Sve o vitaminu C u preparativi

Sve o vitaminu C u preparativi

Uz hijaluronsku kiselinu, vitamin C je jedan od onih sastojaka o kojima se odavno piše i diskutuje. Iz nekog razloga, ja sam ga tek od nedavno inkorporirala u svoju rutinu a sada kada ga koristim mogu reći da nije bilo potrebe za tolikim odgađanjem. I donekle ustvari znam zbog čega ga ranije nisam koristila – zasićenje brojnim sastojcima u preparativi nekada može imati kontraefekat te stvoriti mentalnu barijeru. To se barem meni desilo. Silna navala informacija mi je u jednom trenu bila previše pa sam pauzirala i vratila se u materiju kada sam za to bila spremna. Ako se i vi nekada osjećate slično, zaista mogu preporučiti pauzu – a članci koje za vas pripremam će vas uvijek čekati ovdje na blogu. I nadam se da će vam pomoći pri odabiru odgovarajućih proizvoda.

Vitamin C

Vitamin C je antioksidans topiv u vodi i najobilatiji je od svih antioksidansa u koži. Njegova biološki aktivna forma, L-askorbinska kiselina, je alfa-hidroksi kiselina i sudjelujući faktor u sintezi kolagena. Vitamin C je jedan od najbolje istraženih vitamina u svrhe anti-ageing djelovanja. Prisutan je u  dermi i epidermi – blago više u epidermi. U oba sloja se nalazi u otprilike istim koncentracijama kao ostali antioksidansi koji su topivi u vodi (poput glutathiona). Proces starenja je taj koji uzrokuje pad u udjelu vitamina C u obje, dermi i epidermi. Pretjerano izlaganje UV zračenju, pušenje itd. također mogu smanjiti nivoe vitamina C, prvenstveno u epidermi. Vitamin C se koži inače transportuje iz krvotoka. Transportni proteini koji prenose vitamin C (poput keratinocita) moguće da kompenziraju ograničenu vaskularizaciju epiderme. 

Fascinantno je kako mi je još od djetinjstva negdje u sjećanju ostala priča o skorbutu, bolesti od koje su u prošlosti obolijevali mornari na dugotrajnim putovanjima na kojima nisu konzumirali svježe voće i povrće. Skorbut nastaje zbog nedostatka vitamina C, a u prošlosti je to bila smrtonosna bolest. Simptomi skorbuta su sklonost krvarenjima i infekcijama, gubitak kose, slab razvoj kostiju i zuba, sporo zarastanje rana, razdražljivost, slabost i slabokrvnost. Najbogatiji su izvori vitamina C voće i povrće te iznutrice kao što su jetra, bubrezi i mozak. Među voćem i povrćem ističu se narandža, jagode, brokula, kivi, paprika i grejp. Pretjerana termička obrada namirnica uništava taj vitamin. 

Vitamin C i zdravlje kože

Uloga vitamina C u zdravlju kože je predmet diskusije još od iskustva 1930-tih da je lijek za skorbut. Sudjelujuća uloga u sintezi kolagena je bila prva funkcija vitamina C koja je bila u bliskoj vezi sa simptomima skorbuta i dio shvatanja važnosti te funkcije za održavanje zdravlja kože tokom cijelog životnog vijeka. Dodatno, antioksidativna aktivnost vitamina C da je učinila izvrsnim kandidatom za zaštitni faktor od UV izlaganja. 

Način korištenja

Vitamin C se može dopremiti koži kroz vanjsko/lokalno nanošenje. Stratum corneum je primarna “prepreka” efikasnoj apsorpciji vitamina C iz eksternih izvora. Stratum corneum su mrtve, keratinizovane ćelije koje se postepeno odstranjuju perutanjem. Uklanjanje tih ćelija laserom, kiselinama ili mehaničkim metodama poboljšava apsorpciju. Ono od čega apsorpcija ovisi jeste i pH kože. Idealno je da pH bude ispod 4.0. Glede koncentracije vitamina C, najveća koncentracija koja se koristi je 30% iako se maksimalna apsorpcija postiže sa koncentracijom vitamina C od 20%. Mogućnost iritacija se gotovo isključuje pri korištenju koncentracija od 0.6%-10.0%.

Pri početku uvođenja vitamina C u rutinu, najbolje je započeti sa niskim koncentracijama do 10%. Treba pratiti kako koža na njega reaguje, sačekati da se navikne na njega i postepeno povećati koncentraciju do 15-20%. Iako, ako primjetite odlične rezultate i pri “samo” 10%, onda možete ostati i na toj jačini. Reakcije i iritacije na vitamin C se mogu desiti ako ste skloni alergijama i ako vam je koža osjetljiva. U tom slučaju je najbolje na malom djeliću kože izvršiti testno nanošenje, prije nego se odlučite na korištenje na cijelom licu.

