Smoothie sa zlatnim mlijekom od kurkume

Smoothie sa zlatnim mlijekom od kurkume

Ne mogu kriti zadovoljstvo malo nižim temperaturama i činjenicom da uskoro uplovljavamo u mjesec septembar, i postepeni dolazak jeseni. Pomalo bojažljivo sam ranije ispoljavala svoje nezadovoljstvo ljetom koje je većini omiljeno godišnje doba ali, emocije i dugi niz malenih zadovoljstava koje mi jesen pričinjava me nikada nisu mogli ostaviti ravnodušnom. Brižno pripremam džempere i tople karirane košulje, kao i recepte koji će zagrijati stomačić, dušu – pa i ovaj kutak bloga.

Malena uvertira u jesenje radosti – ali i dalje u ljetnom duhu – neka bude recept za smoothie u kojem je inkorporiran jedan sjajan začin i jedan sjajan napitak, karakterističan za hladnije mjesece u godini.  Kurkuma je začin iz porodice đumbira i smatra se jednim od najboljih i najljekovitijih začina a pažnju privlači svojom žarko žutom bojom.

Ova biljka najbolje uspjeva u Indiji i JI Aziji. Koristi u medicinske svrhe duže od 4.000 godina, a kod nas se najlakše može pronaći u svom praškastom obliku. Ima protuupalno, atnioksidansno djelovanje, pomaže bolje funkckionisanje mozga, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, djeluje protiv depresije, te usporava starenje i bolesti povezane sa starenjem.

Osim toga, jača imuni sistem, pomaže zdravo varenje, čisti jetru, reguliše metabolizam, odlična je za izgled kože, smanjuje nivo lošeg holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Kurkuma ima prijatno zemljast i blag ukus koji može da transformiše svako jelo. Savršeno ide uz povrće, meso, ali i uz doručak i dezerte. Ipak, kada su jela u pitanju, meni je najdraža uz basmati rižu (i uopšteno rižu). Žuti pigment je veoma jak, pa i mala količina kurkume može cijelo jelo da oboji u žuto.

Poseban način za konzumiranje ovog moćnog začina jeste u zlatnom mlijeku od kurkume. Osim u riži, nije mi bilo lako napraviti praksu da konzumiram kurkumu na redovnoj bazi ali kroz smoothie koji sadrži zlatno mlijeko, mislim da sam u tome uspjela. Ali prvo da se dotaknemo “zlatnog mlijeka” od kurkume.

Zlatno mlijeko je divan način da konzumiramo kurkumu uz začine poput cimeta i đumbira a posebno lijep, umirujući efekat ima konzumiranje toplog zlatnog mlijeka pred spavanje – pošto dodatno opušta i poboljšava imunitet dok spavamo. Zlatno mlijeko pojačava antioksidansnu moć kurkume pošto se servira toplo, a pogotovo je učinkovito kada se servira uz ostale začine i malo masti.

Postoji par načina za pripremiti zlatno mlijeko (o tome malo više u nastavku), ali glavne komponente su slijedeće; toplota, kurkuma, neka vrsta masti za apsorpciju i malo crnog bibera koji aktivira kurkumu. Najlakše je započeti sa ovom bazom, pa naknadno dodavati začine i zaslađivače po želji.

Uopšteno postoje dva načina pripreme zlatnog mlijeka:

1. smisksati sve sastojke i potom kuhati na laganoj vatri

2. pripremiti pastu od kurkume te je dodati mlijeku i začinima.

Planirala sam tokom jeseni da pripremim i raskošno zlatno mlijeko od kurkume, baš po originalnoj recepturi ali sada sa vama želim podijeliti smoothie u koji je inkorporirano zlatno mlijeko od kurkume – on sadrži većinu ključnih elemenata, ali uz malo prilagođavanja se transformiše u sjajan jutarnji kick za organizam.


Smoothie sa zlatnim mlijekom od kurkume

baza: 1/2 manga, 1 banana, 1/2 čaše ayrana, 1/2 do 1 kafene kašike kurkume (u prahu)

dodaci: 1/2 kafene kašike cimeta, 1 kafena kašika oguljenog i narendanog korijena đumbira, prstohvat crnog bibera, malo narendane kore muškatnog oraščića

Sve sastojke ubaciti u blender i miksati dok se ne dobije glatka smjesa. Ovisno koliko ste navikli na ukus kurkume, preporučujem da počnete sa 1/2 kafene kašike kurkume i ovisno koliko volite njen okus možete povećavati količinu.

Obično se za smoothie ove vrste upotrebljava mlijeko po preferenci (kravlje, bademovo, od zobi, riže itd.) ali sam uz malo testiranja shvatila kako se sjajno slaže slatkoća manga sa nježno slanim ukusom ayrana, koji sve lijepo izbalansira. Ayran je inače kombinacija jogurta i vode (soli opcionalno) te se sjajno slaže uz jela koja su začinjena. Zato ne čudi što umiruje začin poput kurkume i čini ga jednostavnijim i blažim za nepce. Isprobajte – smoothie sa zlatnim mlijekom od kurkume je nešto malo drugačije ali veoma ukusno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?