Kolagen kao dodatak prehrani [ uloga u zaštiti kože i cijelog organizma ]

Kolagen kao dodatak prehrani [ uloga u zaštiti kože i cijelog organizma ]

Nekada se znam uhvatiti u razmišljanju da li sam previše investirana u anti-age tematiku (koliko god mi taj izraz bio odbojan) – ali činjenica je da vrijeme prolazi, ćelije se multipliciraju, organizam stari i u tome nema ništa loše jer je riječ o prirodnom procesu. Ovako ja vidim stvari + ovo je moj odgovor na pitanje zašto pazim na prehranu i zašto vježbam “jer ćemo svi ionako umrijeti” (ne podnosim ovakvo razmišljanje).

Da, na mnogo toga ne možemo da utičemo, i strašno je koliko toga ne možemo da kontrolišemo. Ali postoji nešto što se zove kvaliteta života, a to ne podrazumijeva pretrpavanje i opterećivanje organizma raznozarnim supstancama – pa i hranom čak. Jer svaka naša odluka nosi posljedicu, što jeste možda tegobno za svaki dan nositi na savjesti ali i dalje ne mijenja stvar da je to činjenično stanje. Ono na šta mogu i na šta hoću da utičem, te sve ono što mogu da uradim jeste da se trudim što je moguće više da se što redovnije krećem, kako bih dovela kisik u svaku ćeliju svog tijela. Mogu da dan započnem pozitivnim mislima umjesto toksičnim ljudima, i mogu da od onoga što imam na raspolaganju odaberem ono što je za mene i ljude koje volim u tom trenutku najbolje.

Sada kada imam vlastitu filozfiju natipkanu cno-na-bijelo, mislim da možemo nastaviti tekst na temu suplementa koji sam od nedavno počela dodavati svojoj prehrani. Iako ga često viđamo na policama u svojstvu beauty suplementa za ljepšu kožu, kosu i nokte – kolagen je mnogo više od toga. I danas nisam vođena samo željom za ljepšim izgledom, već ponajviše željom da što bolje razumijem ljudski organizam i šta mu je potrebno za funksionisanje (iznutra ka izvana).

Šta je kolagen

Kolagen je vlaknasti protein koji nastaje u tijelu i neophodan je za brojne biološke procese od vitalnog značaja. Kolagen je ustvari najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu (čini 30% od cijelog sastava proteina u našem tijelu) te je bukvalno gradivno tkivo za zdrave nokte, kožu, kosu, kosti, ligamente itd. Riječ kolagen potiče od grčke riječi “kólla” što znači ljepilo, tako da ne čudi što se često spoimnje da je kolagen “ljepilo” koje nas drži cijelim. On također odašilje važne signale ćelijama, koji pomažu u borbi protiv upalnih procesa i pri popravku oštećenih ćelija.

Problem sa kolagenom je taj što vremenom ali i kada smo pod stresom, njegova proizvodnja opada. Održavanje zdravih nivoa kolagena je neophodno za zdravo i funkcionalno tijelo, te je nekada neophodno obnoviti naše ograničene rezerve ovog izuzetno korisnog proteina.

Šta su kolagen peptidi

Često proizvodi koji sadrže kolagen (poput seruma i suplemenata tj. dodataka prehrani) imaju navedene “kolagen peptide”. Sav kolagen je sastavljen od aminokiselina; glicina, prolina, hidroksiprolina i arginina – i svi nas zajedničkim snagama održavaju zdravim. Zdravlje zglobova i rast mišićne mase kao i sjajan ten se pripisuju kolagenu koji je bogat aminokiselinama. Postoji više od desetak vrsta kolagena, od kojih je svaki sastavljen od različitih peptida koji imaju različite strukture i funkcije, npr. neke vrste kolagena su odgovorne za formiranje kože i hrskavice, druge su ključne u formaciji kosti, zuba, kože te ligamenata a određene vrste kolagena se nalaze u koži, mišićima i krvnim sudovima

Osim što postoje različite vrste kolagena, bitno je naznačiti da postoji endogeni kolagen (proizvodi se u tijelu) i egzogeni kolagen (unosimo ga npr. u formi praha). Obično se opadanje prirodnih rezervi endogenog kolagena tumači kao naznaka lošeg zdravlja.

