Glikolna kiselina nakon 5 godina korištenja : koju ulogu ima sada u mojoj rutini

Glikolna kiselina nakon 5 godina korištenja : koju ulogu ima sada u mojoj rutini

Glikolna kiselina mi je bila pravo otkriće negdje oko 2013.-2014. godine kada sam imala oko 26 godina i postala sam svjesna toga da se približavam dobi kada bi mi se mogle pojaviti nepravilnosti na koži. Nakon tinejdžerskih problema sa aknama, koje sam vodila dugi niz godina, lijepa i zdrava koža su mi postale veoma važne stvari. Možda moj pristup tokom mlađih godina nije bio najbolji (jer sam previše važnosti pridavala šminkanju) ali – vremenom su mi se prioriteti posložili.

Isto tako, vremenom se prioriteti mijenjaju jer mi više nije cilj smanjiti višak sebuma, otkloniti mitesere i bubuljice. Fokus mi je na održavanju hidratacije, elastičnosti, ublažavanju mimičkih linija i bora, poboljšanju tonusa kože, kontrolisanju crvenila i zaštiti od sunca. Pojava dermatitisa i uopšteno osjetljive kože me također usmjerila ka specifičnim sastojcima, radije nego određenim brendovima ili linijama za njegu lica. Ukratko, sada bolje i brže znam odrediti šta mi odgovara i šta mi treba. recimo da mudrost zaista dolazi sa godinama.

I baš zato što sam počela porediti svoju preparativnu rutinu današnjice sa onom od prije pet, ili čak deset godina – prisjetila sam se prvog sastojka koji mi je privukao pažnju te je započeo moje interesovanje spram sastojaka u njezi lica. Glikolna kiselina – iako nije bila prva kiselina koju sam koristila (to je bila ipak salicilna kiselina), definiitvno je bila prva koja mi je pružila prve dramatično primjetne rezultate. I sada, nakon nekih pet godina korištenja, koju ulogu ima sada u mojoj rutini? Ali, prvo da se podsjetimo šta je glikolna kiselina.

glikolna kiselina

Glikolna kiselina

Tokom ranih 1990-tih godina se na beauty sceni pojavilo nešto novo. Pojavile su se moćne AHA (alfa-hidroksi) kiseline. Postoji tačno pet vrsta kiselina koje spadaju u AHA grupaciju; glikolna kiselina (iz šećerne trske), laktična/mliječna kiselina (iz mlijeka), limunska (iz narandže i limuna), jabučna kiselina (iz jabuke i kruške) i tartarska kiselina (iz grozđa). Glikolna kiselina je vjerovatno najčešće spominjana alfa-hidroksi kiselina od svih.

Ona je eksfolijator koji pruža ravnomjernu eksfolijaciju kože. Jako je efektna i kao tretman akni – posebno cističnih akni koje su prouzrokovane dubokim začepljenjem mrtvim ćelijama i sebumom. U nekim slučajevima može se koristiti kao i tretman rosacee. Također može ublaziti fine linije te znakove preuranjenog starenja kože. Ožiljci od akni (te ostali ožiljci) dobro reaguju na kontinuiranu primjenu glikolne kiseline. Ona omogućava da drugi proizvodi dublje prodiru u kožu posto uklanja barijeru sastavljenu od mrtvih ćelija i površinskih nečistoća.

Moj prvi susret sa glikolnom kiselinom je bio preko brenda Alpha-H i njihov tretman Liquid Gold je bio taj koji je uveo glikolnu kiselinu u moju rutinu. Međutim, prije nekih pet-šest godina izbor proizvoda sa ovim sastojkom je bio mali. Od tako već suženog izbora, odvojite brendove koji ne dostavljaju u BiH – i ostaje vam samo par opcija. I sve su previše skupe. Bočicu od 100ml Liquid Gold tretmana koja je sadržavala samo 5% glikolne kiseline sam plaćala čak 75KM! A danas, zahvaljujući pojavi brenda The Ordinary, imamo mogućnost da za čak 30% mješavine AHA kiselina (glikolna/ mliječna/ tartaska/ limunska) i 2% BHA (salicilne) platimo samo 14KM. Ako ćemo cjepidlačiti, nekih 100ml The Ordinary tretmana bi nas koštalo cca 45KM.

