30 stvari koje sam naučila u 2018

Moja praksa odlaska na spontane pauze od interneta i društvenih mreža je učinila da nema novih članaka posljednje dvije sedmice protekle godine. I mogu reći da je svaka od pauza na koju sam se odlučila bila odlična odluka kako za mene, tako i za sam blog jer rutinski i forsiran sadržaj nikome nije zanimljiv.

Blog će ove godine da napuni svoj sedmi rođendan i za svo to vrijeme mi nije dosadio – što je neobično, jer sam tip osobe kojem mnogo toga brzo dosadi i stalno tražim neke nove stvari koje će mi držati pažnju. Možda je ključ u dugovječnosti bloga to što sam ga iz godine u godinu barem malo mijenjala i prilagođavala novim interesima. A u tome mi je uvijek mnogo pomagalo kada bih proteklu godinu na kraju sagledala, i analizirala šta je bilo dobro a šta nije. Zato u nastavku pišem o 30 stvari koje sam naučila u 2018 upravo sa namjerom da naučene lekcije učine novu godinu što boljom i produktivnijom.

Moje vrijeme je ograničeno

Primjetila sam da sam uzimala svoje slobodno vrijeme i uopšteno vrijeme koje imam na raspolaganju – zdravo za gotovo. Koliko god je dobro imati neku stabilnu rutinu jer daje osjećaj sigurnosti, toliko je i loše. Imam tendenciju da rutinski radim neke stvari do kojih mi nije puno stalo samo iz navike. Samim tim, ostajem uskraćena vremena koje sam mogla provesti na bavljenje stvarima koje me usrećuju i koje su mi korisne. Treba biti hrabar i prekinuti taj beskorisni ciklus. Zato sam odlučila da ako nešto radim dugo vremena a nije mi korisno i ne ispunjava me – vrijeme je za promjenu.

Hobiji su važni za dušu

Koliko god je lijepo imati redovan posao i redovan prihod, isto tako je važno ispoljiti svoju kreativnost na načine koji nisu povezani sa novcem.

Adaptogeni su blago

Ne mogu opisati koliko mi se popravila kvaliteta života od trenutka otkrića adaptogena. Ashwagandha na prvom mjestu za mene, apsolutno je donijela balans i ravnotežu koju sam mogla samo sanjati prije par godina. Otvorenog sam uma za sve vrste pristupa svojevrsnog liječenja određenih problema (bilo fizičkih ili psihičkih). Ali efekat adaptogena je neuporediv i efekti adaptogena su neupitni, dok je zaista umirujuće znati da je sve na prirodnoj bazi.

Zapisivanje je majka organizacije

Koliko god bila uključena u svijet društvenih mreža, zapisivanje svakodnevnih mini zadataka i obaveza je zakon. Nema te aplikacije koja mi je uspjela uvezati sve što imam na umu kao što to čine olovka i papir.

Radoholičarko, niko ti neće reći hvala.

Snaga izgovorenog “NE”

Ovo bi se konkretno odnosilo na rad sa blogom, jer inače nemam problem da u ostalim sferama života odbijem šta me ne interesuje. Tokom godina mi je postalo zamorno posjećivati evente – što bi se nadovezalo na odluku da nekada uzimam svoje vrijeme zdravo za gotovo. Smjenski rad mi ostavlja jako malo slobodnog vremena koje više volim provesti radeći na sebi, kvaliteti života, dragim ljudima ili čak na sadržaju za blog. Nisam više ni introvert, uspjela sam prevazići tu prepreku – jednostavno moje vrijeme može biti bolje iskorišteno a ne želim ni da rizikujem san ni zdravlje. Tako da “ne” ide eventima. Također ide i stereotipima vezanim za pojam influenser – očekivanja u stilu reality showa neće biti ispunjena.