Zbog čega je kolagen dobar za kožu

Kolagen je dobio na popularnosti u krugovima posvećenim zdravlju i ljepoti nakon što je uočeno da omekšava linije i borice na licu, te da uopšteno poboljšava izgled kože. Nakon što je potvrđeno istraživanjima da proizvodnja kolagena opada sa godinama, javila se potreba za pronalaskom načina da istu potaknemo. Ali, koliko istine ima u eliksirima i serumima sa kolagenom koji obećavaju biti fontana mladosti? Zar samo obećanje ne djeluje kao “šarena laža”? Pa, to je zato što to i jeste. A zašto? zato što je većina molekula kolagena previše velika da bi je koža apsorbovala. Jedini benefit koji možemo uočiti nakon korištenja preparative sa kolagenom jeste poboljšanje hidratacije – koje nema veze sa povećanjem proizvodnje kolagena u našem tijelu.

Interesantno je napomenuti da je potrebno uz suplemente kolagena uzimati i vitamin C, koji je neophodan za sintezu kolagena.

Zbog čega je kolagen dobar za želudac

Osim kože, i probavni trakt je taj koji od kolagena ima najviše koristi. Iako su pojedina istraživanja na ovu temu u začetku, postoje jake indicije da aminokiseline iz kolagena (konkretno glicin) mogu smanjiti upalne procese u probavnom traktu te poboljšati probavu. Glutamin (jedna od aminokiselina iz kolagena) je ključan u prevenciji uplanih želučanih procesa, te zaustavlja oksidativni stres. Zdravi nivoi kolagena su povezani sa regulisanjem kiseline, što pomaže kod problema sa žgaravicom. Suplementi kolagena pomažu da se “obloži” probavni trakt, te na taj način pružaju zaštitu.

Zbog čega je kolagen dobar za zdravlje kosti i zglobova

Bez sumnje je najopsežnije istraživanje o kolagenu sprovedeno vezano za zdravlje kosti i zglobova. Kolagen igra veoma bitnu ullogu u funkciji konektivnog tkiva , što znači da su zdravi nivoi kolagena neophodni ukoliko želimo sa godinama održavati snagu. Postoje istraživanja koja upućuju da kolagen može umanjiti bolne simptome osteoartritisa. Iako je sam mehanizam djelovanja još uvijek nepotpuno razjašnjen, naučnici se slažu da kolagen smanjuje upalne procese – što rezultira blažim simptomima osteartritisa (ali i reumatoidnog artritisa).

Zbog čega je kolagen dobar za povećanje mišićne mase

1–10% mišićne mase je sačinjeno od kolagena. A pošto je protein, kolagen je od izuzetne važnosti za rast i obnovu mišića. Suplementacija kolagenom je pokazala da povećava mišićnu snagu, čini trening efektivnijim, potpomaže regeneraciju mišića, služi kao prevencija za mišićne poremećaje. Jedno istraživanje je pokazalo da suplementacija kolagenom u kombinaciji sa vježbama tegovima povećavaju mišićni pririast, istovremeno smanjujući količinu sala (jer je najbolji način za sagorjevanje sala upravo povećanjem mišićne mase).

U drugom istraživanju u sklopu kojeg je 27 muškaraca krhke građe bilo suplementirano sa 15g kolagena, dok su istovremeno vježbali tokom 12 sedmica – rezultati su zanimljivi. U poređenju sa muškarcima koji su samo vježbali ali nisu uzimali kolagen suplementaciju, prirast mišićne mase ali i snage je bio znatno značajniji. Istraživači vjeruju da uzimanje dodatka kolagena može podstaći sintezu mišićnih proteina poput kreatina, a također stimuliše mišićni rast i nakon završetka vježbanja.

Zašto proizvodnja kolagena opada sa godinama

Kao što smo spomenuli, naše tijelo prirodno proizvodi kolagen – sve do ranih dvadesetih godina, kada njegova proizvodnja počinje postepeno da opada (cca za 1.5% godišnje). Zbog toga škriputavi zglobovi, koža koja gubi na elastičnosti su znak opadajućih rezervi kolagena. Nakon 25 godine života, razgrađujemo više kolagena nego ga stižemo proizvesti tako da počinjemo uočavati fine linije i borice.