Glikolna kiselina nakon 5 godina korištenja : koju ulogu ima sada u mojoj rutini

Mnogo toga se promijenilo tokom posljednih pet godina – od potreba kože, pa do izbora proizvoda koji je danas mnogo bolji. Iako glikolnu kiselinu i dan-danas koristim, moram priznati da više nema centralnu poziciju u mojoj rutini. Zašto? Najviše zbog osjetljivosti kože i pojave perioralnog dermatitisa. Oni su uslovili korištenje mnogo blažih tretmana i nekako sam se bolje pronašla u ostalim, blažim AHA kiselinama nego u glikolnoj. Mliječna kiselina mi je možda najdraža, potom azelainska, pa bademova kiselina – sve su blaže od glikolne kiseline te ih moja osjetljiva koža lakše podnosi. Samim time imam mogućnost da ih češće koristim bez bojazni od crvenila. Glikolna kiselina je danas tretman kojim kožu počastim 2x mjesečno, i ta učestalost mi je idealna.

U suštini, danas koristim više sastojaka koje međusobno kombinujem i raspoređujem tokom sedmice – a koji mi daju sjajne rezultate. I dalje kiseline imaju veoma važnu ulogu, samo što sam ih nadopunila antioksidansima (poput vitamina C), hijaluronskom kiselinom i uljima poput skvalana i chia sjemenki. Kiseline su sjajne jer uklanjaju sa površine mrtvu kožu, a vremenom ublažavaju diskoloracije. AHA su više fokusirane na samu površinu kože, dok BHA također imaju sposobnost otčepljivanja pora. I naravno, vitamin C je moćan antioksidans koji kožu čini svježijom te pomaže pri otklanjanju oštećenja uslijed izlaganja sunčevim zracima. Za najbolje rezultate bi najbolje bilo vješto kombinovati ove sastojke.

Kako kombinovati AHA, BHA i vitamin C

Ako vam je koža suha ili osjetljiva, razmotrite da kiseline i vitamin C koristite odvojeno tokom dana. Razlog bi bio to što su i kiseline i vitamin C kiseli sastojci koji, ako ih koristite zajedno, mogu izazvati iritacije kože. Opcije su slijedeće:

 • vitamin C ujutro i AHA ili BHA uvečer
 • AHA ili BHA ujutro a vitamin C navečer (imajući na umu da se onda pojača UV zaštita pošto kiseline kožu čine osjetljivijom na sunčeve zrake)
 • AHA ili BHA jednu noć, vitamin C slijedeću noć

Da li kiseline treba uvijek odvajati od vitamina C? Ne uvijek. Ustvari, došla sam do zaključka da u nekim slučajevima njihovo kombinovanje može biti od velike koristi. Ako vaša koža može da to toleriše, moguće je koristiti kiseline u isto vrijeme sa vitaminom C. Znala sam pročitati tvrdnje da kiseline “destabiliziraju” vitamin C ali to nije tačno. Nigdje nisam pronašla dokaz da slojevito nanošenje dva pH kompatibilna proizvoda može dovesti do “poništavanja” nekog od njih. Čak naprotiv – korištenje prave kiseline prije vitamina C bi moglo poboljšati rezultate, a evo i zašto.

