Savršen izbor za zdrave desni

Savršen izbor za zdrave desni

Koliko vodite računa o oralnoj higijeni? Biću iskrena i reći vam da sam pravi kliše po pitanju straha od stomatologa koji sam dugo godina vukla iz djetinjstva. Postoji čitava anegdota u kojoj sam pobjegla iz stomatološke ordinacije (ne šalim se), ali moja priča danas ide u suprotnom smjeru. Voljela bih da je moje prvo iskustvo sa brigom o zubima pozitivno, ali i pored toga što je bilo daleko od idealnog – nisam smjela dopustiti da me toliko dugo vremena ograničava i da mi nanosi štetu.

Kada god su nam govorili o važnosti pravilne oralne higijene, koliko je ustvari svaki zdravi zub od neprocjenjive vrijednosti – zaista nas nisu upozoravali bez razloga. Postoji prilično loš odnos spram njege zuba u našem društvu. Krivce je najlakše tražiti ali prava stvar bi bila što prije procijeniti vlastitu situaciju i posložiti prioritete. Moji su se počeli slagati prije nekih 5-6 godina, kada sam napokon ozbiljnije pristupila njezi zuba. Od redovnih kontrola, čišćenja kamenca, osluškivanja vlastitog organizma, pravilne prehrane pa do mentalne slike koju sam izmijenila spram običnog odlaska stomatologu. I svaka godina tokom koje sam bila odgovornija spram svog zdravlja u ovom segmentu mi se već višestruko isplatila.

Ali i pored toga što sada imam neuporedivo bolji stav, te imam želju da ispravim greške pri njezi zuba – i dalje se može mnogo toga naučiti. Ja sam imala priliku da zaista naučim puno novih informacija i još jednom se moja pozicija po pitanju bloganja ispostavila nevjerovatno korisnom. Počelo mi je biti sve jasnije da primarna funkcija vođenja bloga i društvenih profila za isti sada ide u nekom edukativnom smjeru, i zaista nastojim biti što korisnija za vas koji čitate. Vjerujem da će ovo biti jedan od najkorisnijih članaka koji sam napisala – meni je već “otvorio oči” i sa kim god sam podijelila svoja saznanja i iskustvo, već je počeo/la usvajati iste nove navike. O čemu je riječ?


CURAPROX je brend sa kojim su sigurno svi upoznati ; ja sam im postala korisnica otkako sam imala potrebu da koristim naročito mekane četkice za zube. Osim njihovih četkica, moja oralna higijena se oslanja na konac za zube i vodice koje koristim u situacijama kada sam na putu, u noćnoj smjeni i sl. Koristeći zubni konac osjećala sam se tako odgovornom, mislila sam kako radim sjajnu stvar za svoje zube. Ustvari znala sam to jer bi me iznova iznenadilo koliko nečistoća konac otkloni i nakon četkanja zuba. Međutim, došla sam do saznanja da ni konac nije idealan a za to sam dobila i konkretan primjer i demonstraciju. Nakon onoga što sam smatrala perfektno očišćenim zubima, demonstrirano mi je da u prostorima između zuba i uz desni imam još ostataka hrane. Osim što je grozna pomisao, osjećala sam se i donekle poraženo.

Jedna mala napravica koja je dovela da preispitujem svoje navike je bila međuzubna četkica. Podaci da četkica za zube (pa i ona najkvalitetnija) će u najboljem slučaju očistiti oko 70% površine zuba, pa do toga da prostor između zuba, gdje vlakna četkice za zube ne dosežu, ostaje neočišćen i koncem – mene je barem šokirao. Konac je možda dobra opcija za prednje zube ali su ostali zubi zbog svog oblika takvi da nisu ravnih strana, imaju udubljenja i konac do njih ne dopire. A upravo je taj međuzubni prostor taj gdje se najčešće pojavljuju upala desni i karijes. Ako ostane neliječena, upala desni (gingivitis) može da se razvije u težu upalu gingive i parodontitis, čemu sam i sama podložna (moja mama ima problema sa njim).

