Smokve “obučene” u tamnu čokoladu i bademe

Smokve “obučene” u tamnu čokoladu i bademe

Kada ste mi zatražile da pripremim recepte za deserte bez šećera i brašna, moram priznati da sam počela opsesivno da razmišljam o potencijalnim desertima koje bih mogla pripremiti ovdje za vas. Toliko nekih ideja je bilo bačeno na papir ali tu nastaje problem koji uvijek nađe puta do mojih misli – u receptima budu uključeni sastojci koji nisu uvijek laki za pronaći, previše saastojaka ili duža priprema. A moja želja i nastojanje su ipak da prenesem inspiraciju za što jednostavnije recepte koje baš svako može pripremiti.

Prošli put sam vam pisala o najjednostavnijem receptu za zdravi kolač sa slatkim krompirom (klik ovdje) a danas vam pišem jedan od kraćih tekstova koji je tako genijalan, da će vam biti žao što ga se sami niste ranije sjetili.

Inspirisana domaćim, organski uzgojenim voćem i povrćem sa zemlje mojih roditelja, gomila svježih smokvi koje su nam poslali su čekale u kuhinji da ih brzo iskoristimo. Jedan od najdirektnijih načina da provjerite i znate da li su vam namirnice zaista organske jeste njihov kratki rok trajanja. Organsko voće i povrće se brzo kvari – što je odlično, jer znate da barem ne jedete neku plastiku u obliku voća ili povrća. Ali zahtijevaju brzu reakciju.

Smokve su nam stigle u isto vrijeme kao i razno povrće, tako da smo se trudili u što kraćem roku pripremiti jela sa svim namirnicama da bi ih maksimalno iskoristili. Nekako, ostalo je najmanje vremena za smokve i potreban mi je bio brzinski način da se zasladimo sa njima. Povukla sam ideju od zimskog deserta o kojem sam pisala ranije na blogu (klik ovdje) koja se iznova pokazala uspješnom i utjelovljenom, ovog puta, kao jedan raskošan a osvježavajući ljetni desert koji veoma lako može da posluži i tokom jeseni.


Smokve “obučene” u tamnu čokoladu i bademe

400 grama svježih smokvi, 100 grama tamne čokolade (min. 70% kakaa ali je najbolje potražiti potpuno tamnu od npr. 80-90% udjela kakaa), usitnjeni bademi/ pistacije/  orasi/ gorgonzola/ narandžina korica/ kokosovo brašno/ kokosov čips

U manju šerpicu ubaciti izlomljenu čokoladu, staviti na laganu vatru i dodati dvije supene kašike vode. Čim se čokolada počne topiti, konstantno miješati i po potrebi dodati još vode (kako bi dobili tečnu konzistenciju a ne samo gustu smjesu).

Svježe smokve oprati pod mlazom vode, nožem prepoloviti i svaku polovicu donjim dijelom umočiti u istopljenu čokoladu potom položiti na kuhinjski papir. Ovdje imate par lijepih opcija za posipanje čokoladom “obučenih” smokvi. Od usitnjenih badema, pistacija i oraha pa do kokosovog brašna, kokosovog čipsa i narandžine korice. Ovako posute smokve izgledaju estetski ljepše iako mi se dopada i kada jedan ili više od navedenih sastojaka prethodno umiješam u otopljenu čokoladu. Meni se dopada kombinacija narendane narandžine korice  i badema u čokoladi koja sve objedini.

Kada su smokve pripremljene po želji, ubaciti ih u frižider na 30 minuta kako bi se čokolada stisnula. Pred serviranje je interesantno uz/ na smokvama servirati malo gorgonzola sira te tako pripremljene smokve mogu biti desert, zalogaji prije glavnog jela ali se sjajno slažu i uz Cabernet Sauvignon.

Voće, orasi, sir. Dekadentni mali zalogaji, zar ne?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?