Šta je spirulina, zašto je dobra za naše zdravlje + recept za spirulina smoothie bowl

Šta je spirulina, zašto je dobra za naše zdravlje + recept za spirulina smoothie bowl

Da li vi imate problem sa izrazom “superhrana”? Ja nemam, iako sam znala naići na tekst koji se pošprdno odnosio spram trendi namirnica. Iako ni sama nisam luda za trendovima, nije mi suludo nazvati neku namirnicu super hranom ako u sebi ima nadprosječan omjer poželjnih nutrijenata. Čak mislim da je korisno imati u uhu jedan takav privlačan naziv kako bi se pažnja skrenula na neke suplemente koje vjerovatno ni vi, ni ja ne bi kupili bez da nam se po nečemu ističu. Pored toga što su hamburgeri, pizze, ćevapi i pite postali neizostavan dio naše prehrane – mislim da malo super namirnica i suplemenata neće skoditi.

Mjesecima mi je spirulina bila na radaru, premišljala sam se da li i kako je ubaciti u prehranu ali u zadnji čas bi iskrsnulo nešto zanimljivije što bi mi odvuklo pažnju od nje. Ipak, tokom ljeta sam fokus prebacila na suplemente generalno pa sam se i posvetila testiranju istih. Dala sam se u malo istraživanje (postoji oko 1,700 naučnih članaka o spirulini, neki su dostupni i na internetu) tako da vam se javljam sa par podataka za koje vjerujem da bi trebali znati svi koji razmišljaju o kupovini i konzumaciji spiruline.

Šta je spirulina?

Spirulina je možda trendi “superhrana” današnjice ali ova alga je daleko od glamurozne – i još dalje od nekog trenda. U biti, spirulinu su Asteci konzumirali i crpili iz jezera Texcoco (središnji Meksiko) a i danas se crpi na Havajima, te iz jezera Čad  (zapadno-centralna Afrika) gdje je konzumiraju u suhim kolačima. U fokus modernih ljudi dolazi nakon što je NASA objavila podatak da bi se spirulina mogla uzgajati u svemiru te biti korištena od strane astronauta. Spirulina je mikroalga plavo-zelene boje koju nekada porede sa “jezerskim muljem” – iako ona ustvari pluta na površini vode. Ona se prirodno nalazi u okeanima, slanim ali i slatkovodnim jezerima te rijekama.

Postoji više vrsta spiruline ali tri – Spirulina platensis, Spirulina maxima i Spirulina fusiformis — su naročito dobro istražene zbog njihovih nutritivnih te potencijalno terapeutskih koristi. Spirulina latensis i Spirulina maxima su ipak dvije vrste o kojima je najčešće riječ kada govorimo o spirulini kao suplementu u formi tableta, kapsula i praha. Nutritivni profil spiruline je sličan onom od kelp agle i chlorelle. Osim što je fascinantnog nutritivnog profila (o tome više u nastavku), spirulina ima i neobičnu modro-zelenu boju. Bez brige, njega jarka boja nije razlog za brigu i čak je jako privlačna kada je ubacimo u smoothije i kaše. Na kraju članka vas očekuje jednostavan i ukusan recept uz pomoć kojeg je spirulinu lako ubaciti u svakodnevnu prehranu!

Nutritivni profil 

Jedna supena kašika sušene spiruline u prahu (7 grama) sadrži:

 • proteini: 4 grama
 • vitamin B1 (Thiamin): 11% dnevne preporučene doze
 • vitamin B2 (Riboflavin): 15% dnevne preporučene doze
 • vitamin B3 (Niacin): 4% dnevne preporučene doze
 • bakar: 21% dnevne preporučene doze
 • željezo: 11% dnevne preporučene doze

Također sadrži solidne količine magnezija, kalija i mangana te sitne doze gotovo svakog nama potrebnog nutrijenta.

Sve navedeno dolazi u paketu od samo 20 kalorija, od čega 1,7 grama ugljikohidrata.

Gram po gram, ovo znači da je spirulina bukvalno najhranljivija hrana na planeti. Mislim da opravdava svoj trendi naziv “superhrana”, zar ne?

Supena kašika spiruline sadrži male količine masti (cca 1 gram), uključujući obje omega-6 i omega-3 masne kiseline u omjeru 1.5:1.

Kvalitet proteina u spirulini se smatra izvrsnim, u poređenju sa jajima koja su neka vrsta benchmarka. Spirulina sadrži sve aminokiseline koje su organizmu potrebne.