Perioralni dermatitis je lekcija o stresu

I lekcija da nekada sami sebe najbolje poznajemo. Nema tog dermatologa koji me mogao ubijediti da koristim antibiotike – to smatram lijenim, aljkavim pristupom liječenja. Najviše mi je pomoglo odrediti izvor stresa i postepeno ga eliminirati koliko god je moguće. Prirodna obnova organizma iznutra, ka izvana i što jednostavnija njega te što minimalnija šminka su mi povratili zdravlje kože.

Nekada se karma sama pobrine za određene ljude i situacije.

Suknje nisu loš ni restriktivan komad odjeće kao što su mi se činile

Malo eksperimentiranja mi je pomoglo da pronađem neki svoj stil. Sitnica koja mi je učinila odijevanje zabavnijim i potakla me da razmišljam “outside of the box”.

Preuređenje doma sa sobom ne povlači ekonomsku propast

Inače ne volim živjeti preko svojih mogućnosti (jedna od lekcija naučenih nekada davno), tako da nisam imala namjeru da podižem kredit kako bih opremila par soba u stanu. Aldin i ja smo se odlučili za štednju i u stilu “sam svoj majstor” smo poboljšali svoj životi prostor, čime sam zaista prezadovoljna. Ništa nije bilo preskupo a jako lijepo izgleda i dobili smo veoma ugodnu kućnu atmosferu. Ove godine bi mogli napraviti nešto slično sa ostalim sobama.

Manje stvari = više zadovoljstva.

Uloga šminke u mojoj svakodnevnici

Pošto sam blog prvobitno zamislila kao beauty blog, veoma je interesantno vidjeti u kojem smjeru je moj stav po tom pitanju evoluirao. Za sada, šminku vidim djelimično kao praktičan dio svakodnevnice a djelimično mi popravlja raspoloženje i lijepo mi je koristiti proizvode koje volim. Nisam neki naročit kreativac po pitanju šminkanja, više sam praktičar – i ta spoznaja mi je pomogla reorganizovati dio budžeta koji je prethodno bio trošen na kozmetiku.

Netflix pretplata vrijedi svake marke

Iako protekle godine nisam bila junkie za Netflix serijama, stvarno sam uživala u mnogim Netflix filmovima. A posebno zadovoljstvo je bilo pogledati neke pravo dobre filmove na odličnom snimku, poput Hitchcockovog Rear Window ali i novijih filmskih ostvarenja poput Interstellar, Life itd.

Čak se i loše iskustvo može pretvoriti u nešto pozitivno ako iz njega izvučemo korisnu pouku.

Franz Kafka je bio čovjek ispred svog vremena

U literarnom smislu sam se pronašla u djelima ovog pisca o čemu ću sigurno pisati i na blogu. Od poznatog osjećaja frustriranosti cijelim sistemom, njegovom apsurdnosti, beskorisnosti – teme su koje su pomalo mračne ali na mene razmišljanje i raspravljanje ovog tipa djeluje katarzično.

Jedan od novih-starih interesa je astrologija

Mislim da mi je bilo nezgodno spomenuti koliko me astrologija, mistika i ezoterija privlače jer onako na prvu djeluju kao šarlatanske aktivnosti. Ali protekle godine sam uronila malo dublje u ta polja i obnovila sam neka osnovna znanja, pogotovo o astrologiji. Možda kanališem taj interes i kroz blog ove godine.

Mogu bez auta iako je potreba

Pošto putujem od kuće do posla (i obratno) bukvalno sa jednog kraja grada na drugi, može se reći da mi je auto potreba. Ali pošto nisam materijalista, a u našem društvu se na auto gleda kao na statusni simbol, baš sam iz inata pokušala testirati koliko je realno živjeti bez auta. I itekako se može. Neugodno je, ponajviše zbog lošeg javnog prevoza ali moguće. Volim i šetati, tako da dio puta prelazim pješke – što sam primjetila da pojedini sagovornici ne mogu nikako “svariti”. A ja opet ne mogu svariti razmišljanje da je ispod časti koristiti zdrave noge i kretati se. Moj mali eksperiment je trajao gotovo godinu i po a nabavili smo auto sa dolaskom zime. Za sada smo zadovoljni i obaveza posjedovanja auta je opravdana, pa ćemo vidjeti do kada.