Kiseline pomažu pripremiti kožu da bolje apsorbuje aktivne sastojke, uključujući vitamin C. Uklanjajući sloj mrtvih ćelija sa površine, povećavate sposobnost upijanja u kožu. Prema istraživanjima (klik 1, klik 2) aktivni oblik vizamina C, L-askorbinska kiselina, je pokazao najbolju apsorpciju pri niskom pH kože. Drugim riječima, kiselina može stvoriti optimalne uvjete pri kojima će vitamin C biti efektan. Koja je caka? Za ovakvo kombinovanje i korištenje sastojaka, trebate znati pH proizvoda koje želite koristiti. I baš kao što sa svim proizvodima treba ići redoslijedom od najrijeđe pa do najgušće teksture kod nanošenja, također se treba ići us mjeru od najnižeg ka najvišem pH. To znači da se prvo nanose kiseline. Još uvijek nisam isprobala ovaj pristup, ali je definitivno nešto što planiram testirati. Do tada, lično se pridržavam nekog od navedena tri pristupa za korištenje kiselina i vitamina C.

Sada koristim The Ordinary | AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution tretman koji kombinuje 30% mješavine AHA kiselina (glikolna/ mliječna/ tartaska/ limunska) i 2% BHA (alicilne). Ovo je dosta jak tretman, zato ga i koristim samo dva puta mjesečno (maksimalno tri puta). Koristi se kao maska koju ostavite na licu 10 minuta, potom isperete mlakom vodom. Ja sam jednom ostavila da djeluje preko noći – osjetila sam blago peckanje nakon petnaestak minuta ali nije bilo drugih reakcija – ipak, ne bih preporučila ostavljanje na licu duže od 10 minuta. Nije bez razloga proizvođač naveo tu preporuku koje se i ja sada pridržavam.

The Ordinary | AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution možete kupiti preko theordinary.com (7,20 € ) ili beautybay.com (7 € ). Obje stranice dostavljaju u BiH.

Kada se naručuje sa beautybay.com stranice za besplatnu dostavu mislim da se treba potrošiti €20 a kada se potroši manje od toga, vjerujem da dostava košta €4-5.

Kada se naručuje preko theordinary.com stranice za besplatnu dostavu treba potrošiti preko €25 a kada se potroši €25 i manje, onda dostava u BiH košta €5.

glikolna kiselina

12 Comments

 1. sonja
  5 Augusta, 2019 / 11:38 am

  Draga Selma nakon što sam pročitala tvoj tekst,nabavilasam većinu prozvoda i odmah ih upotrijebila! Oduševljena sam…svi su savršeni, počev od sastava,djelovanja na kožu pa do cijene…. …hvala ti …
  pozdrav Sonja

  • selma
   Autor
   4 Oktobra, 2019 / 11:41 am

   Draga Sonja, nema mi ništa draže nego kada neke od mojih recenzija i sugestija budu korisne.
   Tu sam ako bude potrebna neka dodatna informacija.

   Puno pozdrava 🙂

 2. Bojana
  11 Septembra, 2020 / 10:25 am

  Zdravo 😊
  Imam akne na obrazima i flekice u vidu sitnih crvenih tackica pa me zanima tvoje misljenje o ucinku glikolne kiseline na to.
  I smijem li koristiti sada dok jos ima sunca napolju naravno koristila bi samo navece a preko dana mozda niancinamid.
  Hvala

  • selma
   Autor
   27 Septembra, 2020 / 11:18 am

   Pozdrav Bojana! 🙂
   Ovisi od stanja kože, iskreno. Lično bih prije pokušala sa azelaičnom/azelainskom kiselinom i niacinamidom da sanira flekice te da smire upale. A odvojenim danima koristila bih vitamin C (l-askorbinsku kiselinu) da flekice posvjetli. Glikolnu naravno da možeš koristiti, nema razloga da kažem ne – samo ako je nisi ranije koristila, prvo testiraj kako koža reaguje jer se na početku zna pojaviti crvenilo na kratko i trnci (dok se koža ne navikne). Ovo su sve sastojci sa kojima mislim da vrijedi pokušati, neka kombinacija će baš tvojoj koži biti idealna. I znam da zvučim kao teta ali moram napomenuti da tokom korištenja glikolne kiseline *obavezno* treba koristiti SPF – bez obzira što smo sada ušli u jesen.

