Domaći Snickers od indijskog orašćića

Domaći Snickers od indijskog orašćića

Januarsko raspoloženje koje sa sobom povlači one kliše odluke o boljoj, pravilnije balansiranoj prehrani u kombinaciji sa PMS-om i nesting sindromom su me ove nedelje motivisale da dobrih 4-5 sati provedem u kuhinji. Obično se moje vrzmanje u kuhinjskom prostoru stana svodi na mahnito pripremanje obroka, brzinsko pranje suđa i pospremanje. No, ovog puta sam (usuditi ću se reći) uživala u vremenu koje sam polako, bez ikakve žurbe provela u ovoj inače skromnoj kuhinjici koja je iznjedrila jedne od najljepših obroka punih ljubavi.

Nakon što sam smotala svoju ananas punđicu i zasukala rukave, započela sam sortiranje svega što se treba baciti – od napuklih čaša pa do začina sa isteklim rokom. Počistila sam sve površina i oprala suđe te lijepo prozračila prostoriju. Iako hladna, ove nedelje je zapuhao jugo tako da je zrak čist i relativno topao za mjesec januar. Prvo što sam počela pripremati je batat kojem treba sat-sat i po da se ispeče u rerni. On je idealan prilog piletini koju sam planirala za večeru. potom sam pripremila adaptogeni schisandra čaj – taj zdravi i ukusni čaj će dobiti svoje mjesto na blogu ovih dana.

I napokon, pristupila sam pripremi kolača za koji vam ne treba rerna – već frižider. I bazira se na sastojcima koje inače koristim kod pripremanja zdravih slastica posljednjih godina – jedina promjena jeste što sam ga bazirala na indijskim oraščićima koje nekako nemam običaj koristiti kao npr. bademe, lješnjake, orahe i kikiriki.

Domaći Snickers od indijskog orašćića

240 g hurmi (datula) – okoštenih, 140 g proprženih indijskih orašćića, 200 g tahini paste od susama, 2 kafene kašike rum esencije, 340 g čokolade za kuhanje, susam/ badem u listićima, sjeckani lješnjaci/ sušeno voće/ kakao mrvice/ polen u granulama za posipanje

Za pravljenje ovog kolača sam kalup nije toliko bitan, jedino u smislu da veći kalupi mogu dati nešto tanje kocke. Ja sam koristila kalup dimenzija 24cm x 14cm i navedene mjere su bile savršene. Svoj kalup možete namastiti sprejem za kuhanje ili puterom, možda mu čak dno obložiti papirom za kuhanje ako želite.

Kako bih sjedinila sastojke, koristila sam Nutribullet koji je idealan za smjese koje sadrže hurme. U posudu blendera sam kombinovala okoštene hurme, propržene indijske orašćiće, tahin i ekstrakt ruma. Naravno da se indijski orašćić ne mora nužno pržiti u rerni, ali ja bih preporučila ovaj dodatni korak jer zaista dobijete na krasnoj aromi koja prožima cijeli kolač. Sve pulsirati dok se ne dobije što glađa smjesa tj. da ne ostanu u njoj veliki komadi.

Kako propržiti indijske orašćiće?

Toplota rerne izvlači maksimum iz gotovo svake vrste orašastih plodova, pa ako imate dodatnih desetak minuta za pripremu, toplo preporučujem da to učinite. Osim ljepše, bogatije arome na ovaj način je i tekstura hrskavija. Prvo se rerna treba zagrijati na 180°C. Na dno tepsije staviti komad papira za kuhanje, na njega presuti indijske orašćiće i preliti jednu supenu kašiku maslinovog ulja preko njih te ih izmješati kako bi se ulje ravnomjerno raspodijelilo. Ulje neće uticati na ukus, ali ako želite možete orašćiče zasoliti za slatko-slani kolač. Peći ukupno 10 minuta, s tim da nakon prvih 5 minuta tepsiju rastresete i promiješate orašćiće. Nakon pečenja ih ostaviti da se ohlade i spremni su za upotrebu u pripremi kolača.

Dobijenu smjesu hurmi, proprženih indijskih orašćićs, tahina i ekstrakta ruma prstima utisnuti u dno kalupa pazeci da površina bude što je moguće više izravnata. Kalup ubaciti u frižider kako bi se smjesa stisnula na 30 minuta (ili još bolje, na sat vremena).

Pošto sam odlučila ovaj kolač praviti u nedelju, nisam imala mnogo izbora pa sam koristila čokoladu sa 70% udjela kakaa. Ako možete, pokušajte pronaći tamnu čokoladu sa 80% ili više udjela kakaa, jer gorčina neće smetati (hurme su dovoljno slatke) a kolač će biti još zdraviji. Izlomiti čokoladu i otopiti je. Svilenkastu teksturu topljenje čokolade uvijek dobijem dodavanjem kokosovog ulja. Nakon što se istopi, ostaviti 10 minuta da se ohladi.

Potom izvaditi kalup iz frižidera, i polako preliti topljenom čokoladom. Također izravnati površinu te vratiti u frižider na još 20-30 minuta kako bi se čokolada stisnula. Po želji dekorisati dok je još topla ili posuti je susamom, sušenim voćem ili orašastim plodovima po želji. Držati u frižideru.

Ovaj Domaći Snickers od indijskog orašćića je dosta silan zbog hurmi, tahina, indijskih orašćića i čokolade tako da ga barem ja ne mogu puno količinski smazati – iako je nevjerovatno ukusan. Rum mu daje super aromu i uopšteno je prava slatka bombica. Ovaj recept možete smatrati nekom osnovom/ bazom sa kojom kasnije možete raditi vlastite varijante – i prilagoditi je svojim prohtjevima i preferencama.

Domaći Snickers od indijskog orašćića
Domaći Snickers od indijskog orašćića
Domaći Snickers od indijskog orašćića
Domaći Snickers od indijskog orašćića
Domaći Snickers od indijskog orašćića
Domaći Snickers od indijskog orašćića
Domaći Snickers od indijskog orašćića
Domaći Snickers od indijskog orašćića
Domaći Snickers od indijskog orašćića
Domaći Snickers od indijskog orašćića

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?