Rhodiola rosea [ adaptogen koji smanjuje stres ]

Uz ashwagandhu, rhodiola rosea mi je postala omiljeni adaptogen. U posljednje vrijeme sam se odvažila da detaljnije istražujem razne sastojke te, iako ne namjeravam da previše toga koristim istovremeno, osjećam se malo hrabrije da istražim različite adaptogene. Moj avanturistički duh je, priznati ću, probuđen ashwagandhom, potom macom (iako još nisam pisala o njoj, ali namjeravam) a sada se rhodiola tako lijepo uklopila u moje potrebe da naprosto ne mogu sakriti oduševljenje sa njom.

Rhodiola rosea

Rhodiola je biljka koja raste u hladnim, planinskim predjelima Evrope i Azije. Za njen korijen se smatra da ima adaptogena svojstva, što znači da pomaže našem tijelu adaptirati se na stres. Rhodiola je također poznata pod nazivima arktički korijen ili zlatni korijen. Za korijen rhodiole se smatra da sadrži više od 140 aktivnih sastojaka, od kojih su dva najmoćnija rosavin i salidrosid. U skandinavskim zemljama i Rusiji se rhodiola koristi za tretitanje anksioznosti, umora i depresije već vijekovima. Danas je poznata kao suplement i nije je teško pronaći, bilo online ili u biljnim apotekama.

Šest naučno dokazanih benefita Rhodiola rosea korijena

1.) može smanjiti stres

Rhodiola je već duže vrijeme poznata po avojim adaptogenim svojstvima – tačnije, poznata je kao pruirodna supstanca koja podiže sposobnost organizma da se odupre stresu. Korištenje doze od 400mg dnevno tokom 4 sedmice je dalo izvrsne rezultate u sklopu kliničkog istraživanja na 101 osobi koje imaju problema sa stresom prouzrokovanim na relaciji posao-privatne obaveze. Efektna je po pitanju ublažavanja umora, stresa, anksioznosti, osjećaja iscrpljenosti nakon samo 3 dana konzumacije. Naročito je efektna kod pojave izgaranja uslijed hroničnog stresa. Zbog odgovornosti na mom radnom mjestu ali i zbog trajanja dnevnih i noćnih smjena po 12h, posljedice hroničnog stresa i iscrpljenosti sam osjetila bezbroj puta. Rhodiola mi pomaže da “oštrica” svih obaveza ne postane nepodnošljiva i uz sve ostale korake kojima sebi pokušavam olakšati teret obaveza, mogu reći da mi mnogo pomaže.

2.) može ublažiti umor

Osjećaju umora/ zamora doprinose stres, anksioznost i nepravilan san/ nedovoljno sna. Sve skupa doprinosti osjećaju fizičkog i mentalnog umora. Još nešto što mi je veoma poznato i svojevrstan je kolateral rada u avijaciji. Rhodiola zahvaljujući svojim adaptogenim svojstvima pomaže olakšati i zaista pomaže kod bolje koncentracije. Već sedam dana nakon početka korištenja rhodiole, osjetila sam mnogo bolju koncentraciju te sam počela obavljati svoja zaduženja sa istim poletom i efektivnošu kao na samom početku rada (pogotovo tokom dnevne smjene sam ovo primjetila). Rhodiolu zbog ovog specifičnog efekta često studenti koriste tokom pripreme ispita.

3.) može smanjiti simptome depresije

Depresija je nerijetka ali veoma ozbiljna, te su njeni načini bna koji negativno utiče na to kako se osoba osjeća i ponaša sve osim bezazleni. Vjeruje se da do depresije dolazi kada hemikalije u mozgu (neurotransmiteri) budu izbačeni iz balansa. Kako bi se taj hemijski disbalans ispravio, specijalisti prepisuju antidepresive. Za rhodiolu roseu se vjeruje da ima takvo djelovanje (poput antidepresiva) i da neurotransmitere u mozgu dovodi u ravnotežu. U jednoj kliničkoj studiji koja je trajala 6 sedmica, na 89 osoba koje su patile od blage ili umjerene depresije je prepisano 340 mg ili 680 mg rhodiola rosee ili placebo pilula. Obje grupe koje su koristile rhodiolu su zabilježile značajno poboljšanje depresije, nesanice i emotivne stabilnosti – dok nikakav pomak nije uočen u grupi koja je uzimala placebo. Ono što je interesantno jeste da je grupa sa većom dozom rhodiole dodatno zabilježila i poboljšanje samopouzdanja.

4.) poboljšava moždanu funkciju

Vježbanje, balansirana prehrana i kvalitetan san definitivno pomažu da mozak pravilno funkcioniše. Neki suplementi, poput rhodiole, također mogu biti veoma korisni. Jedna klinička studija mi je bila posebno interesantna, jer su subjekti bile osobe (tačnije, medicinski radnici) koji rade u noćnim smjenama – a znate da i ja radim u noćnim smjenama. Tih 56 medicinskih radnika je nasumično dobilo ili placebo pilulu ili 170 mg rhodiole da svaki dan uzimaju tokom dvije sedmice. Rhodiola je smanjila mentalni zamor i poboljšala je kvalitet rada za 20% poredeći sa onima koji su dobili placebo.

