Moje iskustvo sa DIY adaptacijom prostora

Moje iskustvo sa DIY adaptacijom prostora

Krajem aprila smo Ado i ja započeli mini projekat renoviranja, iako su pravi prvi koraci ka uljepšavanju našeg doma poduzeti krajem prošle godine – kada smo nabavili namještaj za dnevni boravak. Taj dnevni boravak je sada tako prijatna prostorija i definitivno smo povukli prave poteze ali još uvijek imamo par detalja da sredimo i tek onda će biti spremna za prezentaciju na blogu.

Nakon što smo okosnicu dnevne sobe sredili, na redu je bila spavaća soba. Naša spavaća soba se prethodno nalazila u najvećoj prostoriji u stanu, što je naravno odlično, ali njena pozicija u strani kuće koja je okrenuta ka ulici te izložena buci, saobraćaju i dosta jakom popodnevnom suncu su bili razlozi da ipak pokušamo da je prebacimo u malo manju prostoriju, odmah do dnevnog boravka. Strana kuće gdje se nalaze manja soba sa ormarima (gdje držimo većinu odjeće), dnevna i sada nova spavaća je okrenuta ka dvorištu, dosta je mirnija, ima zelenila i dosta je hladnija – što je odlično tokom toplijih mjeseci (a tokom hladnijih svakako imamo plinsko grijanje).

Problem je bio što je nova spavaća u vrijeme početka renovacija bila u funkciji skladišta za namještaj i stvari sa kojima nismo znali šta želimo. Stari namještaj nije lako odložiti na ekološki odgovoran način u BiH, to smo odmah naučili. Nakon višemjesečnog premišljanja šta i kako (od početka godine smo se bavili ovom mišlju), ovo bi bili moji savjeti.

Kako se riješiti starog namještaja na ekološki prihvatljiv način

  1. pokloniti nekome od prijatelja (ako je potrebno, prethodno napraviti male popravke)
  2. donirati nekome kome je namještaj potreban (za to su jako korisne Facebook grupe)
  3. informisati se o datumima kada KJKP RAD obavlja akcije prikupljanja kabastog otpada u vašoj općini

Nakon što smo prostoriju ispraznili i očistili, nabavili smo materijal za gletovanje i krečenje. Mi smo se odlučili da sami obavimo sve radove, ponajviše zato što je moj suprug veoma spretan i poznaje rad na ovom polju. Nakon nabavke potrebnog materijala, zaštinom folijom smo pokrili namještaj i stvari u dnevnom boravku kako bi ih zaštitili od prašine (koja se bukvalno svuda razleti kada krenu radovi). Dok je Ado otvarao pokutine u zidovima i plafonu (nastale od grijanja), ja sam počela da pripremam vrata za šmirglanje i lakiranje.

Žutom zaštitnom trakom sam oblijepila ivice mutnih stakala na vratima (velika dvokrilna vrata razdvajaju dnevnu od spavaće sobe). Vrata sam potom izšmirglala i matirala, pošto se tako pravi dobra baza na koju će novi lak lijepo da se nanese. Faza pripreme zidova za krečenje (otvaranje pukotina, gletovanje) i priprema vrata (šmirglanje, zaštita staklenih panela) je bila gotova do kraja prvog dana. Drugog dana smo već okrečili sobu u dvije ruke (dva sloja), izlakirali vrata i sve počistili.

Trećeg dana smo prebacili stvari iz dnevnog boravka u sada okrečenu spavaću, i ponovili postupak. Puno vremena i živaca smo uštedili zaštitom poda i lajsni sa zaštitnom folijom – ako se namjeravate upustiti u sličan poduhvat, toplo preporučujem (ivice zalijepiti krep trakom, da se ne pomjeraju). Ne kaže se bez razloga da su dvije glave pametnije od jedne, tako da je uvijek dobro imati nekoga ko će primjetiti neki propust ali i ko će pripomoći kod čišćenja jer boju je mnogo lakše očistiti mokrom krpom čim je uočite. Usisivač je također u pripravnosti, kao i svježe oprana odjeća – stvari koje smo nosili tokom krečenja su nakon svakog dana išle u mašinu.