Isto tako, nije tajna da sve što radimo ostavlja traga na naše zdravlje. Tako da ne iznenađuje da mnoge životne odluke iz rubrike način života mogu sačuvati ili iscrpiti nivoe kolagena u našem tijelu. Neke osnovne smjernice bi bile da se procesirani i rafinirani šećer konzumira u što manjim količinama, da budemo odgovorni pri izlaganju kože suncu, da ne budemo pušači ali i da kao nepušači izbjegavamo biti izloženi dimu cigareta, da ssmo fizički aktivni tokom života te da se pridržavamo uopšteno balansirane prehrane.

Kako povećati proizvodnju kolagena?

Treba imati na umu da unosom pojedinih namirnica koje ću preporučiti u nastavku nećemo unijeti kolagen direktno u organizam, već će njihova konzumacija potaći tijelo da proizvede više svog vlastitog. Jedini način da kolagen unesemo direktno u tijelo jeste suplementacijom.

Najlakši način da potaknemo proizvodnju vlastitog kolagena jeste pripremom super sa kostima (npr. pilećim). Ali konzumacijom i ovih namirnica ćemo dobiti sličan efekat; divlji losos, bakalar, tuna/ tunjevina, puretina, piletina, govedina itd. Najbolji način da potaknete vlastitu proizvodnju kolagena jeste konzumacijom dijelova životinjskog porijekla. Ja meso jedem i lično nisam pristalica veganske ni vegentarijnske prehrane ali za one koji prakticiraju ove vidove ishrane sam pronašla alternative koje bi mogle biti od pomoći; tofu, grah, kinoa, kelj, špinat, brokula, šparoge, kikiriki.

Malo ću istražiti ponudu kolagen peptida na našem tržištu te kada pronađem neke koji bi mogli biti dobri, ažurirati ću ovaj članak. U međuvremenu, mogu vam preporučiti japanske DHC kolagen peptide koje sam naručila preko ebaya (klik ovdje!). Japanci imaju izuzetno visoke standarde kada su suplementi u pitanju tako da imaju moje povjerenje.

6 Comments

 1. Teodora
  25 Februara, 2020 / 10:21 pm

  Draga Selma, hvala ti na divnom sajtu i objavama. Mnogo naučih i učim od tebe.

  Vjerujem da si zaboravila, pa te samo zamoljavam da dopuniš ovu listu. Ovaj proizvod sa linka više nije dostupan. :-)

  Srdačan pozdrav,
  Teodora

 2. Majla
  15 Septembra, 2021 / 8:01 am

  Pozdrav Selma, da li ste nasli neku dobru suplementaciju za preporuciti? Hvala. LP

  • selma
   Autor
   23 Septembra, 2021 / 4:51 pm

   Draga Majla, što se kolagena tiče, vjerujte da je najobičniji goveđi želatin nepogriješiv izbor. Povoljan je, dostupan je i radi apsolutno sve kao bilo koji “fensi” kolagen. To vam je prava istina. Ali nekada i ja imam želju investirati u neke zvučne suplemente pa sam se konsultovala sa pratiteljicama na Instagramu – izgleda da je dosta popularan Gaia Naturelle tečni kolagen sa MSM-om i hijaluronom. Ja ga planiram uskoro nabaviti pa budem javila dojmove.

   • Amira Delić
    13 Februara, 2024 / 10:09 pm

    Draga Selma, da li ste isprobali neke kolagene u međuvremenu?

    • selma
     Autor
     13 Februara, 2024 / 10:40 pm

     Jesam, upravo nam je pri kraju kutija *Ostrovit Marine Collagen + hijaluronska kiselina, ukus coconut & peach u prahu (200g). Ima pravo fin i blag ukus (fishy aroma se tek nazire), samo što ga je malo teže potpuno rastopiti u hladnoj vodi. Bez obzira na to mi je veoma prijatan i ponovila bih kupovinu, samo neki drugi ukus idući put.

     *ispravka, nije kolagen sa vitaminom C već hijaluronskom kiselinom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?