Drugo istraživanje se bavilo efektima rhodiole kod vojnih kadeta koji su izvršavali noćne obaveze. Kadetima je bilo dodijeljeno 370 mg ili 555 mg rhodiole rosee ili placebo pilule tokom pet dana. Obje doze su kadetima poboljšale mentalne performanse u poređenju sa placebom. A u još jednom istraživanju, studenti su primjetili značajno smanjenje mentalnog umora, poboljšan kvalitet sna i uvećanu motivaciju za učenje nakon što su uzimali rhodiolu 20 dana. Njihovi rezultati na testovima su za 8% bili bolji od ostalih u placebo grupi.

5.) može poboljšati performanse fizičke aktivnosti

U jednom istraživanju, učesnicima je dozirano 200 mg rhodiole 2 sata prije nego su podvrgnuti biciklističkom testiranju. Subjekti kojima je rhodiola data su mogli da vježbaju 24 sekunde duže u odnosu na učesnike koji su uzeli placebo. I možda 24 sekunde ne zvuče impresivno ali ako znamo da između prvoplasiranog i drugoplasiranog u utrci ključne mogu biti milisekunde, ovo zaista jeste značajan efekat. U više različitih istraživanja (nekada su u pitanju bile biciklističke trke, nekada su subjekti trčali) primjećeno je da rhodiola utiče na to kako subjekti doživljavaju težinu uloženog napora, popravlja fokus i generalno će značajno produljiti trajanje fizičke aktivnosti. Međutim, smatra se da rhodiola ne utiče na mišićnu snagu.

6.) može pomoći kod kontrolisanja dijabetesa

Dijabetes je bolest koja se javlja kada tijelo razvije smanjenu sposobnost da proizvodi ili da reaguje na hormon inzulin, što rezultira visokim nivoom šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom često koriste inzulinske injekcije ili lijekove koji povećavaju osjetljivost na inzulin kako bi im se nivo šećera u krvi normalizirao. Interesantno, istraživanja na životinjskim subjektima su pokazala da rhodiola može i u ovom slučaju biti od koristi. Iako testovi sprovedeni na miševima ne znači da se može generalizovati kako će biti jednako efektni kod ljudi, smatra se da vrijedi sa doktorom konsultovati se oko uzimanja rhodiole kao suplementa koji ima potencijal da pomogne kod kontrole šećera u krvi.

Kako uzimati rhodiola suplemente

Ekstrakt rhodiole se obično može kupiti u formi praha, tableta ili kapsula. Može se pronaći i u formi čaja ali većinom se preferira pilula jer olakšava doziranje. Kod kupovine rhodiole je veoma bitno da obratite pažnju na sastav. Tačnije, rhodiola mora imati standardizirani omjer of 3% rosavina i 1% salidrosida. To je prirodni omjer u kojem se ove komponente javljaju u korijenu rhodiole.

Rhodiolu je najbolje uzeti na prazan stomak, otprilike 30 minuta prije doručka ili ručka ali ne prije spavanja, jer ima blagi stimulativni efekat (sličan kofeinu) pa može poremetiti san.

Kontraindikacije, oprez i nuspojave

Uopšteno se rhodiola dobro toleriše. Ako se i pojave, nuspojave su izuzetno blage i mogu se ispoljiti u vidu blage nesanice, iritabilnosti, povišenog krvnog pritiska.

Uzimanje rhodiole može poremetiti efekte kontracepcijskih pilula ali i lijekova za dijabetes i tiroidnu žlijezdu. U slučaju da koristite neki od ovih lijekova, obavezno se prije uzimanja rhodiola rosee treba konsultovati sa doktorom. Ne preporučuje se trudnicama niti dojiljama.

Primjetila sam da se u našim biljnim apotekama može pronaći rhodiola ali ja sam je već drugi put kupila preko ebaya. Prvi put od ovog sellera (klik!) a drugi put od ovog sellera (klik!).

4 Comments

 1. Ana
  10 Aprila, 2019 / 7:51 am

  Super članak, svaki put saznam nešto novo. 🙂 Zanima me samo koliko dugo sme da se uzima?

  • selma
   Autor
   10 Aprila, 2019 / 10:07 am

   Hvala puno Ana ❤
   Pa gdje god sam čitala, period od neka 2-3 mjeseca redovnog korištenja se uzima kao dovoljan da rhodiola djeluje i kao period za sigurnu konzumaciju. Ja sam isto planirala koristiti je 3 mjeseca a potom pauzirati koji mjesec, i onda po potrebi ponovo početi sa korištenjem.

 2. Nikolina
  7 Decembra, 2020 / 10:41 pm

  Da li se smije uzimati sa Zoloftom?

  • selma
   Autor
   14 Decembra, 2020 / 8:50 am

   Ovako, malo sam proučila ono što je dostupno na netu i zaključak je da iako nije bilo ili dovoljno detaljnih studija konkretno o korelaciji Rhodiola – Zoloft, primjećeno je da u kombinaciji sa drugim psihotoprnim supstancama može izazvati kod reakcije/ nuspojave. Tako da je možda bolje biti oprezan i ne kombinovati ih ali ako imaš nekoga ko je profesionalac u tom polju, uvijek je drugo mišljenje poželjno. Ne kaže se bezveze da su dvije glave pametnije od jedne.

   Priložila bih jedan rad poljskog autora koji je istražio ovu temu i meni je bio veoma interesantno štivo pa sam pomislila kiako bi možda i ti mogla da baciš oko:

   http://www.psychiatriapolska.pl/uploads/onlinefirst/ENGverWoron_PsychiatrPolOnlineFirstNr92.pdf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?