Hijaluronska kiselina [ šećer koji želimo uključiti u svoju svakodnevnicu ]

Hijaluronska kiselina [ šećer koji želimo uključiti u svoju svakodnevnicu ]

Hijaluronska kiselina je sastojak u sklopu preparative koji uopšte nije neka novost i stvarno se dugo piše i priča o njemu. Vjerujem da je većina nas nekada došla u kontakt sa kremom koja sadrži hijaluronsku kiselinu ili se ta tema pojavila u razgovoru sa nama dragim ženama, na temu njege kože. Ipak, čini mi se da postoje još uvijek neke nedoumice glede korištenja hijaluronske kiseline i očekivanja nakon što se inkorporira u rutinu. Nakon što sam istražila po čemu se razlikuje od ostalih kiselina, od kolagena, zašto ima drugačiji efekat kada se koristi kao filer a potpuno drugačiji kada se nanosi lokalno te zbog čega su neke korisnice iskusile isušivanje kože – umjesto dodatno pojačane hidratacije. U nastavku ću se dotaći svih pitanja koja možda imate o ovom sastojku.

Hijaluronska kiselina [ hyaluronan, hyaluronate ]

Ono što kolagen i hijaluronska kiselina imaju zajedničko jeste da su prirodno prisutni u našem tijelu te su veoma zastupljene gradivne komponentne čija se koncentracija i proizvodnja smanjuju procesom starenja. Još nešto što im je zajedničko jeste da se oba koriste kao privremeni materijali za filere kože (vermenom ih tijelo apsorbuje). Ali, za razliku od kolagena (o kojem sam pisala u ovom članku, klik!) koji je protein i koji sačinjava brojna tkiva, hijaluronska kiselina je vrsta šećera (polisaharid) – doduše također sačinjava tkiva poput kože i hrskavice. A vjerujem da će nakon ovog članka postati jedini šećer koji svjesno želimo uključiti u svoju svakodnevnicu.

Hijaluronska kiselina nije vrsta kiseline poput salicilne ili glikolne, koje za zadatak imaju da eksfoliraju kožu. Ona se na određeni način ponaša kao zaštitni lubrikativni agens za naše oči, kosu, kožu, nerve i zglobove. Pogotovo je od velike važnosti za izgled kože jer otprilike 50% zaliha hijaluronske kiseline u tijelu jeste locirano upravo u kožnom tkivu, gdje kao viskozna i gotovo želatinasta supstanca pomaže održati kožu jedrom, zategnutom i podatnom. Ova sposobnost opada vremenom kako starimo, što može dovesti do povećane isušenosti, finih linija, bora i gubitka elastičnosti.

Hijaluronska kiselina je molekula šećera koja ima sposobnost – nimalo specifičniju od sposobnosti bilo kojeg drugog šećera a to je da privlači vodu. Jedina specifičnost je u tome što hijaluronska kiselina privlači i zadržava vodu više od 1,000 puta veću od svoje težine. I po tome je posebna jer to ne može učiniti niti jedna druga biološka supstanca. U suštini, hijaluronska kiselina povećava hidrataciju kože. Sjećate se kolagena? Hijaluronska kiselina koja se prirodno nalazi u tijelu se veže za kolagen i povezuje njega sa molekulom vode, što koži daje punoću.

Popularnost hijaluronske kiseline potiče od njegove upotrebe u kozmetičkim procedurama. Popularni fileri poput Restylane i Juvéderma se ponašaju kao spužve nakon što bivaju injektirani i natiču, privlačeći vodu kako bi se postigao zaglađeni izgled. Lično se neću baviti temom filera, ali ću reći da upravo zbog upotrebe hijaluronske kiseline u ovu svrhu, postoji pogrešno mišljenje da je hijaluronska kiselina anti-ageing proizvod. Ona to nije. Iako će hidrirati kožu, što će zauzvrat učiniti fine linije manje primjetnim, jednostavno nećemo potaći proizvodnju kolagena sa hijaluronskom kiselinom.

Kada se nanosi lokalno, na kožu, molekula hijaluronske kiseline je previše velika da bi mogla ući duboko u kožu i dati isti efekat kao kada se koristi injektivno. Poenta hijaluronske kiseline jeste da hidratizira – recimo da hidratizira. Ona je u biti humektant, njena sposobnost je da za sebe veže vodu, što omogućava koži da je apsorbuje i spriječava gubitak vlažnosti.

Dodatni benefiti hijaluronske kiseline su umirujuće, obnavljajuće i protuupalno djelovanje. Tako se koristi za zacjeljivanje ranica, opekotina i oštećenja sluznice. Također posjeduje antioksidativno djelovanje tako da je sigurno koristiti proizvode sa hijaluronskom kiselinom i tokom izlaganja sunčevim zrakama – ali uz obavezno korištenje zaštitnog faktora, kao i uvijek.

Sodium Hyaluronate [ Hyaluronic Acid ]

Iako se nekada termin sodium hyaluronate koristi kao zamjena hijaluronsku kiselinu, nisu baš sinonimi. Sodium hyaluronate je so koja se dobije od hijaluronske kiseline, i molekularno je manja – što znači da je koža lakše apsorbuje. Ali je također i jeftinija od hijaluronske kiseline, tako da je zbog toga preferiraju brojni proizvođači u svojim proizvodima. U suštini, hijaluronska kiselina i njena so rade istu stvar i dosta je tško govoriti o tome koja je bolja. Možda je idealno kombinovati obje?

