Ulje noćurka : prirodno olakšanje za PMS, ekcem, psorijazu, akne

Ulje noćurka

Još jedno od otkrića do kojih sam došla “zahvaljujući” perioralnom dermatitisu je ulje noćurka. Kako je bilo više nego jasno da je stres glavni uzročnik ove vrste dermatitisa u mom slučaju, počela sam raditi sve što bi ga moglo umanjiti. Ali i pored te vrste samopomoći, počela sam istraživati načine kako da ojačam zdravlje kože iznutra. Kako sam od ranije povremeno imala psorijazu, a sada dermatitis – vrlo često se u iščitavanju tekstova i članaka spominjalo ulje noćurka. I zaista ne znam zbog čega ga već prošle godine nisam ubacila u upotrebu kao suplement. Nema veze, 2019. je godina kada sam počela koristiti ovo interesantno ulje a ovo su moja saznanja.

Ulje noćurka (Oenothera biennis)

Žuti noćurak je cvjetajuća biljka grmolikog oblika čiji se žuti cvjetovi otvaraju tek u mraku i ostaju otvoreni tokom čitave noći. Prije jutra cvjetovi uvenu, a već naredne večeri novi cvjetovi nastaju. Po tome je i dobio narodni naziv noćurak. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike gdje raste na pješčanom tlu u centralnom i istočnom dijelu kontinenta. Tradicionalno su ga koristili Indijanci kao prirodan lijek za ublažavanje kožnih tegoba i zacjeljivanje rana i masnica, te kod astme, prehlade i gripe. U Evropu je donesen u sedamnaestom stoljeću gdje i danas raste, kao i dijelovima Južne hemisfere

Sjemenke žutog noćurka je bogato gama-linolenskom kiselinom (GLA) i omega-6 masnim kiselinama koje nose brojne zdravstvene koristi. Za razliku od noćurka, mnoge biljke i biljna ulja sadrže linolensku kiselinu, koja se mora pretvoriti u GLA u tijelu kako bi mogli od nje izvući sve benefite. Ono što je specifično kod noćurka jeste činjenica da on već sadrži GLA, tako da zaobilazi taj korak “aktivacije”.

Esencijalne masne kiseline su neophodne za održavanje zdravlja, ali ih ne možemo stvoriti u tijelu – moramo ih unositi kroz hranu. One su blagotvorne iz brojnih razloga; poboljšavaju zdravlje kože te rast kose, održavaju kosti zdravim, regulišu metabolizam.

Gama-linolenska kiselina (GLA) iz noćurka poboljšava moždane funkcije i smanjuje upalne procese. Može se koristiti kao suplement ili ga mazati na kožu. Kao primarni razlozi njegove upotrebe se navode ekcem, kožno zdravlje, PMS, menstrualni i menopauzalni simptomi, manjak esencijalnih masnih kiselina, perut, psorijaza itd.

Komponente ulja noćurka

Sjeme noćurka sadrži 15% proteina, 24% ulja i 43% vlakana. Komponente masnih kiselina uključuju linolensku (do 70%), gama-linolensku kiselinu (do 15%) a ostatak saćinjavaju palmitinska, stearinska i oleinska kiselina. Čim se ulje istisne iz sjemenki, vlakna se uklanjaju a procenat masnih kiselina raste.

Ulje noćurka se bori sa oksidativnim stresom u tkivu te povećava antioksidans glutation (najviše u srcu i krvi). Smatran kao jedan od najvažnijih antioksidansa, glutation je od velikog značaja za održavanje zdravlja. Glutation (GSH) spriječava oštećenja ćelijskih komponenti. Kao nutrijent nije toliko bitan, jer ga naše tijelo može samo proizvesti od aminokiselina. Ali je veoma važan zbog snažne funkcije podizanja imuniteta.

Ulje noćurka i koža

Nakon što smo se upoznali sa ovim uljem, prelazimo na najinteresantniji dio (za mene barem). Čitala sam desetak kliničkih studija i barem dvadesetak referenci kada je u pitanju povezanost ulja noćurka i zdravlja kože – i iskreno, nisam došla do potpuno jasnih zaključaka. Neke pokazuju da protuupalna dejstva ovog ulja pomažu kod npr. ekcema, akni i psorijaze. A opet, druga istraživanja nisu ukazala da je efektnije od placeba.

Kada su u pitanju akne, pogotovo one kojima je uzrok hormonalni disbalans – ulje noćurka reguliše lučenje hormona tako da je u ovom slučaju od koristi. I također, visok udio masnih kiselina u ulju noćurka pomaže da se sebum razrijedi, što smanjuje mogućnost od začepljenja pora. Jedno istraživanje u trajanju od 10 sedmica a sprovedeno na 45 osoba sa blagim i umjerenim aknama je pokazalo da su upalne i neupalne akneične lezije značajno smanjene uzimanjem 400ml GLA.

Kada je psorijaza u pitanju, veome često se u zapadnjačkoj medicini spominje “leaky gut” ili sindrom “propusnih crijeva” kao jedan od uzročnika psorijaze jer tada toksini dolaze u krvotok tako što prolaze kroz zaštitni sloj crijeva. I prisustvo toksina bi prema toj teoriji bilo odgovorno za pojavu psorijaze. A visok udio GLA u ulju noćurka pomaže smanjiti upalu u samim crijevima i želudcu – pa bi poenta bila da se psorizaja treitira iznutra putem suplementacije uljem noćurka.