Šta je onda najbolja opcija?

Kombinacija četkice za zube uz međuzubnu četkicu – što u prevodu znači da konac možemo tek povremeno koristiti. Međuzubna četkica je osmišljena tako da pravilno odabrana, ona ispunjava cijeli međuzubni prostor. Ona treba da ga svojim dlačicama potpuno ispuni, da savršeno njemu fituje – jer se dlačice po ulasku potpuno rašire, istiskujući sve nečistoće čak i sa nedostupnih mjesta. Ove četkice su veoma praktične i lake za korištenje, mali držač je okruglog oblika sa kojim se prsti idealno slažu. Na vrhu se nalazi četkica koja može biti različitih veličina, ovisno o veličini/ širini međuzubnog prostora koji treba očistiti. Središte četkice je napravljeno od izdržljive i savitljive hirurške žice te dlačica od mekanih vlakana. Međuzubne četkice se nakon korištenja očiste i poklopcem zaštite, do narednog korištenja. Imaju dobar životni vijek i koriste se do potpunog trošenja.

Ono čega bih se voljela dotaći su veličine međuzubnih četkica. Sa razlogom ih postoji više, jer se kod jedne osobe međuzubni prostori mogu međusoobno razlikovati – da ne govorimo kako je svaka individua posebna. Odlučiti koja je veličina adekvatna baš za nas se može tek nakon isprobavanja ovih četkica, što je veoma lako. Obično ljudi započinju od najmanje četkice, što je uredu kao upoznavanje sa ovim načinom čišćenja. Ali u realnosti, vjerovatno ćete koristiti druge (veće) međuzubne četkice. Nakon isprobavanja, shvatili smo da mom suprugu odgovara druga po veličini a meni najveća (jer imam prilično velik međuzubni prostor). Moguće i da osoba nekada koristi dvije veličine, kako bi u potpunosti mogla doskočiti potrebama i zahtjevima međuzubnih prostora cijele vilice.

Savršen izbor za zdrave desni | CURAPROX kampanja u BiH (15.10.2018. – 30.10.2018.)

Curaprox je u saradnji sa cca 330 stomatologa u BiH pokrenuo sjajnu kampanju pod nazivom “Savršen izbor za zdrave desni” u sklopu koje poziva sve koji žele bolje da se brinu o zdravlju svojih zuba i desni da isprobaju međuzubne četkice kod najbližeg stomatologa sa liste koju ću vam priložiti. Po posjeti odabranoj stomatološkoj ordinaciji i u konsultaciji sa stomatologom, moći ćete odabrati idealnu veličinu međuzubnih četkica, naučiti kako ih pravilno koristiti i sa sobom ćete ponijeti informativni Curaprox letak i dvije veličine međuzubnih četkica.

Mislim da je ovo sjajna kampanja, veoma korisna i edukativna. Ponosna sam što sam uključena u nju i što mogu da iskoristim svoju poziciju da se obratim mlađim generacijama, kako bi se bolja svijest i stav spram važnosti oralne higijene izgradili što prije (jer, to bolje!). Znam da su moje čitateljice inače veoma inteligentne, odgovorne osobe koje paze na svoje zdravlje tako da znam kako ćete se uključiti u ovu sjajnu inicijativu.

Na mom Instagram profilu možete u hajlajtsu “CURAPROX” pronaći niz videa koji prikazuju posjetu privatnoj stomatološkoj ordinaciji Dr. Ganibegović i intervju sa sjajnom Prof. Dr. Amilom Zukanović (Stomatološki fakultet – Sarajevo, iTOP instruktorica). U videima imamo i demonstraciju korištenja međuzubnih četkica, kao i preporuke profesionalca a sve sa ciljem promocije zdravih desni.

*u saradnji sa CURAPROX

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?