Likopen : najpoznatiji sastojak paradajza [ + razlozi zbog kojih ćete češće spremati domaći paradajz sos ]

Likopen : najpoznatiji sastojak paradajza

Da li volite paradajz? Ako ste uopšte ljibitelj(ica) italijanske kuhinje koja obiluje paradajz sosom (bilo u pasti, bilo u pizzi), ovaj članak će doslovno biti muzika za vaše uši. Čuti ćete sve što bi željeli čuti a ovaj članak vjerujem da će biti drago pročitati i mojoj mami koja mi je skrenula pažnju na dobrobiti likopena – pa mi je čak poslala cijelu teglu paradajz sosa, uz domaće uzgojeni organski paradajz.

Šta je likopen?

Likopen je fitonutrijent a fitonutrijenti su antioksidansi. Ove nutrijente naš organizam ne proizvodi već ih proizvode biljke, kao svojevrsnu odbranu od okolišnih oštećenja (štetočine, toksini, UV oštećenja). I umjesto da slobodni radikali oštećuju biljku, ona proiozvodi različite vrste fitonutrijenata kao svoj štit. Poput biljaka, i mi smo podložni različitim djelovanjima slobodnih radikala (hemikalije iz okoliša, pretjerano izlaganje suncu i sl.). Zato se može čuti preporuka da jedemo u duginim bojama, jer na taj način osiguravamo da naša tijela budu opskrbljena svim potrebnim fitonutrijentima.

Postoji preko 25 hiljada različitih vrsta fitonutrijenata koje pronalazimo u biljkama, a među top pet vrsta su karotenoidi. Karotenoidi pomažu da biljke kvalitetnije upijaju svjetlost a da hlorofil ostane zaštićen od UV oštećenja. Od 600 različitih vrsta, likopen spada u top 5.

Poput ostalih karotenoida, likopen je topiv u mastima što znači da se bolje apsorbira u organizmu ukoliko ga konzumiramo zajedno sa mastima poput avokada, maslinovog ulja i sjemenki. Likopen svoje najbogatije i najbolje koncentracije taloži u paradajzu. Poznat je i kao biljni pigment koji je zaslužan za žarko crvenu boju paradajza te je i glavni “krivac” za mrlje od paradajz sosa koje je teško isprati vodom. Sjetite se, topiv je u masti a ne u vodi. Osim u paradajzu, nalazi se i u drugom crvenom voću i povrću, kao što su crvene mrkve, lubenice i papaje – ali ne i trešnje i jagode jer su za njihovu boju zaslužni antocijani.

Namirnice bogate likopenom

Spomenuti paradajz je bogat izvor ovog čudesnog antioksidansa. Ovo je kompletni spisak namirnica koje obiluju likopenom;

paradajz, gac (vijetnamsko voće), lubenica, grejp, guava, papaya, šparoga, crveni kupus, mango, mrkva

Zašto je paradajz prava mala riznica likopena – i zdravlja

Interesantno je otkriće da sve molekule likopena nisu jednake. U prvobitnoj formi, molekule likopena imaju linearnu građu (prava linija). Međutim, tokom testiranja nivoa likopena u krvotoku nakon konzumiranja, primjećeno je da su molekule savijene. A kako saviti molekulu likopena? Toplinom. Korištenjem topline tokom kuhanja namirnica bogatim likopenom, molekule mu se savijaju i tako je organizmu lakše apsorbovati likopen. Za razliku od ostalih vrsta fitonutrijenata, karotenoidima poput likopena antioksidativna svojstva ne degradiraju ukoliko su izloženi toploti.

Najvećim je dijelom likopen koncentriran u koži ploda, te se navodi da je ta koncentracija pet puta veća nego u samoj pulpi. Njegova koncentracija u svježem paradajzu ovisi o sorti, zrelosti i uvjetima u kojem plod dozrijeva. Neke sorte sadrže veće koncentracije – npr. tamnocrveni paradajz će imati više likopena od žutog. Udio likopena povećava se tokom sazrevanja ploda, što znači da je najviši ljeti, a najmanji zimi.

Za iskorištavanje potpunog potencijala, preporučuje se konzumiranje uz dodatak dobrih masti kako bi efekt likopena bio što bolji. Ustvari, priprema paradajz sosa sa maslinovim uljem je – čisto sa molekularne (ali i gastronomske) strane – apsolutno najisplativiji način.

Mislim da nikada niste imali bolji razlog da pripremite domaći paradajz sos, zar ne? Uz ukuhani paradajz dodati malo vode, maslinovog ulja, crvenog luka, bijelog luka, možda malo mrkvice, bosiljka, peršuna, origana, soli i bibera : šta vam bolje treba uz kvalitetnu pastu ili povrh gurmanske pizze? Ne zaboravite da ovakav sos možete koristiti i za pripremu paradajz čorbe (idealno tokom hladnijih mjeseci).

Nažalost, proces proizvodnje kupovnog paradajz sosa u odnosu na domaći nije isti. Prije svega, u kupovnom paradajz sosu molekule likopena su u prvobitnoj linearnoj formaciji. Također, plodovi paradajza koji su dozrijevali u staklenicima, bez obzira u kojem vremenskom razdoblju, imaju niži udio ovog nutrijenta od onih plodova dozrelih na otvorenom tokom ljeta. Najbolje je uzgojiti vlastiti paradajz, a ako to nije opcija, onda nastojati kupovati svjež i organski paradajz iz lokalnog uzgoja.

Dobrobiti likopena za zdravlje

 • poboljšava rad srca i kardiovaskularnog sistema
 • snižava krvni pritisak i loši holesterol
 • pomaže kod liječenja dijabetesa tipa 2
 • jača kosti i zglobove te štiti od osteoporoze
 • pomaže kod epileptičnih napada
 • ublažava simptome Alzheimerove bolesti
 • pomaže kod neuropatskih bolova
 • pruža zaštitu od astme
 • spriječava makularnu degeneraciju očiju
 • potiče obrambene mehanizme kože
 • ima podmlađujući učinak
 • čisti organizam od toksina

Uz sve dobrobiti, treba ipak napomenuti kako ima i negativnih učinaka likopena, ako se znatno prekorači doza unosa u organizam. Poznata je pojava likopenodermije – stanja pojačane pigmentacije kože, koja nije opasna i nestaje sama od sebe kroz kratki period vremena.

Ako se ikada odlučite za likopen u vidu suplemenata, iako postoje, postoji više molekularnih komponenti koje su slične likopenu te se prodaju kao suplement. U tom slučaju ćete izdvojiti novac a nećete izvući maksimalnu dobrobit. Trudnicama i dojiljama se likopen kao dodatak prehrani ne preporučuje.

likopen Likopen : najpoznatiji sastojak paradajza likopen Likopen : najpoznatiji sastojak paradajza

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?