Baseus slušalice za vježbanje su jedna od najboljih investicija godine.

Strastveni sam nepušač

Nisam bila svjesna u kolikoj mjeri mi pušenje predstavlja prepreku u društvu gdje većina konzumira cigarete. Ograničenja poput izbora kafića gdje mogu na miru jesti bez da udišem dim cigarete su 2018. postala jasna a mi smo (pošto smo oboje nepušači) postali rigorozniji gdje provodimo svoje vrijeme izvan kuće. Mislim da sam prilično fleksibilna kada su naši prijatelji i kolege u pitanju, ali kada mi biramo onda prioritet imaju prostori prilagođeni za nepušače.

Formalno obrazovanje nije alfa i omega

Primjetila sam kod drugih (ali i kod sebe) da nakon završetka formalnog obrazovanja ljudi jednostavno ne usvajaju nova znanja. Srećom, imam um koji konstantno traži nove stimulanse i znatiželjan je a nije konzervativan, tako da sam odlučila iskoristiti sve mogućnosti. Volim istraživati tako da sam se u slobodno vrijeme posvetila učenju novih stvari na raznim poljima kroz jednu divnu stvar zvanu internet. Iako se mnoge informacije na internetu ne mogu nazvati pravilnim znanjem, može se saznati gdje ga pronaći. Tako da sam nabavila dokumentaciju i knjige koje su me zanimale, počela sam zapisivati sve što me interesuje. Usvajanje novog znanja je sjajno i iskreno mogu ohrabriti svakoga da se tome posveti, ukoliko za tim osjeti želju.

Perfekcionizam nije put ka sreći.

Širenje vidika putovanjem

Ovo bi bila opštepoznata činjenica koju sam u potpunosti shvatila tek kada sam češće počela da napuštam granice BiH. Putovanje je jedna od najdragocjenijih stvari na svijetu i voljna bih bila i posljednji novčić izdvojiti na njega. Putovanje je bogatstvo.

Kofein i smjenski rad idu ruku uz ruku

Koliko god bi bilo korisno izbaciti konzumaciju kafe i čaja, jednostavno potrebe mog posla su takve da se duge smjene ne mogu izdržati bez kofeina. Možda ću pokušati kratkotrajni detoks, čisto da organizam napravi pauzu, ali ne mogu rad zamisliti bez čaja ili kafe.

Preferiram obroke spremljene kod kuće, jer imam kontrolu nad kvalitetom utrošenih sastojaka u pripremi jela.

Napokon sam prihvatila svoje tijelo

Smiješno je ovo napisati, pogotovo kada se u dogledno vrijeme pune 32 godine, ali mislim da je ta misao u pravom smislu riječi tek nedavno kliknula u mojoj glavi. I pod ovim ne mislim samo na viziju sebe, već i na to da osjećam samopoštovanje u trenucima kada moje tijelo nije najfotogeničnije i kada su nedostaci izaženi. Mislim da je to zrelost u nekoj mjeri, pogotovo jer sam eskivirala potrebu da tu spoznaju prema zapadnjačkom modelu dijelim sa svima putem mreža u cilju dobitka afirmacije.

Krhki i slabi nokti su prošlost

Godinama sam imala loš kvalitet noktiju koji su se listali, ljuštili i pucali čim bi dosegli određenu dužinu. Kvalitetna prehrana, dodatak vitamina D i B te mnogo njegujućih ulja koja su eliminisala suhoću su napokon učinili da imam zdrave nokte.

Hrana je lijek.