Savjet : kako bi dobili maksimalan učinak za svoj novac, potrebno je potražiti formulacije proizvoda sa najmanje 1% hijaluronske kiseline, jer postotak poput 0.5% neće biti naročito efikasan.

Kako koristiti hijaluronsku kiselinu

Hijaluronska kiselina se lijepo slaže sa većinom ostalih sastojaka pa se može kombinovati sa retinolom, vitaminima te drugim kiselinama. Izuzetak bi bila glikolna kiselina, zbog niskog pH faktora, što bi degradiralo hijaluronsku kiselinu i učinilo je neefektnom. Hijaluronsku kiselinu je najbolje koristiti kao prvi preparativni korak na čistoj, opranoj koži – poželjno da je vlažna (ili čak mokra) što će pomoći hijaluronu.

Ako koristite npr. kremu sa hijaluronskom kiselinom a živite u području sa suhom klimom, to može učiniti da hijaluronska kiselina (kao sastojak koji za sebe veže vodu) u slučaju da iz okoline ne može da se za nju veže, posegne za vlagom iz dubokih slojeva kože. I to je razlog zbog kojeg su neke korisnice prijavile da im hijaluron ne odgovara u smislu da su imale dojam kako im isušuje kožu. Ista se stvar dešava kada ga koristimo npr. tokom zime, u zagrijanim prostorijama. Isto tako, odgovarati će više nekim tipovima kože malo više nego drugima (npr. masnoj koži) ali i masnoj koži preko nje možda neće biti potrebna krema preko nje – dok suhoj koži vjerovatno hoće.

La Roche-Posay Hyalu B5 Hyaluronic Acid Serum sam dobila kao poklon i stvarno me zaintrigirao čim sam vidjela reklamne panoee za njega jer LRP je brend koji stvarno volim, i čije proizvode koristim godinama. Nakon malo dužeg korištenja reći ću da je malo profinjenija, sofisticiranija verzija The Ordinary hijalurona. Generalno je hijaluron pomalo ljepljiv – sjećate se da sam ga opisala kao viskoznu i gotovo želatinastu supstancu u našem tijelu? Jednostavno će svaki hijaluron biti malo ljepljiv po nanošenju ali taj osjećaj kasnije nestane. I kod njega pomaže ako se hijaluron nanosi na vlažnu kožu a preko hijalurona ako se nanese neka blaga hidratantna krema. Preko Hyalu B5 hijaluronskog seruma volim nanijeti svoju HG kremu, a to je LRP Toleriane Ultra Fluid. zajedno imaju krasan efekat na moju kožu koja bukvalno sija od zdravlja.

Ali moram reći da je cijena od cca 60KM zaista prevelika. Još ako usporedimo sastav Hyalu B5 seruma sa The Ordinary hijaluronom, jednostavno ne mogu da je opravdam. U njegovom sastavu je so hijaluronske kiseline tek na jedanaestom mjestu, a u The Ordinary hijaluronu na drugom mjestu. The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 jednostavno ima “čišće” sastojke – npr. ne sadrži parfem koji sadrži Hyalu B5. I veoma bitna stavka je da TO hijaluron košta nekih cca 13KM što je daleko povoljnije od 60KM, a riječ je o istim bočicama od 30ml kod oba brenda. I koliko god je LRP serum profinjeniji, stvarno ne mogu reći da ću ga nakon trošenja kupiti a TO definitivno hoću. I TO hijaluron se divno slaže ispod moje omiljene LRP Toleriane Ultra Fluid kreme, i daje mi isto lijepi sjaj kože. U suštini, mogu preporučiti oba seruma ali ovisno o tome koliko želite i možete izdvojiti za njih – sami donesite odluku koji vam više paše.

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 možete kupiti preko theordinary.com (6,80 € ) ili beautybay.com (6,74 € ). Obje stranice dostavljaju u BiH.

Kada se naručuje sa beautybay.com stranice za besplatnu dostavu mislim da se treba potrošiti €20 a kada se potroši manje od toga, vjerujem da dostava košta €4-5.

Kada se naručuje preko theordinary.com stranice za besplatnu dostavu treba potrošiti preko €25 a kada se potroši €25 i manje, onda dostava u BiH košta €5.

Hijaluronska kiselina

4 Comments

 1. Minnie Mall
  26 Maja, 2019 / 8:16 am

  Sjajan post!

  • selma
   Autor
   4 Oktobra, 2019 / 11:46 am

   Drago mi je da ti se dopada – i nadam se da je bio od koristi :)

   Selma

 2. Dasy
  4 Oktobra, 2019 / 11:08 am

  Draga Selma,

  Koliko vremena treba da paket dođe u BiH?

  • selma
   Autor
   4 Oktobra, 2019 / 11:47 am

   Ja uvijek računam da će mi narudžba stići za 2 do 3 sedmice ali to ovisi i sa koje se stranice naručuje (ja najčešće naručujem TO proizvode sa beautybay.com).

   Pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?