Aminokiseline : gradivni materijal naših tijela ali i naše preparative

Aminokiseline : gradivni materijal naših tijela ali i naše preparative

Ne mogu vam nabrojati u koliko sam situacija bila kada sa sagovornikom pokušavam načeti temu proteina, aminokiselina i uopšteno suplementacije, prehrane ali i same fizičke aktivnosti. Pošto znam da je svijest o važnosti istih koliko-toliko bolja u zapadnjačkim društvima i medijima, zaista mogu reći kako su (barem moji) sagovornici bili veoma neinformisani. Sa podsmijehom se komentarisala konzerva tečnih aminokiselina na mom radnom stolu a još mi je nevjerovatnije da i dan-danas znam, čuti kako “su ti bodibilderi neprirodni svi redom, bodu se onom hemijom – proteinima”. Moj eyeroll je toliki da mi se oči zavrte u glavi par puta.

Isto tako, znam da vi koji čitate moje tekstove ipak jeste upućeni u mnoge teme kojima se posvećujem – ili barem imate ispoljen interes da o njima saznate nešto više. Osloniti ću se na to svoje opažanje i u nastavku namjeravam dotaći se toga šta su proteini, šta su aminokiseline, koje su im funkcije u tijelu – ali i zbog čega su važni u našoj preparativi.

Nakon vode, najveća komponenta u našim tijelima je protein. A protein se proizvodi samo kada je dovoljno aminokiselina prisutno. Aminokiseline mnogi eksperti nazivaju “gradivnim materijalom “naših tijela. One igraju ključnu ulogu u metaboličkim procesima naših tijela te su povezani sa rastom, oporavkom, prenosom, skladištenjem i funkcionalnošću. Aminokiseline direktno imaju efekta na niz elemenata, uključujući naše mišiće, organe, probavu, krvotok i moždanu aktivnost – samo da ih navedem par.

3 tipa aminokiselina

Postoji 20 aminokiselina koje formiraju proteine u našim tijelima i one se dijele na ove kategorije; esencijalne, neesencijalne i uslovljene. Esencijalne aminokiseline su kiseline koje moramo unositi kroz prehranu. Postoji 9 esencijalnih aminokiselina i to su; histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan i valine. Neesencijalne kiseline proizvodi naše tijelo, te uključuju; alanine, asparagine, aspartate i glutamine. Tzv. uslovljene aminokiseline naše tijelo obično može samo da proizvede, osim pod specifičnim zdravstvenim okolnostima (poput autoimunih deficijencija, stresa, dobi) a one uključuju; arginine, cystine, tyrosine, glycine, ornithine, proline i serine.

Našim tijelima je protein neophodan za proizvodnju novog mišićnog i konektivnog tkiva. Našem tijelu je bukvalno neophodan protein da bi funkcionisalo. Zbog ovog je prehrana od izuzetne važnosti. Sa nutritivnog gledišta su meso, mliječni proizvodi, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i žitarice naročito bogati proteinima. A raznovrsna prehrana je najbolja jer, kada kombinujete namirnice poput. npr. graha i riže, ili tjesteninu i sir, onda ćete tijelu pružiti sve esencijalne aminokiseline.

Aminokiseline i koža

Ne samo da su aminokiseline ključne za održavanje zdravog tijela te su osnova zdrave prehrane, one također doprinose zdravu i ljepoti naše kože, kose i noktiju. Aminokiseline su neophodan dio procesa stvaranja kolagena, fribrinogena i elastina; konektivnih tj. poveznih i strukturalnih proteina koji kožu čine glatkom i jakom. Njihov nedostatak rezultira usporenom proizvodnjom elastina i kolagena, što za posljedicu ima kožu koja je manje čvrsta i (ovaj proces prirodno počinje oko 25 godine života te napreduje sa starenjem, pogotovo kod žena). Aminokiseline također potpomažu proces zacjeljivanja kožnih oštećenja, pomažu održati zdravi pH, uništavaju slobodne radikale i održavaju prirodnu zaštitnu barijeru kože snažnom.

Ćelije kože (kao i sve ostale ćelije u ljudskom tijelu) se konstantno obnavljaju. Pošto aminokiseline stimulišu proizvodnju kolagena, neujednačen omjer aminokiselina će dovesti do smanjenja nivoa kolagena – i tada imamo obješenu kožu i bore. Kolagen i elastin ne dopuštaju da koža postane tanka, što bi dovelo i do pojave bora.

Zašto ne možemo jednostavno nanijeti kolagen na kožu umjesto aminokiselina?

