Hurme [ prirodni karamela snack ]

U prošlosti su ih zvali “hljeb pustinje” što uopšte nije neobično ako uzmemo u obzir nevjerovatno bogat nutritivni profil hurmi / datula. Mesnati dio ploda hurme sadrži 44 – 88% svih šećera (glukoza i fruktoza), vodu, proteine, vitamine, minerale te visok udio vlakana. Energetska vrijednost hurmi u količini od 100 grama iznosi 250 kcal. Udio masnih kiselina je u hurmama nizak, dok sjemenka sadrži oko 50% oleinske kiseline. Mineralno bogatstvo hurme se temelji na kaliju (ima ga najviše oko 0,9%), kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju i cinku.

U prodaji možemo pronaći suhe, tvrde hurme ali i one meni najdraže – iranske hurme (koje su nevjerovatno sočne!). Upravo se iranskim hurmama volim počastiti u Badem butiku pa, iako jesu malo skuplje od onih regularnih, sve bude nadoknađeno raskošnim ukusom i mesnatom teksturom. Hurme su zaista karamele iz prirode a dodatni plus je što su bogate vlaknima i dugo nas drže sitima.

Na blogu sam objavila tonu recepata za kolače i slastice za čiju sam pripremu koristila hurme. Neki od tih recepata su; čokoladna pita, domaći Snickers, mafini od tijesta za banana hljeb, čokoladni puding, kolačići sa hurmama, čokoladni čizkejk, energetske bombice/ tartufi i kolač sa pekan orasima. A u nastavku vam dajem prijedlog za kombinovanje hurmi sa sastojcima koje sigurno imate u kuhinji, a zajedno čine ludo ukusan a zdrav snack.

Hurme [ prirodni karamela snack ]

10 sočnih iranskih hurmi, 40-50 grama kikiriki putera ili tahini (susam) paste, cca 20 kikirikija, 30 grama tamne čokolade, krupna himalajska so, allspice, cimet

Prvo sve hurme otvoriti i izvaditi košpe. Ako koristite kikiriki puter, pobrinite se da ne sadrži dodate šećere a tahin pasta iako malo rijeđa – itekako se lijepo slaže uz hurme. Napuniti otvorene hurme kikiriki puterom ili tahinom. Kikiriki prepoloviti nožem i posuti po hurmama. Kada kupujem tamnu čokoladu, uvijek gledam da ima što veći udio kakaa – to nerijetko uslovljava da je manji udio šećera u čokoladi.

Nedavno sam u Amka pronašla Kandit tamnu čokoladu sa uljem narandže i vanilijom – imala je cca 80% kakaa. I jedna je od najukusnijih tamnih čokolada koje sam ikada isprobala (a košta oko 4-5KM). Isijeći na komadiće čokoladu i “zabosti” ih u hurme. Na kraju posuti ih sa malo krupne himalajske soli koja im daje fantastičnu aromu te prstohvat cimeta i allspice jamajčanskog bibera. Ove prirodne karamele volim jesti i iz frižidera, ali i na sobnoj temperaturi. Super su jednostavne za pripremiti, ukusne i zdrave pa kada god poželite nešto slatko – nije loše imati ih u blizini.

hurme
hurme
hurme
hurme

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?