Chandrika [ sapun za koji trebate znati ]

Chandrika [ sapun za koji trebate znati ]

Da mi je neko rekao da ću u 2019. godini pisati hvalospjev sapunu, ma rekla bih da me zeza. Ali, evo nas – i taj hvalospjev ćete upravo da pročitate. U eri sofisticiranih kozmetičkih rješenja i formulacija, kada tehnologija daje sve više inovacija – zaista ne mogu a da se ne zapitam do koga je pošto se vraćam na titanium dioxide (TiO2) i zinc oxide (ZnO) za zaštitu od sunca a za čistu kožu se vraćam sapunima. Ko bi rekao?

Ayurveda mi je inače interesantna ali sam za Chandriku saznala negdje otprilike prošle godine. Privuklo mi je pažnju što nema sulfata i kada mi je rečeno da pravi gustu pjenu. Nisam ni otvorila kutiju a zaljubila sam se u miris – i da, miris je izuzetno jak. Ako volite miris sandalovine, tamjana, borovine onda ćete i vi biti automatski fan Chandrike. Ali miris i gusta pjena nisu jedini razlozi zbog kojih je ovaj sapun zaradio svoje mjesto na blogu.

Chandrika ayurvedski sapun

Chandrika je biljni sapun koji se proizvodi u Indiji a njegov koncept je osmisilio C. R. Kesavan Vaidyar. Sapun je prvi put pušten u prodaju 1940. godine i od tada u zemlji porijekla veoma popularan, a vremenom se za njega saznalo i izvan Indije. Sastav mu je slijedeći; kokosovo ulje, divlji đumbir, ulje kore limete, ulje ginokardije, ulje narandže i ulje sandalovine. Mnogi korisnici navode kako korištenje ovog sapuna pomaže kod kontrole akni, ožiljaka od akni,, održava ten čistim i ujednačenim.

Ovaj sapun ima i jako antifungalno, antiseptičko i protuupalno svojstvo. Posebno je interesantno ulje ginokardije (Hydnocarpus wightianus, Chaulmoogra). To je visoko drvo tropskih šuma, koje je u širokoj upotrebi u sklopu kineske i indijske medicine bilo u svrhu liječenja leproze. Danas se koristi za tretman ekcema, psorijaze, modrica, ranica, osipa i ostalih oštećenja kože. Samostalno je dosta jako ulje ali se sjajno kombinuje sa kokosovim uljem, koje je u samom temelju ovog sapuna. Uz sandalovinu i pačuli, definitivno pomaže da koža bude uvijek čista i zdrava. Pojedini korisnici su prijavili i da je Chandrika smanjila pojavu mitesera te suzila pore.

Ja Chandriku ne koristim redovno na koži lica (iako se tokom tuširanja znam sa njom i umiti) ali je zato za kožu tijela idealna. Pogotovo Chandriku volim koristiti nakon vježbanja i trčanja te tokom toplijih mjeseci u godini. Kada se tuširam sa ovim sapunom nemam bubuljice ni osip po rubovima sportske odjeće, što mi se prije znalo desiti. I muška leđa i ramena su također potpuno čista zahvaljujući njoj. Mi je nekada koristimo i za pranje kose – pravi je multipraktik.

Naručujem je preko ebaya u paketu od 6 Chandrika sapuna (klik ovdje!), i tako mi je najisplativije kupovati. Također je možete pronaći i na iherb stranici (klik!).

chandrika
chandrika
chandrika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?