Moja ljetna lista za čitanje

Moja ljetna lista za čitanje

Prvi je juni ali pogled kroz prozor bi više dao naslutiti oktobar? Možda i rani novembar ili mart, samo uz malo podnošljivije temperature? Juni sa maksimalnom dnevnom temperaturom od petnaest stepeni nije baš utjelovljenje nadolazećih ljetnih dana, i mogu se nadati da će tokom narednih mjesec dana meteorološka godišnja doba da se koliko-toliko urvanoteže sa kalendarskim kako bih rođendan dočekala barem na lijep, sunčan dan. A kada smo kod ljeta, ako se sjećate članka o 25 stvari koje želim uraditi do kraja ljeta 2019. godine (klik!) onda bi se mogli prisjetiti da je tačka 20. bila pročitati po jednu knjigu mjesečno.

I još uvijek mi taj “cilj” djeluje nekako otužno, baš kao i kada sam ga tipkala za blog. Nije mi naročito ambiciozno to čitanje jedne knjige mjesečno ali htjela sam da ciljevi budu realistični. S obzirom koliko malo slobodnog vremena imam, od čega jedan dio ide na blog i društvene mreže, filmove i Netflix, vježbanje, pripremanje obroka i milion malih stvari iz svakodnevnice – smatrala sam da će biti čudesno ako uspijem pročitati jednu knjigu svakog mjeseca. Ali ipak bih da podignem očekivanja za ljestvicu više.

Riješila sam da napravim jednu omanju listu knjiga koje bih da kupim ovog ljeta – i naravno, poželjno bi bilo da ih do septembra i pročitam. No, sve i da malo okasnim sa ispunjenjem ovog sebi zadatog roka, smatrati ću malim postignućem ako pribavim sve (ili barem većinu) knjiga sa ove liste. Mnogi od naslova su mi već duže vrijeme zapisani u rokovniku ali nikako nisam uspijevala da odlučno krenem u nabavku.

Moja ljetna lista za čitanje

An Edited Life : Simple Steps to Streamlining your Life, at Work and at Home | Anna Newton

The Body Book | Cameron Diaz

The Longevity Book : Live Stronger. Live Better. the Art of Ageing Well. | Cameron Diaz

Goddesses Never Age : The Secret Prescription for Radiance, Vitality and Wellbeing | Christiane Northrup

The Woman in the Window | A. J. Finn

Crazy Rich Asians | Kevin Kwan

Codename Villanelle : The basis for Killing Eve | Luke Jennings

The Only Astrology Book You'll Ever Need | Joanna Martine Woolfolk

One benefit of summer was that
each day we had more light to read by.

Nisam naročito sklona kupovini knjiga i knjižica koje su danas u hiperprodukciji raznoraznih blogerica i influenserica – možda su prve koje su se pojavile na tržištu bile interesantno i svježe štivo ali sada ih je toliko “naštancano” i sve su istog kalupa da potpuno razumijem kako je interesovanje splasnulo. Ipak, Anna je jedna od rijetkih djevojaka koja je tokom godina ostala dosljedna sebi i ima neki šarm koji me i zadržao kao njenu čitateljicu. Voljela bih je podržati a vjerujem da bi njena knjiga An Edited Life o organizaciji mogla biti i koristan dodatak Marie Kondo preporukama.

Sve navedeno za blogerice i njihove knjige mogu primjeniti i na poznatim holivudskim damama. Barem meni tematike njihovih knjiga nisu toliko zanimljive – ali (kako to inače biva) uvijek postoji izuzetak. Cameron Diaz možda nije glumački talenat u rangu Meryl Streep ali nisam ni namjeravala tražiti savjete o glumi. Ono u čemu mislim da može biti korisna jeste uvid u zdrav, aktivan i vitalan lifestyle kroz životne decenije. Uvijek sam cijenila njenu fizičku spremu i dopada mi se njena filozofija prehrane i fitnessa. Zato sam zainteresovana za kupovinu njene dvije knjige ( The Body Book i The Longevity Book ) u kojima se dotiče upravo toga – uz pomoć i savjetovanje profesionalaca na tim poljima. Osim njenog ličnog uvida, knjige se temelje i na naučnim argumentima tako da bi trebale biti smislene. Goddesses Never Age ima sličan koncept, samo više fokusiran na proces starenja.

Ako ste uživale u The Girl on the Train onda će vam pažnju privući i naslov The Woman in the Window. To se barem meni desilo i baš bih voljela pročitati ovaj proslavljeni triler (nadam se prije ekranizacije). Crazy Rich Asians je zabavno, lagano štivo kojim mogu zamisliti da prekraćujem lijena ljetna popodneva. Codename Villanelle je knjiga na kojoj je zasnovana serija Killing Eve. Tu seriju sam sasvim slučajno otkrila na Cinemaxu i od te jedne random epizode sam se zaljubila u likove. Mislim da će ovaj roman biti odličan dodatak mojoj maloj literaturnoj kolekciji. The Only Astrology Book You'll Ever Need je (navodno) najbolja knjiga za tumačenje natalnih karti na old school način. Pošto bih voljela još naučiti o astrologiji, ona bi mogla biti veoma korisno i konkretno štivo.Rekla bih da je nabavka svih naslova izvodiva preko www.bookdepository.com koja dostavlja u BiH, tako da ću najvjerovatnih preko te stranice da naručujem knjige. Razmišljala sam o knjiga.ba ali im je izbor nešto manji i cjenovno su knjige sa mog spiska (a koje imaju na stanju), skuplje za po cca 5KM po komadu.

Moja ljetna lista za čitanje
Moja ljetna lista za čitanje

4 Comments

 1. Mirna
  1 Juna, 2019 / 2:46 pm

  Citala sam The woman in the window. Okej je, valjda…. mene nije odusevila. Recimo da je lagano ljetno stivo. Mozda ces ti uzivati vise nego ja. Mene je nerviralo sto sam vrlo rano “skontala” knjigu, pa sam i izgubila interes…. ne znam….

  • selma
   Autor
   3 Jula, 2019 / 8:18 pm

   Pa dobro, onda neka bude lagano ljetno štivo – ali hvala za heads up, čisto da znam šta očekivati 😉

 2. Tamara
  2 Juna, 2019 / 2:21 am

  Obadvije knjige od Cameron D su super 👊

  • selma
   Autor
   3 Jula, 2019 / 8:19 pm

   Hvala za povratne informacije Tamara, jedva ih čekam nabaviti! 😀

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?