 3. Mirela
  8 Januara, 2021 / 2:13 pm

  Zdravo Selma🤗,
  Koristim K beauty peeling pads sa 10% glikolne kiseline ali nisam načisto sa tim da li je treba isprati sa lica nakon nekog vremena…? Na uputstvu je navedeno samo da se treba koristiti serum za hidrataciju nakon pilinga.

  • selma
   Autor
   25 Januara, 2021 / 5:06 am

   Pozdrav Mirela!

   Mislim da je ne treba ispirati sa lica – svake blaznice natopljene glikolnom ili bilo kojom drugom kiselinom koje sam isprobala (recimo neke budu natopljene i sa salicilnom), njima se samo pređe preko čistog lica i ostavimo ih da djeluju. Može se poslije njihovog korištenja nanijeti i neki serum. Ali druga je stvar ako ti osjetiš na licu neprijatan osjećaj, u tom slučaju osluškuj da li se to može tolerisati ili ne.

 4. Lana
  12 Februara, 2021 / 9:25 am

  Molim za pomoć…
  Već danima istražujem The Ordineri želići da ga uvedem u rutinu. Imam jaku hiperpigmentaciju na licu, negdje je čak u vidu pečata a negdje su to samo pjegice/flekice. Trenutno koristim Uriage Depiderm i on ima u satavu AHA. Šta bi mi Vi preporučili i kako bi to konbinovali?

  • selma
   Autor
   19 Februara, 2021 / 9:20 pm

   Draga Lana, upravo sam malo proučila sastav proizvoda iz Uriage Depiderm linije – koliko sam vidjela, ta linija sadrži anti-brown spot fluid SPF15, dnevnu emulziju protiv hiperpigmentacije SPF50 i anti-brown koncentrat. Aktivni sastojci koje koriste su AHA kiseline, esktrakt sladića, vitamin C, nikotinamid, antioksidansi i naravno UV filteri.

   Osim UV zaštite i hidrohinona, kao tretman za hiperpigmentaciju se često spominju kodžik kiselina ili arbutin. Kodžik kiselina (kojic acid) je nusproizvod pri fermentaciji riže koji (između ostalog) posjeduje i antibakterijska svojstva. Arbutin (medvjeđe grožđe) je glikolizovani hidrohinon , vrlo sličan bijelom dudu. Naravno, za tretiranje hiperpigmentacije se koriste i retinoidi, ali i glikolna kiselina, azelainska kiselina, mliječna kiselina, bademova kiselina i vitamin C.

   Ovo su sastojci koje bih preporučila kod tretiranja hiperpigmentacije iako postoje slučajevi koji iziskuju profesionalno tretiranje laserskim tretmanima, mikrodermoabraziju i IPL (intense pulsed light).

   Vi svakako koristite preparativu koja je namijenjena hiperpigmentaciji, vidim da su sastojci saasvim regularni a osim toga bih mogla samo da skrenem pažnju na gore spomenute sastojke – u skučaju da ne budete zadovoljni rezultatima Depiderm proizvoda, čisto da znate šta potražiti. Također Vam u nastavku prilažem spisak potencijalnih proizvoda prilagođenih tretiranju hiperpigmentacije.

