa mineralnom UV zaštitom
1. Think Thinksport EveryDay Face SPF 30+ Naturally Tinted
2. Alba Botanica Mineral Sunscreen Sensitive Fragrance Free SPF 30
3. Green People Facial Sun Cream SPF30
4. Think Thinksport Sunscreen SPF 50+
1. Origins Mega-Defense Advanced Daily UV Defender SPF 45
2. Innisfree Daily Uv Protection Cream No Sebum SPF35 PA++
3. Peter Thomas Roth Max Mineral Naked Broad Spectrum SPF 45 Lotion
4. La Roche-Posay Anthelios Shaka Ultra Light Fluid SPF 50
1. MyChelle Dermaceuticals Sun Shield Liquid SPF 50 Non-Tinted
2. Babo Botanicals Daily Sheer Mineral Sunscreen SPF 40
3. DERMA E Natural Mineral Sunscreen Broad Spectrum SPF 30 Oil-Free Face Lotion
4. Babo Botanicals Daily Sheer Tinted SPF 30 Mineral Sunscreen
1. Clinique SPF 50 Mineral Sunscreen Fluid for Face
2. Bioderma Photoderm Anti-Age Cream SPF 30
3. Etude House Sunprise Mild Airy Finish SPF 50 PA+++
4. Clinique Pep-Start™ Daily UV Protector Broad Spectrum SPF 50
1. Avene Tinted Mineral Sunscreen Fluid SPF 50+
2. Avene Mineral Ultra-Light Hydrating Sunscreen Lotion, Face SPF 50+
3. Avene Mineral Ultra-Light Hydrating Sunscreen Lotion, Face SPF 50+
4. Bioderma Photoderm Max SPF 50+ Aquafluid

*PR uzorak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?