Moja baket lista za proljeće i ljeto

Moja baket lista za proljeće i ljeto

Krenem tipkati svoje planove za drugi kvartal 2019. i pogledam u kalendar… čekaj, ovo je sredina maja. Pa, drugi kvartal je uveliko načet. Kad prije?! Ništa, nema smisla pisati planove za period koji je u toku. Samo mogu reći da su planovi koje sam sebi zacrtala za prvi kvartal super bili postavljeni, realistični i dobro sam ih se pridržavala. Od planiranja aktivnosti na sedmičnom nivou, potpuno prilagođenih mom ritmu rada u smjenama, pa do uspostavljanja odlične fitness rutine i dosljednog objavljivanja članaka na blogu – a bez upadanja u klopku da se pretvore u dosadnu rutinu. Moram priznati da sam prijatno iznenađena kako su se stvari posložile u prvom dijelu godine.

Pomoglo je što sam poslušala i vlastiti savjet – a to je da se malo opustim. Jednostavno sam “skinula” sav mentalni teret i baš me nimalo nije nerviralo kada ne bih stigla na neke sitnice zbog mnogo važnijih stvari. U suštini, prioriteti su se lijepo posložili te sam iskusila znatno manje stresa. Zato sam nehajno uletila u drugi kvartal, ni ne primjećujući da nastavljam u istom ritmu – što možda nije loše, jer očigledno da mi odgovara.

E sad, malo ću prilagoditi format prilikama pa neka ovaj članak bude moja baket lista za proljeće i ljeto. Maj će proletiti brzo, ovo kišno vrijeme je svakako unijelo neku monotoniju tako da jeedva čekam osjetiti malo (pro)ljetnog sunca koje sa sobom nosi mnogo više energije i elana. Neka ovo bude okvirna lista do septembra. Pošto svakako jako volim liste, bude li bilo povoda ili prilike za neku dodatnu – neće biti problem apdejtati blog ali za sada, pišem o svim stvarima koje želim uraditi do kraja ljeta. Ovo je moja baket lista za proljeće i ljeto.

 1. Napraviti domaći sladoled. Svakog ljeta sebi kažem da ću pripremiti najbolji sladoled bez dodatog šećera ali čini mi se da je ljeto ‘19 ipak ono pravo tokom kojeg ću ostvariti ovu želju.
 2. Prošetati rijekom sa Adom. Tako mala stvar, ali nismo rijekom prošetali ko zna koliko vremena – i pod ovim mislim na šetnju kroz rijeku, smočenih stopala.
 3. Kupiti dobar roštilj i postati pravi mali pro u roštiljanju. Imamo dvorište koje rijetko koristimo i voljela bih ove godine da provodimo više vremena tu. Sada kada imamo i motiv u ukusnoj hrani sa roštilja, neće biti teško precrtati ovu stavku sa baket liste.
 4. Napraviti kolekciju kristala. Otkako sam nabavila par za bolji san, uhvatila sam se kako istražujem više o njima i misija mi je kreirati svoju malu custom kolekciju.
 5. Posaditi drvo breze. Možda sam nekada spominjala na blogu da mi je breza omiljeno drvo i jedan mali doprinos prirodi će mi izmamiti osmijeh svakog jutra kada budem prolazila pored nje (na umu imam čak i lokaciju).
 6. Provesti što više dana svake sedmice u prirodi. Ciljam na 4 od 7 dana u sedmici, ali koliko god bude realistično – biti će više nego dovoljno.
 7. Posjeta Mostaru. Imali smo priliku posjetiti Mostar više puta ove godine ali je ljeto ipak najbolji period za uživanje u ovom lijepom gradu.
 8. Organizovati piknik. Sa pletenom korpom, domaće pripremljenom hranom i na najljeoši, najsunčaniji dan.
 9. Ubrati žaru i napraviti delikatesni recept sa njom (pesto, tjestenina, salata, čaj).
 10. Nabaviti biljke za stan. Otkako smo preuredili spavaću sobu imam želju da je osvježim kućnim biljkama i mislim da bi ovo ljeto bilo savršen period za nabavku možda i ashwagandhe?
 11. Malo preuređenje kuhinje… možda i još koje prostorije. Još uvijek nemamo vremena da se posvetimo detaljnijim radovima u kući ali imamo par ideja kako da u međuvremenu osvježimo kutke u kojima provodimo mnogo vremena.
 12. Reći “da” avanturi ako se pruži prilika, bez previše razmišljanja.
 13. Prevazići strah od visine. Mislila sam da sam ga davno prevazišla ali vožnja žičarom mi je ipak ukazala kako i dalje imam tu fobiju.
 14. Učiniti većinu kozmetike koju koristim što je više moguće “zelenom”.
 15. Napisati članak o prirodnoj kozmetici, napraviti poređenje sa konvencionalnom kozmetikom, detalje o štetnim i nepoželjnim sastojcima, greenwashing pojavi itd.
 16. Organizovati ljetnu garderobu. Ja i odjeća imamo neodređen odnos, pošto sam totalni praktičar ali i zbog rapidno opadajućeg zanimanja za odjećom – potreban mi je plan. I spisak, naravno. Čisto kako bih se lakše snalazila u ormaru i kako bi sve bilo bolje iskombinovano sa postojećim komadima.
 17. Napraviti recept sa sirovom heljdom. Imam par ideja, samo ih još trebam sprovesti u djelo.
 18. Pronaći načine da “podignem” svoju ekološku osviještenost. Koliko god ekologija bila nerealna težnja za jednog prosječnog BiH građanina, imam želju da barem malo popravim svoj položaj (možda i savjest). Istražujem načine kako da manje zagađujem pa se nadam da će nešto od toga biti primjenljivo i u praksi.
 19. Nastaviti sa mjesečnim izazovom. Imala sam periode kada sam posustala u pripremi, osmišljavanju i (pogotovo) sprovođenju ovih izazova – neki su bili i fail. Ali su svi do jednog bili veoma korisni. Nastavak slijedi.
 20. Svakog mjeseca pročitati po jednu knjigu. Ovo je možda patetičan zadatak ali s obzirom koliko malo slobodnog vremena imam, od čega jedan dio ide na blog i društvene mreže, filmove i Netflix, vježbanje, pripremanje obroka i milion malih stvari iz svakodnevnice – mislim da će biti čudesno ako uspijem pročitati jednu knjigu svakog mjeseca.
 21. Skratiti kosu. Plan je sačekati da šiške prerastu dužinu brade pa onda kosu skratiti i pustiti je da ravnomjerno raste.
 22. Isplanirati putovanje za kraj ljeta. Inače su ljeta meni sinonim za naporan rad, gust raspored smjena – ovo ljeto neće biti izuzetak. Ali zato imam i dovoljno vremena da sa dragim isplaniram odmor kojim ćemo proslaviti sav taj naporni rad tokom ljetnih mjeseci.
 23. Koliko mjesečno Ado i ja trošimo na hranu? Voljela bih i ja da tačno znam, moguće da će biti i neki članak na tu temu.
 24. Napraviti galetu. Nije teško a na listi želja je odavno.
 25. Što više ljetnih noći provesti u dubokim razgovorima, dok nas san ne savlada.
Moja baket lista za proljeće i ljeto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?