Dobrobiti spiruline

 1. moćan je antioksidans i ima protuupalna svojstva   (678).
 2. ima sposobnost da smanji nivoe lošeg holesterola LDL i triglicerida (9) (10) (1112)
 3. spriječava da LDL holesterol oksidira (1314) (15) (1617) (18).
 4. smanjuje krvni pritisak (1011) (23)
 5. pomaže kod alrgijskog rinitisa  (24).  (25) (20)
 6. efektna je pri tretmanu anemije (26).  (27)
 7. poboljšava mišićnu snagu i izdržljivost (2829). (30).
 8. pomaže pri kontroli šećera u krvi  (313233). (9). (34).
 9. pomaže kod pothranjenosti  (1)  (2)  (3)
 10. veoma je korisna pri čišćenju organizma od teških metala (pogotovo od trovanja arsenom) (3) (4)
 11. eliminira kandidu (5) (6) (789)
 12. pomaže kod poboljšanja memorije (21) (22)
 13. ojačava imunitet (5758)
 14. zbog visokog udjela vitamina A dobra je za zdravlje očiju
 15. olakšava simptome PMS-a (ispitivanje u toku, postoje pozitivne indicije)
 16. štiti kožu od slobodnih radikala (50). (51)
 17. podtiče rast zdrave crijevne flore  (59).  (60).

Kada je oprez potreban kod konzumacije spiruline?

Ako je spirulina uzgajana u nečistim vodama, može biti veoma opasna po zdravlje ukoliko je kontaminirana toksinima i bakterijama (odnosi se na spirulinu uzgajanu u vodama koje su u blizini Kine i Japana). Zato je bolje kupovati u provjerenim radnjama i od provjerenih proizvođača koji uzgajaju ovu algu u čistim vodama.

Ja sam svoje pakovanje spiruline kupila u Makrovita radnji (BBI centar) i platila sam 100g cca 20KM.

Izbjegavajte konzumaciju spiruline ukoliko ste trudnica, dojite bebu i ukoliko bolujete of autoimune bolesti.


Recept za banana spirulina smoothie

2 smrznute banane, 350ml – 400 ml kokosovog mlijeka, 1 supena kašika spiruline

Banane sam dvadesetak minuta do pola sata prije pripreme izrezala na kolutiće i ubacila u zamrzivač. Ako imate jak blender, možete ih smrznute ubaciti i blendati. U svoj Nutribullet sam ih samo dobro ohlađene (ali ne potpuno smrznute) ubacila zajedno sa spirulinom i kokosovim mlijekom. Koliko mlijeka želite koristiti ovisi od teksture koju preferirate. Ako želite da smoothie bude gušći, koristite 300ml a ja sam koristila cca 350ml (ostalo mi je malo mlijeka pri dnu dmBio konzerve).

Vaš smoothie je bukvalno gotov i možete ga servirati odmah te ukrasiti po želji. Ja sam ga ukrasila sa mljevenom zobi, chia sjemenkama, borovnicama, oljuštenim sjemenkama konoplje i isjeckanim cvjetovima ašvagande.

Ovdje bih se osvrnula na oljuštene sjemenke konoplje – od nedavno sam ih primjetila u Konzumu, vjerujem da se mogu pronaći i u prodavnicama zdrave hrane. Mislim pisati i o njima nekada na blogu jer su raznovrsne, lako ih je ubaciti u smoothije i kaše a također im je jedna od dobrobiti i to što su bogate željezom. Primjetiti ćete da sam dosta fokusirana na namirnice koje se koriste u liječenju anemije, kojoj sam i sama sklona.

Ašvaganda je u mojim očima možda i najčudesnija biljka od svih. Pisala sam o njoj (klik ovdje) ali namjeravam joj posvetiti barem još jedan članak. Fascinira me što sam od pratiteljica na Instagramu saznala da se među našim narodom naziva drugim imenima te da su joj jestivi cvjetovi ali i plodovi. Čak razmišljam kupiti sjeme ašvagande i posaditi je u saksije. Za ovaj smoothie sam isjeckala pola cvijeta ašvagande koji je dao divan dašak narandžaste.

U mom fokusu su adaptogeni (ašvaganda) i superhrana te možete u budućnosti očekivati još informativnih članaka. Javite mi da li vam se dopadaju i ukoliko imate prijedlog na koji da obratim pažnju.

Šta je spirulina, zašto je dobra za naše zdravlje + recept za spirulina smoothie bowl Šta je spirulina, zašto je dobra za naše zdravlje + recept za spirulina smoothie bowl Šta je spirulina, zašto je dobra za naše zdravlje + recept za spirulina smoothie bowl Šta je spirulina, zašto je dobra za naše zdravlje + recept za spirulina smoothie bowlŠta je spirulina, zašto je dobra za naše zdravlje + recept za spirulina smoothie bowl Šta je spirulina, zašto je dobra za naše zdravlje + recept za spirulina smoothie bowl Šta je spirulina, zašto je dobra za naše zdravlje + recept za spirulina smoothie bowl

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?