Pošto sam već pisala o kolagenu u ovom članku (klik ovdje) onda ćete znati da iako je koristan, njegovo lokalno nanošenje na kožu neće potaći proizvodnju kolagena u našem tijelu. Zato se bolje odlučiti da iznutra potaknemo vlastitu proizvodnju kolagena prehranom i suplementacijom. Lokalno nanošenje aminokiselina na kožu ima smisla zato što je prosjećna molekularna težina aminokiselina 110 Daltona, što je dobro ispod pravila o ispod 500 Daltona (ukratko, molekule koje su iznad 500 Daltona mnogo teže penetriraju tj. ulaze u kožu).

Šta tačno aminokiseline čine za našu kožu?

Aminokiseline imaju sposobnost da se vežu za molekule vode, što im omogućava da značajno povećaju hidrataciju kože. One također mogu pomoći zaštititi prirodnu zaštitnu barijeru kože tako što asistiraju u balansiranju pH nivoa. Kada se poremeti ravnoteža kiselosti i lužnatosti (alkaliteta), onda koža nije sposobna da efektno spriječi opasne supstance (poput bakterija) da uđu u kožu – što može rezultirati aknama, bubuljicama pa čak i infekcijama. A ako je koža dehidrirana, početi će proizvoditi više ulja kako bi kompenzirala, što dovodi do masnije kože i začepljenja. Zato je veoma bitno da je koža pravilno hidratizirana – borice i bore će onda biti manje vidljive, a koža nježnija i ljepša.

Možda najmagičnija sposobnost aminokiselina jeste njihova sposobnost da zaliječe oštećenu kožu te da spriječe propadanje tkiva. Pošto igraju tako važnu ulogu u ćelijskom metabolizmu i jer su ključan element u strukturi kože, aminokiseline mogu povećati ćelijsku obnovu pa čak i pomoći kod smanjenja ožiljaka (što bi inače bilo teško postići bez pomoći laserskih tretmana). Aminokiseline su koristan pomagač kod smanjenja posljedica UV oštećena kože. U preparativu će aminokiselinama komplementirati antuioksidansi i probiotici, tako da nije loša ideja koristiti ih zajedno.

Pošto aminokiseline proizvodi naš organizam, same aminokiseline nisu štetne niti izazivaju bilo kakvu osjetljivost kože (klik ovdje za pdf koji potvrđuje njihovu sigurnost). Ustvari, aminokiseline često pomažu smanjiti upalne procese i crvenilo! Naravno, pri odabiru preparative sa aminokiselinama uvijek je bitno istražiti i sam brend te se uvjeriti kako njihovi proizvodi ne sadrže sulfate, neprirodne parfeme, parabene i ftalate koji mogu izazvati osjetljivost kože.

Postoji više aminokiselina čija je upotreba dokazana kao veoma korisna te su dramatično uspjele poboljšati stanje kože. U nastavku ćemo se upoznati sa njima pobliže:

  • Glycine: spriječava razgradnju tkiva i ubrzava proces zacjeljivanja
  • Glutamine: poput prethodnika, Like glycine, glutamine spriječava razgradnju tkiva i ubrzava proces zacjeljivanja
  • Tyrosine: pomaže ostalim sastojcima da prodiru u kožu za maksimalnu efektivnost
  • Arginine: ubrzava ćelijsku obnovu, uključen je u formaciju kolagena i ubrzava zacjeljivanje. Toliko je efikasan da je dokazano kako njegovo nanošenje na promrzlu kožu spriječava gubitak tkiva!
  • Lysine: hidrira kožu i ubrzava proizvodnju kolagena
  • Proline: kada se ukombinuje sa ostalim aminokiselinama, smanjuje izgled bora i finih linija. Njegovo nanošenje na vanjski dio okoloočne regije za rezultat dokazano ima značajno smanjenje pojave tzv. crow's feet
  • Leucine: kada se ukombinuje sa ostalim aminokiselinama, smanjuje izgled bora i finih linija

Ove aminokiseline, iako su samostalno efektne, često najbolje rezultate daju u kombinaciji jedne sa drugima. Na primjer, kombinacija lysine i arginine aminokiselina je efektna u tretmanu određenih kožnih infekcija, dok proline i leucine zajedno daju odlične rezultate po pitanju smanjenja izgleda bora.

The Ordinary Amino Acid + B5 možete kupiti preko theordinary.com (6,80 € ) ili beautybay.com (6,69 € ). Obje stranice dostavljaju u BiH.

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA možete kupiti preko theordinary.com (5,80 € ) ili beautybay.com (5,22 € ). Obje stranice dostavljaju u BiH.

Kada se naručuje sa beautybay.com stranice za besplatnu dostavu mislim da se treba potrošiti €20 a kada se potroši manje od toga, vjerujem da dostava košta €4-5.

Kada se naručuje preko theordinary.com stranice za besplatnu dostavu treba potrošiti preko €25 a kada se potroši €25 i manje, onda dostava u BiH košta €5.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?