Jedna stvar koja je nazaobilazna tokom DIY renovacija je da ćete se uprljati, i da kuća neće biti čista (koliko god se vi trudili da sve držite pod kontrolom). To ipak nije razlog da čišćenje sačeka kraj radova pošto je puno lakše čistiti dio po dio, nego da vas umorne sačeka tona posla. Merdevine, kante Jupol boje, dipovi za nijansiranje, mačak i četke za krečenje – to nam je bila glavna okupacija danima, jer želja nam je bila što prije da završimo sa radovima.

Navedenu praksu smo ponovili kada je došao red na krečenje “sobe sa ormarima” – police, stolići i ostale stvari vani a oprema za krečenje u sobu. Petog dana smo prešli u prostor kuhinje i hodnik koji su bili gotovi do kraja dana. Naš maratonski tempo je i nama bio “sjajno prolazno vrijeme” pa smo odlučili kako možemo isprobati nešto o čemu sam prethodno pisala na blogu, a to su sivi zidovi. Malo detaljnije iskustvo sa njima možete pročitati ovdje (klik). Iako nismo prethodno farbali zidove u tamne boje, malo po malo došli smo do savršenog detalja koji je učinio ovaj dio stana posebnim.

Plan je bio dovršiti šmirglanje i lakiranje vrata, htjeli smo okrečiti veliku sobu u kojoj je prethodno bila spavaća i da sadoliniziramo prozore – ali dešavaju se nepredviđene stvari pa sam završila na bolovanju, potom je stiglo ljeto i sada niti jedno od nas dvoje nema snage da po vrućinama radi bilo šta od preostalih aktivnosti. Čekamo prvo zahlađenje da pripremimo vrata i prozore prije dolaska jeseni, kao i bivšu spavaću za koju tek trebamo da napravimo koncept po pitanju buduće upotrebe.

Poenta je da, ako se odlučite sami da preuređujete svoj dom, date sebi vremena. Prije svega, to vrijeme je nešto čega smo svi u deficitu a treba i sve isplanirati. Potrebno je izdvojiti i finansijska sredstva, kao i donijeti odluku šta treba popraviti a šta zamijeniti. Biranje dekoracija je najljepši dio svog tog procesa i sada maksimalno uživam u bespućima Pinteresta dok sam u potrazi za inspiracijom. I nemojte se gristi što se nema vremena/ snage za kuhanje tokom radova – mi smo živjeli na pizzi par dana, i preživjeli smo 🙂

Slijedeći korak će biti dopuniti spavaću sobu i dnevnu sobu, pošto nedostaje par sitnica kako bi bile kompletne. Također pripremiti drvenariju (vrata i prozori) za hladnu sezonu i napraviti barem koncept za bivšu spavaću. Razmišljamo da je pretvorimo u drugi dnevni boravak/ trpezariju a da nekada naredne godine preuredimo kuhinju, hodnik i toalet. Sve je work in progress i meni je to sasvim uredu jer ne želim da uljepšavanje životnog prostora bude teret (iako je zaista puno teškog posla). Pokušavam uživati koliko god je moguće, učestvovati koliko god je moguće i sve uklopiti u neki razuman budžet koji neće opteretiti ostale tekuće obaveze.

Uz malo kreativnosti i strpljenja, korak smo bliže našem idealnom domu.

Moje iskustvo sa DIY adaptacijom prostoraMoje iskustvo sa DIY adaptacijom prostora Moje iskustvo sa DIY adaptacijom prostora Moje iskustvo sa DIY adaptacijom prostora Moje iskustvo sa DIY adaptacijom prostora Moje iskustvo sa DIY adaptacijom prostora Moje iskustvo sa DIY adaptacijom prostora Moje iskustvo sa DIY adaptacijom prostoraMoje iskustvo sa DIY adaptacijom prostoraMoje iskustvo sa DIY adaptacijom prostora Moje iskustvo sa DIY adaptacijom prostora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?