Fizička aktivnost je sastavni dio mog života

Odlazak u teretanu za mene nije samo vruća tema tokom januara početkom godine već je zaista postao dio mog života. I da, teretana nije najljepše pa nekada ni najprijatnije mjesto. Tamo ćete vidjeti različite ljude, neki vam se neće ni dopasti. Ali to je potpuno nebitno jer kada uđete u taj prostor sa određenim ciljem i željom da svoje tijelo tretirate kako je i zaslužilo – teretana postaje mjesto kojem se radujete.

Kurkuma je postala jedan od omiljenih začina i sada ima stalno mjesto u mojoj kuhinji.

Želim poraditi na svom društvenom životu

Kada završimo osnovnu školu, srednju školu, fakultet i počnemo raditi većinom se društveni život bazira na prijateljima koje smo do tada stekli ili na kolegama. Što uopšte nije loše, svi smo različiti i nekome je to više nego dovoljno. Tokom putovanja smo Aldin i ja upoznali različite ljude a ta poznanstva i danas održavamo te su jedna od vrijednosti koja smo stekli na putovanjima. Ova želja neka se nadoveže na onu da želimo više putovati jer upoznavati različite ljude, sa potpuno drugačijim stavovima, životima i iskustvima mi je veoma interesantno.

2 Comments

 1. 7 Januara, 2019 / 11:55 pm

  U 2018. sam te ponovo otkrila (“znamo se” iz Meteo Beauty perioda) i iako se retko “nateram” da nekome napišem komentar, ne mogu a da ne kažem ovako svečano (konačno) koliko uživam u tvojim tekstovima. Neizmerno mi je drago što si odlučila da svoja interesovanja nakon beauty ere beležiš ovde i time ostaviš svoj digitalni trag inspiracije. Želela bih da iskažem zahvalnost u ime svih nas, “nemih” čitalaca, koji redovno pratimo i pronalazimo se u tvojim tekstovima.
  Od predloga za buduće teme, htela bih da dam svoj glas tekstovima sa receptima jer me svaki uslikan tanjir mami, čak i oni sa povrćem, iako, paradoksalno, nisam njihov ljubitelj, a volela bih da saznam i neke od načina kako da ga zavolim (ili je možda tajna samo u lepo serviranoj hrani? 🙂 ). Takođe bih htela da predložim još tekstova na temu teretane budući da mi je potpuna nepoznanica (a tvoj rezultat je i više nego primetan), a interesuje me kako od nje može izvući najviše početnik u tom svetu kao što sam ja. Na kraju, veliko DA tekstovima o uređenju doma kao i filmskoj rubrici i putopisima.

  Želim ti najlepšu godinu ikad, mir u duši i strpljenje u svemu što zacrtaš.

  • selma
   Autor
   5 Februara, 2019 / 9:36 pm

   Najljepši period je Meteo Beauty period, jer da nije bilo njega – danas se ne bi ovako lijepo družile 🙂
   Pošto ni ja nisam neko ko stalno piše, lajka i dijeli (pogotovo ako to zaista ne želim), potpuno razumijem kada su i druge osobe takve.
   Ni ne bih željela, niti očekivala da neko reda radi to za mene tako da iskreno cijenim svaki komentar koji je napisan spontano.

   Obradovati će te onda što namjeravam nastaviti pripremati recepte, mnogi od njih će sadržavati povrće – što bi možda moglo pomoći kod češćeg ubacivanja u tvoju svakodnevnicu. Serviranje naravno da pomaže, ali ukus i miris su ti koji nas inspirišu da neko jelo iznova pripremamo.
   Uređenje doma i putopisi će također biti nastavljeni, samo u nekom mom ritmu tj. koliko god budem u mogućnosti. Voljela bih da imam više vremena za oboje.

   Što se teretane tiče, bojim se da nisam od prevelike koristi jer imam svoje razloge zbog kojih nisam zainteresovana da pišem opširnije na tu temu. Ako pronađem format kojim bih bila zadovoljna, a koji bi i dalje mogao biti koristan – onda zasto da ne? 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?