   PROIZVODI SA ARBUTINOM I KODŽIK KISELINOM ZA OSJETLJIVU KOŽU

   La Roche-Posay Mela-D Pigment Control Serum (10% glikolna, kodžinska kiselina)
   DERMA E Skin Brighten with Alpha-Arbutin, Licorice Extract & Vitamin C (masni alkoholi, vitamin A, arbutin)
   Reviva Labs Dark Spot Serum (kodžinska kiselin, arbutin)
   Acure Radically Rejuvenating Under Eye Hydrogels Mask (kodžinska kiselina)
   LuxeBeauty Luxe Serum Skin Lightener & Brightener (arbutin, kodžinska kiselina, ekstrakt sladića, mliječna kiselina, masni alkoholi, aloe vera)
   Cosmedica Skincare Holiday Hydration Duo (hijaluron, aloe vera, glikolna kiselina, vitamin C, kodžinska kiselina)
   Cosmedica Skincare Brightening Eye Treatment (hijaluron, aloe vera, glikolna kiselina, vitamin C, kodžinska kiselina)
   It's Skin Power 10 Formula WH Effector with Arbutin (arbutin, parfem)
   InstaNatural Skin Brightening Serum Anti-Aging (aloe vera, vitamin C, niacinamide, arbutin)
   Advanced Clinicals Wrinkle Eraser Vitamin C Day Cream (arbutin, aloe vera, vitamin C)
   Miss Spa Brighten, 1 Pre-Treated Facial Sheet Mask (aloe vera, hijaluron, ekstrakt sladića, niacinamide, arbutin)
   The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA
   The Inkey List Alpha Arbutin
   Derma E Even Tone Brightening Cleanser
   First Aid Beauty 5 in 1 Eye Cream
   DHC Alpha-Arbutin White Face Mask

 5. Marija
  22 Juna, 2022 / 9:17 pm

  Pozdrav Selma! 🙂
  Muku mučima sa crnilom kože ispod pazuha i na unutarnjem dijelu lakta (pregib unutar ruke).
  Naručila sam glikolnu kiselinu acid 7%, zanima me na koji način ju koristiti i koliko često, te jeli preporučljivo koristiti je tokom ljetnih dana kada sam naravno češće izložena suncu ili ipak čekati jesen?
  P.s. svakako ju prvo planiram koristiti odnosno isprobati na rukama kako bih vidjela kako moja koža uopće reagira na istu, a potom na pazuhe.
  Unaprijed hvala na odgovoru! 🙂

  • selma
   Autor
   28 Juna, 2022 / 7:47 pm

   Pozdrav Marija! Malo sam se našla u dilemi šta preporučiti jer iskreno, mnogo ljudi i na licu koristi glikolnu tokom ljeta pa i retinol (uključujući mene) – ali se u tom slučaju apsolutno mora baš svaki dan koristiti SPF.
   Znači, ako znaš da sebi možeš reći da ćeš biti 100% posvećena korištenju nekog recimo spreja sa SPF-om tokom ljeta, onda ne vidim razloga da ne koristiš glikolnu sada.
   Što se tiče pitanja koliko često, kao sa svakim novim sastojkom, ja bih lično počela koristiti jednom do eventualno dva puta edmično – i da razmak bude 2-3 dana između korištenja. Treba koži ipak dati vremena da se navikne. Bukvalno možeš umjesto glikolne koristiti retinol ako želiš u tu svrhu, on je također veoma efikasan. ALi ponavljam, SPF koristiti religiozno. I povremeno na dane kada ne koristiš glikolnu ili retinol (ovisi za šta se odlučiš na kraju), neki vitamin C serum ili možda The Ordinary vitamin C u prahu pomiješati sa nekom neutralnom kremom pa nanijeti. Uglavnom, imaš opcije, samo procijeni način korištenja koji ti predstavlja najmanju gnjavažu.
   I da ne zaboravim, mislim da bi bilo pametno koristiti neki prirodni deo bez aluminija dok tretiraš kožu na ovaj način. AM Apotheracy ima najnježniji a najkvalitetniji deo bez aluminija koji je veoma prijatan, kremast i miriše po đumbiru. Ili neki drugi, samo da po sastavu bude neagresivan a izbjegavala bih one u spreju jer znaju iritirati kožu. Sretno! 🙂

   • MARIJA
    30 Juna, 2022 / 9:47 pm

    Hvala puno na jako detaljnom i korisnom odgovoru! 👍🏻🥰

    • selma
     Autor
     13 Jula, 2022 / 9:10 am

     Nema na čemu – tu sam ako ti padne još nešto na pamet 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?