Kada koristiti vitamin C? Postoje razne teorije ali ako vam ga koža dobro toleriše, nema razloga da ga ne koristite po potrebi ujutro ili navečer. Ono što bih uzela u obzir pri određivanju učestalosti korištenja jeste sugestija da se vitamin C ne koristi svaki dan. Ako ga koristite svaki dan, receptori za vitamin C se zasite i onda nema efekta. Idealno bi bilo korištenje svakih 48 do 72 sata. 

Mana vitamina C jeste to što je kao sastojak nestabilan. Izlaganje zraku, vrućini i/ili svjetlu ga mogu dovesti do propadanja. Zato je bitno voditi računa da bude upakovan u tamnoj ambalaži (tamno staklo ili neprovidna bočica). Ovisno o obliku u kojem se nalazi, trebao bi biti providan, bijele ili boje šampanjca. Ako je zamućen ili tamne boje, onda je oksidirao i korištenje ne treba nastaviti. Vitamin C također inače nema miris – ako miriše kiselo onda je prokisao – i u tom slučaju prekinuti korištenje. 

Vitamin C možete kombinovati sa brojnim sastojcima, ali ne sa retinolom (vitamin A) niti niacinamidom (vitamin B3). Moguće je možda ujutro koristiti vitamin C a navečer niacinamide, ili barem sačekati 30 minuta između nanošenja jednog pa drugog – ali nikako zajedno, istovremeno. Zašto? pH nivoi retinola i niacinamida se jednostavno ne slažu sa vitaminom C, što dovodi do neefikasnosti i moguće pojave iritacija u vidu crvenila. 

Bez obzira da li ga koristiti ujutro ili navečer, redoslijed bi trebao biti slijedeći; umivanje/ skidanje šminke, eventualno toner (ja ga ne koristim), potom vitamin C, potom krema + krema za UV zaštitnim faktorom ako je u pitanju dnevna rutina. 

Koji vitamin C odabrati?

1. L-Ascorbic Acid (LAA) 

Ovo je vitamin C u svojoj najefikasnijoj formi, stoga LAA ima iza sebe najveći broj studija koje podržavaju njenu efikasnost. Ipak, ovo je manje stabilan oblik vitamina C u odnosu na ostale i u velikim dozama može izazvati iritaciju kože. Ako LAA testirate i vaša ga koža dobro podnosi, onda je najbolja moguća opcija. Najbolji za: visoku efikasnost, normalnu ili masnu kožu

2. Magnesium Ascorbyl Phosphate

Ovo je stabilniji oblik vitamina C (što znači da neće doći lako do propadanja kao kod ostalih oblika). On također ima manju šansu da izazove iritaciju kože. Najbolji za: suhu i osjetljivu kožu

3. Ascorbyl Palmitate

Ovo je stabilniji oblik vitamina C koji se često koristi u preparativnim formulacijama na uljanoj bazi. Dok nije jak poput ostalih oblika vit.C, njegova prednost jeste što je naročito dobar pri odbrani kože od djelovanja slobodnih radikala, od znakova starenja i pri obnavljanju kože. Najbolji za: obnovu kože od oštećenja nastalih uslijed djelovanja slobodnih radikala. 

4. Ascorbic Glucosamine

Topiv u vodi, ovaj oblik vit.C se koristi zbog njegovih antioksidativnih svojstava ali i zato što ima blago posvjetljujuće djelovanje. Najbolji za: hiperpigmentaciju.

5. Tetrahexyldecyl Ascorbate

Noviji član porodice vitamina C. Stabilniji je od ostalih članova i topiv u masti, što mu omogućava da ulazi u dublje slojeve kože. Najbolji za: generalno poboljšanje i tretiranje kože.

6. Sodium Ascorbyl Phosphate

Strabilan i topiv u vodi, ovaj oblik vit.C je nježan spram kože i nakon apsorpcije se pretvara u askorbinsku kiselinu. Efektno posvjetljuje kožu te ima snažno antioksidativno djelovanje. Najbolji za: posvjetljivanje, eliminisanje štete od slobodnih radikala.

Koji su benefiti vitamina C u preparativi?