Ekcem je veoma često upalno stanje kože koje zahtjeva kombinaciju tretmana i iskustvo sa ekcemom varira od osobe do osobe. Neki naučnici smatraju da bi jedan od faktora problema mogao biti defekt u funkciji enzima koji je odgovoran za pretvaranje linolenske u gama-linolensku kiselinu. Više istraživanja je pokazalo da nakon 4 do 8 sedmica suplementacije pacijenata sa ulje noćurka daje vidljive rezultate kod atopičnog ekcema u smislu smanjene upale, suhoće, ljuskanja, svraba, crvenila i uopštene težine ove vrste ekcema. Čitala sam istraživanje u kojem je na 50 odraslih osoba sa atopijskim ekcemom primjećen manjak linolenske kiseline, što je povezano sa deficitom GLA. Isto sugeriše da osobe koje pate od ekcema mogu stanje olakšati i popraviti konzumacijom ulja noćurka.

Doduše, kontradiktorna su istraživanja glede doziranja ulja noćurka – neka ukazuju da povećanje doze nema efekta, dok druga tvrde da ima. U istraživanju u kojem su subjekti bili djeca, placebo je dao bolje rezultate. I na kraju, postoje studije kod kojih ulje noćurka nije dalo poboljšanje kod atopijskog dermatitisa ni kod atopijskog ekcema.

Nešto jasniji rezultati su prisutni glede sveopšteg poboljšanja kvalitete kože uz ulje noćurka koje povećava vlažnost i značajno smanjuje grubu teksturu kože.

Ulje noćurka i PMS, menstrualni i menopauzalni simptomi

Meni nije preporučeno od nekoga koga poznajem ali postoji više članaka u kojima se navodi da se ulje noćurka povremeno koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva i PMS-a. Doduše, ne postoje neki nedvosmisleni rezultati istraživanja koji bi ovo potvrdili. Jedino što imamo kao neku referencu jeste svjedočanstvo pojedinih žena koje navode da su uz ulje noćurka primjetile manju iritabilnost, osjećaj nadutosti i osjećaj depresije. Jedna studija je potvrdila da uzimanje vitamina B6, vitamina E i ulja noćurka bilo veoma efektno pri ublažavanju simptoma PMS-a.

Korisno je znati i da se ulje noćurka koristi za tretiranje valunga tokom menopauze (a ti “talasi vrućine” koji su specifični za menopauzu nastaju zbog smanjenih nivoa hormona estradiola).

Kontraindikacije, oprez i nuspojave

Ulje noćurka se ne smije uzimati dvije sedmice pred operaciju, tokom trudnoće i dojenja, ko ima poremećaj krvarenja, ko uzimate antikoagulante, osobe koje boluju od šizofrenije. Ulje noćurka razrjeđuje krv i snižava krvni pritisak. Djeca ne smiju uzimati ulje noćurka.

Također nemojte uzimati ulje noćurka ako koristite aspirin, ibuprofen, voltaren. Osobe koje nisu u riziku zbog navedenih razloga mogu eventualno iskusiti uznemiren želudac, ili glavobolju. Ja nisam iskusila niti jednu od navedenih nuspojava a za olakšavanje PMS-a koristim njega i ashwagandhu. Obično se dozira u 500mg-1000mg i ne bi se trebalo uzimati duže od 2-3 mjeseca.

Ja sam preko ebay-a (klik ovdje) kupila pakovanje od 1000mg, sa 90 kapsula. I ovo pakovanje mi se savršeno uklapa u doziranje ali i vremenski period tokom kojeg namjeravam koristiti ulje noćurka. Ono ima moju iskrenu preporuku jer značajno mi je popravilo reaktivnost kože i crvenilo gotovo da ne primjećujem. Koža i nokti su mi generalno u boljem stanju, a isušenost je značajno manja. Mislim da je subjektivno procjenjivanje koliko pomaže pri olakšavanju simptoma PMS-a. Od ranije sam koristila u tu svrhu samo ashwagandu a otkako sam dodala i ulje noćurka, jesam manje iritabilna. Za neko potpuno mišljenje ću sačekati još mjesec i po, čisto da vidim da li ima efekta na menstrualne grčeve (ili umišljam).

2 Comments

 1. Lucija
  13 Aprila, 2019 / 3:00 pm

  Ja sam kapsule ulja noćurke počela uzimati zbog akni. Kad sam vidjela da potencijalno ublažuje menstrualne bolove bez razmišljanja sam ih počela piti.
  Meni kapsule nisu značajno pomogle s aknama, ali zato su za one dane učinile čudo. Ja sam bila jedna od onih nesretnica koja se prva tri dana menstruacije nisu mogle pomaknuti od bolova te sam bila sve moguće lijekove. Otkako pijem ulje noćurke preporodila sam se! Svi bolovi nestali, a ti dani prolaze kao svi drugi. Ne uzimam druge lijekove pored tih kapsula i presretna sam što sam ih otkrila.

  • selma
   Autor
   15 Aprila, 2019 / 7:44 pm

   Hvala puno što si podijelila svoje iskustvo Lucija.
   Nekome daje rezultate i kada je koža u pitanju – za akne sam čula od par osoba, ali lično se nadam da ću relativno dugoročnim korištenjem od 2 ture po 3 mjeseca godišnje da uspijem njegovati kožu iznutra te ublažiti znakove starenja.
   A konkretno djelovanje na menstrualne bolove/ grčeve je zaista fenomenalno otkriće!
   Mnogo mi je drago što postoji nešto što mogu preporučiti kao prirodno olakšanje i zbog toga mi je posebno drago što si potvrdila da je ulje noćurka u tu svrhu učinkovito.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?