Flop 5 u 2018. godini

Flop 5 u 2018. godini

Iako je 2018. godina bila godina tokom koje sam se “pronašla” na više načina, i manje sam sklona eksperimentisanju upravo zato što sada znam šta volim i šta mi odgovara – ipak sam naišla na par proizvoda koji meni nisu odgovarali. To su proizvodi koje bi mogli nazvati “flop”, samo što nemam namjeru da kažem kako su ovo loši proizvodi. To je jedna stvar koja se nauči tokom dužeg testiranja i recenziranja ; ne postoji jedan obrazac-šablon kojim možemo odlučiti da li je nešto dobro ili ne. Ono što možemo jeste da procjenimo da li određena stvar-proizvod odgovaraju nama i našim potrebama. A na osnovu informacija koje pružimo u svojim recenzijama, neko može izvući zaključak koji bi mu bio koristan.

Flop 5 u 2018. godini

Znači da nije poenta praviti crne i bijele liste, jer ništa u životu nije crno-bijelo. I kroz današnji članak ću upravo to i pokazati. Krenimo od dm saradnje koja je rezultirala brendom LVLY by Paola Maria. Ko je Paola? Njemačka influenserica-blogerica-kako god danas zovemo ono čime se danas bavimo je u saradnji s dm-om, kreirala vlastitu liniju proizvoda za njegu lica koja se uveliko oslanja na manuka med kao centralni sastojak. Porijeklom sa Novog Zelanda, manuka med uživa reputaciju pravog beauty-boostera : on dezinfikuje i čisti kožu od nečistoća. Ova linija bi trebala odgovarati i osjetljivoj koži, zbog čega razumijem što je dm poslao ove proizvode baš meni (sjetite se mojih problema sa perioralnim dermatitisom).

U suštini, ovi proizvodi nisu loši – ali da li su zaista pogodni osjetljivoj koži? I da, i ne. Ja inače ne volim i ne koristim pjene za umivanje, isprobala sam ih mnogo ali baš niti jedna mi ne odgovara. Ko god ima suhu kožu i uopšteno sklonost isušivanju jednostavno nema šta da traži u pjenama. Čak i ona za suhu kožu od Vichy brenda mi je izazivala iritacije, još kada sam bila tinejdžerka sa masnom kožom. Tako da se nisam pronašla ni u LVLY pjeni za čišćenje lica. Mom mužu odgovara i vidim da je povremeno koristi, ali ja i dalje insistiram da pređe na nježnije gelove-kreme za umivanje (iako ima tipično masnu mušku kožu).

Daleko najiritantniji proizvod iz linije mi je bila LVLY maska za lice koju zaista ne bih mogla preporučiti osobama sa suhom i osjetljivom kožom. Izazvala mi je osjećaj žarenja, vrućine i crvenilo – što me dodatno stresiralo pošto sam u vrijeme testiranja taman umirila dermatitis. Njoj nisam raspoložena davati drugu šansu.

Neutralan proizvod za koji nemam naročito dobre, ni loše utiske je LVLY krema za njegu područja oko očiju, sa ekstraktom zelenog čaja i hijaluronskom kiselinom. Kada sam imala perioralni dermatitis oko očiju, nisam je ni pomišljala koristiti jer kada imate na tako delikatnoj koži problem, bilo šta jako parfimirano ne bi trebalo da kožu dotiče (parfemi i čak mnoga ulja su iritansi za kožu u takvom stanju). A ova okoloočna krema ima izražajan miris, doduše lijep. Poenta je što, kada nemamo kožne probleme, ne primjećujemo potencijalne iritanse poput parfema, alkohola, eteričnih ulja itd. Tek kada je zdravlje kože narušeno, počnemo biti svjesni takvih stvari. I sada, kada mi je koža pa gotovo potpuno povratila svoje prvobitno zdravlje, nemam problema da povremeno koristim ovu okoloočnu kremu. Ostavlja lijep osjećaj svježine i hidratacije. Ali na duge staze, radije se pridržavam brendova poput Avene, Eucerin i La Roche-Posay.

Ove godine sam također svakog mjeseca bila u potrazi za dobrim dezodoransima bez aluminijevih soli. Pronašla sam par odličnih opcija kojima ću ostati vjerna (Weleda, Gloria) ali me brend kojim sam inače zadovoljna, ovog puta nije oduševio. alverde Deo Roll-on Invisible 48H iako prijatnog, citrusnog mirisa i sastojaka organskog porijekla je previše agresivan za moju kožu. Peckanje i iritacija su bili prilično jaki, tako da sam nakon samo par pokušaja korištenja odustala.

Proizvod koji stalno koristim, bez obzira na to da li sam oprala kosu ili ne, je šampon za suho pranje kose. Pošto je moja kosa veoma mekana, i nedostaje joj teksture, suhi šampon joj daje čvrstoću i lakše mi je oblikovati. Tako da ono što neki ne vole i opisuju kao krutu kosu, meni je ustvari poželjno. Ovo pišem kako bi znali šta meni odgovara a možda će razlozi zbog kojih se meni nije dopao L'Oreal Magic Invisible suhi šampon vama biti razlog da mu date šansu. Mojoj kosi je samo podario lijep miris, dok nisam primjetila nikakvu teksturu niti upijanje viška sebuma. Opet, moj suprug ima dosta snažnu i gustu kosu, te on uopšte ne voli suhe šampone koji bi je učvrstili. Njemu je ovaj suhi šampon bio više nego pristojan.

Avon MarkSpectra Lash 1 u 3 volumenska maskara je utjelovljenje maskare koja mojim trepavicama ne odgovara. I ranije sam pokušavala sličnom konceptu maskara da dam šansu, ali svakog puta bi bile razočarenje. Kao što mi je kosa tanka, i trepavice su mi tanke – njima je potrebno volumena, ne toliko definicije (iako preferiram uredniji, raščešljan izgled trepavica). Ova maskara propušta najmanju količinu proizvoda na prvi klik (odvrtanje), srednju količinu proizvoda na drugi i najveću na treći klik (odvrtanje). Problem je što prvi klik ne daje dovoljno proizvoda uopšte, pa trepavice djeluju “suho”. A svaki naredni klik propušta i previše proizvoda, tako da mi trepavice ostaju slijepljene. Moglo bi se reći da ovoj maskari nedostaje ona zlatna sredina tj. mislim da su dodatno i nepotrebno iskomplikovali jedan u suštini jednostavan kozmetički proizvod.

Flop 5 u 2018. godini
Flop 5 u 2018. godini
Flop 5 u 2018. godini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?