 • potiče proizvodnju kolagena
 • usporava oštećenja uslijed djelovanja slobodnih radikala i znakove starenja
 • ima posvjetljujuće djelovanje na hiperpigmentaciju i smeđe mrlje /spriječava proizvodnju melanina
 • obnavlja kožu i pomaže kod zacjeljivanja, te bržem blijeđenju ožiljaka
 • pomaže pri zaštiti kože od UV zračenja (jer zadeblja sloj dermisa) ALI ovo ne znači da je vitamin C zamjena za kreme sa UV zaštitnim faktorom! 
 • ima protuupalno djelovanje (smanjuje crvenilo kod akni)

Moje iskustvo

Ja sam se odlučila za The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder (u prahu). Na ovaj način sam eliminisala problem sa nestabilnošću – LAA u prahu je izuzetno stabilan vit.C i mnogo moćniji od tečnih verzija. U pakovanju se dobije tamna, neprozirna posudica sa mini kašikicom. Koristi se tako što u dlan prebacim polovinu kašikice i pomiješam sa nekim svojim serumom, kremom ili uljem. Najčešće koristim za miksanje hijaluron, ekstradjevičansko ulje chia sjemenki, skvalan (sa njim mi ga je najdraže koristiti), aminokiseline ili LRP Ultra Toleriane Fluid. Lično ne nanosim sloj neke blage kiseline poput mliječne pa potom vitamin C – preferiram ih koristiti odvojeno. Nakon što miks LAA nanesem, slijedi SPF krema. Uvečer ga isto nekad koristim samog. 

Rezultatima sam prezadovoljna! Ten mi je mnogo čišći, mrljice od akni su potpuno izblijedile i sve ostalo što koristim u rutini (kao i šminka) mnogo ljepše se nanosi na kožu koja je i znatno mekša. Meni je cijela kašikica previše, ako je cijelu koristim osjetim blago peckanje – tako da je pola mjerice meni odgovarajuće. Kada utrljavate miks LAA i npr. hijalurona, pomalo je zrnaste teksture ali za par trenutaka se sve lijepo ujednači i upije.  Čak sam ga kombinovala i sa pycnogenolom koji navodno pojačava antioksidansno djelovanje vit-C. Mogu reći da je ta kombinacija dala najintenzivniji rezultat. Sjajan proizvod!

The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder možete kupiti preko theordinary.com (5,80 € ) ili beautybay.com (4,63 € ). Obje stranice dostavljaju u BiH.

Kada se naručuje sa beautybay.com stranice za besplatnu dostavu mislim da se treba potrošiti €20 a kada se potroši manje od toga, vjerujem da dostava košta €4-5.

Kada se naručuje preko theordinary.com stranice za besplatnu dostavu treba potrošiti preko €25 a kada se potroši €25 i manje, onda dostava u BiH košta €5.

vitamin C

4 Comments

 1. Marija
  13 Jula, 2020 / 8:13 pm

  Pozdrav Selma 🙂

  evo proucavajuci the ordinary proizvode dosla sam do tvog bloga.
  Zanima me tvoja trenutna rutina njege lica?

  hvala 🙂

 2. selma
  Autor
  27 Jula, 2020 / 5:58 pm

  Pozdrav Marija!
  The Ordinary mi je odlično nadopunio njegu i zahvaljujući njima sam uštedila mnogo novca +
  imam mnogo veću kontrolu nad time šta nanosim na kožu.
  Moja trenutna rutina je prilično pojednostavljena.
  Čišćenje: ujutro samo umivanje vodom, navečer skidanje šminke Olival micelarnom ili TO balzamom sa skvalanom + Eucerin sindet za “second cleanse”.
  Tokom dana L'Occitane Aqua Reotier ili Vichy Aqualia Thermal Riche (obje su relativno basic hidratantne kreme) + TO vit.C u prahu. Ili ako nisam raspoložena za prah, Olival vit. C serum a potom neka od ove dvije kreme. I na kraju Avene Mineral Fluid SPF 50+ dok sam od šminke većinu batalila, samo koristim maskaru i ABH pomadu za obrve.
  Tokom noći nakon čišćenja najviše volim Hada Labo Skin Plumping gel kremu sa ureom. Nekada umjesto nje azelainsku kiselinu. Malo sam pauzirala sa retinolom.
  I da, okoloočnu kremu ne smijem zaboraviti – koristim Reviva Labs okoloočni serum sa alfa-lipoinskom kiselinom koji djeluje osvježavajuće i baš fino njeguje.

 3. Bea
  25 Novembra, 2020 / 1:49 pm

  Zdravo koliko dugo ti moze biti pakovanje praha vitamina c?Da li koristis svaki dan ujutro i uvece?

  • selma
   Autor
   29 Novembra, 2020 / 8:09 am

   Pozdrav Bea! Na TO pakovanju ovog vit.C piše da se može koristiti 6 mjeseci od otvaranja ali iskreno, može da traje dosta duže. Ako ga držiš na suhom pa čak i ako ga koristiš recimo i na prsima osim na licu, opet može da potraje barem godinu dana. Kašičica koja dođe u pakovanju za doziranje je minijaturna a nekada je potrebno pola nje, tako da je baš izdašna količina. Isplativa u svakom slučaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?