Ideje za gallery wall vrijedan Pinteresta

Ideje za gallery wall vrijedan Pinteresta

Gallery wall odnosno galerija slika na zidu, moram priznati, da mi do prije par godina nije bila na popisu želja. Sjećam se da sam galerije većinom viđala u nekim ili dosta ozbiljnim varijantama, kao ekstenziju porodičnih albuma, ili umjetnički a ponajviše u sklopu izlaganja na određenu temu. Zbog tih prvih asocijacija, galerija mi nije predstavljala nešto što bih ranije poželjela u svom domu. Potom sam otkrila Pinterest i galerije sam počela promatrati u drugom svjetlu.

Sama pomisao da galerija ne mora nužno biti fokusirana na neku ozbiljnu temu, da se sa njom može imati dosta opušteniji pristup – otvorila je put ka ideji da i ja napravim (barem) jednu galeriju u svom domu. Kada imate veću sivu površinu (kod mene je to jedan zid spavaće sobe), onda nije loše da nekom prirodnom, organskom bojom malo “razbijemo” industrijski stil. Ja sam se odlučila za botaničku temu i sa ovim dolazim do prve stavke kod kreiranja galerije : odaberite temu.

1. pronađite inspiraciju

Na samom početku bi trebalo odrediti stil galerije. U tom kontekstu, slike koje koristite mogu biti povezane u temu – ali i ne moraju. Neko se bolje osjeća u organizovanom haosu, i vidi sklad u nečijem neskladu. Galerija bi trebala da izaziva ugodu kada god očima privuče pažnju – a veoma moguće da će se to često dešavati, jer zauzima pozamašan prostor (iako ne nužno, naravno – sve ovisi o vama).

Tema može biti arhitektura, priroda, materijali, teksture, slike dragih osoba, slike poznatih kojima se iz nekog razloga divite, slike iz filmova ako ste filmofil – poenta je da se neki aspekt vaše ličnosti odražava kroz galeriju. Lični pristup nikada ne može biti promašaj jer ipak, dekorišete svoj životni prostor. Ja jako volim prirodu, zelenilo, jednostavnost, začine, drveće, bilje. Tako se moja galerija pretvorila u zidni botanički vrt.

Sve printove sam naručila kod ovog sellera sa ebay-a i prezadovoljna sam. Printovi nisu na papiru već na platnu – što smatram mnogo boljom opcijom. Printovi na papiru se vremenom pogužvaju i pokupe po ivicama, nekada i požute – pogotovo ako ste ih okačili u prostoriji gdje se grije i temperatura oscilira ili ako u prostoriji ima vlage. To se sa printovima na platnu ne dešava plus : sama kvaliteta i organski efekat platna je mnogo ljepši.

2. posložite i rasporedite

Da ne bi previše lutali, zakucavali više eksera u zid pa ih pomjerali nije loše napraviti obrise organizacije galerije na ravnoj površini – pod je za to idealan. Odlučiti se za kompoziciju galerije nije jednostavno ali treba pokušati sa više varijanti, pa se slobodno poigrajte sa obrisima, dimenzijama i rasporedom.

Mi smo željeli da naša galerija ima neki red, ali da nije bas školski poredana. Meni se simetrično polaganje slika u identičnim dimenzijama dopada za hodnik ili trpezariju, dok bih za ostale prostorije radije odabrala asometrično polaganje. Isto tako, preferiram i okvire različitih veličina u sklopu galerije jer mi je čine malo interesantnijom te imate mogućnost da stavite neku sliku ili print u fokus, dok ostale je prate. Ovog puta nisam ali je opcija poigrati se sa vertikalnim i horizontalnim polaganjem printova, kao i sa bojama te materijalom okvira. Ja sam se odlučila za minimalan pristup i crne okvire, zato što je spavaća u monohromatskim bijelim, sivim i crnim tonovima.

3. nabavite potrebni materijal

Kada se odlučite za temu i printove, potrebno se odlučiti za okvire. Svoje sam nabavila u jysku ponajviše zbog pristupačne cijene. Ono što vam niko ne govori pri kreiranju galerije jesu cijene – od printova, do okvira. Što više printova želite cijena raste a za dobru galeriju bih uvijek odabrala minimalno 4-5 printova. Jysk ima i super sniženja, tako da sam imala sreće pa sam 4 manja (21x30cm) i 3 velika okvira (40×50) ugrabila za samo 30KM. Potrebni će vam biti ekseri i čekić.

Samo preostaje da okačite svoje printove ili slike i da uživate, jer galerija tj. gallery wall tako divno otvori prostoriju i da joj karakter – apsolutno je zadovoljstvo!

Ideje za gallery wall vrijedan Pinteresta Ideje za gallery wall vrijedan Pinteresta Ideje za gallery wall vrijedan Pinteresta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?