Home Inspo : gdje ga pronaći

Tema renovacija i interijera mi je sve osim nepoznanica još od početka godine, otkada sam počela da intenzivno razmišljam o preuređenju našeg životnog prostora. Ne znam smijem li “prišiti” ovaj nalet entuzijazma koji mi sada priušti pomisao na novu komodu ili savšrene jastuke za kauč, godinama, životnim okolnostima ili jednostavnoj promjeni prioriteta. Oduvijek mi je dom imao veliki značaj u životu pošto ga smatram posebnim i, istinski, jedinim mjestom gdje sam potpuno opuštena i potpuno svoja.

Baš zbog velike važnosti koju sam oduvijek pridavala svom domu, možda jue zanimljivije što se ranije nisam aktivirala po pitanju uređenja. Vjerovatno sam se na jednom nivou pribojavala obaveza koje se nižu čim se poslovi u kuči započnu. Nije prijatna pomisao da se čovjek može pronaći u milion problema – a sve je počelo sa jednostavnim krečenjem, kako to inače i bude.

Ipak, ove godine smo se zajedničkim snagama moj suprug Ado i ja uhvatili u koštac sa renovacijama – i ne običnim. Sve smo odlučili da radimo sami! Imamo sreću pa je Ado spretan i ima znanje koje je potrebno za mnoge kućne popravke, renovaciju a usput je i prefinjenog ukusa tako da sam imala punopravnog saradnika (a ne pomagača). Ko je upratio moje storije na Instagramu @simply.selma vidio je i neretuširanu stranu DIY renovacija a nešto manje dekoracija, jer me bolovanje naglo zaustavilo u svemu – pa su i radovi bili na pauzi.

Sada se vraćamo u punoj snazi, radovi su pri kraju i doslovno samo treba “ispeglati” finese. Pošto je veliki broj ljubitelja Insta storija izrazio želju da podijelim svoje iskustvo na blogu – započinjem od samog početka. A to je planiranje i objašnjenje za home inspo : gdje ga pronaći?

Ovog puta je fokus bio na spavaćoj sobi. Prethodno je spavaća soba bila locirana u strani kuće koja je okrenuta ka prometnoj ulici. Također, naši prozori su od drveta što je iz više razloga bolje – ali eliminisanje buke nije jedan od njih. Buka, sirene, kočnice, žamor od samog jutra su nas izluđivali. Također, ta strana kuće je dosta osvijetljena suncem u popodnevnim satima, tako da je i veoma vruće tokom ljeta – svakog ljeta bi pravili improviziranu spavaću u jednoj sobi (na suprotnoj strani kuće) koja je dosta tiša i dosta hladnija, što je idealno.

Tako da smo odlučili za stalno da upravu tu prebacimo spavaću. Prvo se trebalo riješiti starog namještaja a potom smo imali uvid u stvarno stanje – koliko posla je pred nama u cilju da ta zapuštena soba postane idealna spavaća soba u kojoj ćemo uživati. U nekom od narednih postova ću pisati malo više o svemu što možete očekivati ako se upuštate u DIY renovacije, a sada bih se dotakla procesa planiranja interijera.

Prošlo je dosta vremena od posljednje kupljenog časopisa – a i nemamo neki izbor na temu interijera u BiH – tako da svoju inspiraciju nisam tu tražila. Meni je od najveće pomoći bio internet, pogotovo društvene mreže. Dobri stari Google je nepogriješiv ako imate jasnu viziju pa možetre konkretno tražiti željene stvari, kombinacije i generalnu inspiraciju. Malo je teže ako ne znate odakle početi i nemate najjasniju ideju šta želite. Tu su mi najkorisniji bili Pinterest i Instagram.

Pinterest je nadaleko najpotcjenjenija društvena mreža na našim prostorima, što je velika šteta jer (između ostalog) sadrži najbolji katalog namještaja i kreativnih ideja. Funkcioniše na principu tabli (Boards) na koje kačite inspirativne fotografije (Pins). Obično se table organizuju po temama, a ovdje je u mom Pinterest profilu možda i najdraža upravo Dreamy Decor. U njoj se nalaze sve fotografije kupatila, hodnika, kuhinja, spavaćih i dnevnih soba koje su mi po ukusu.

Način na koji je Pinterest organizovan (njegov layout) je super jer tu počinjete uočavati stilove, boje i ideje koje vam se dopadaju. Ja sa tako, na primjer, tek pogledom na ovu tablu uočila da mnogo volim ideju accent wall-a tj. bijelo okrečene sobe sa jednim zidom u boji – najčešće sivoj. Također mi je Pinterest ukazao da “patim” na okrugla ogledala koja se kače o kaiš ili kanap. Primjetila sam da volim botaničke elemente, koji se sjajno slažu uz jedan sivi accent wall. Odustala sam od bijelog namještaja, tradicionalnih tepiha, previše toplih nijansi i okrenula se monohromatskom stilu sa mnogo prirodnih materijala (drvo, staklo, kamen) i zelenilu. Osvjetljenje kao izuzetno bitan faktor sam naknadno počela da koristim, ovaj put zahvaljujući Instagramu. Što se osvjetljenja tiče, moja spavaća mora biti po potrebi potpuno zamračena (npr.kada dođem ujutro kući iz noćne smjene). Isto tako, nisam željela TV u spavaćoj ali sam tehnološki manjak nadoknadila “pasmetnim” Philips hue osvjetljenjem.

Instagram i opcija zbirki su mi genijalne i gledam na njih kao na intimniju varijantu Pinteresta – jer vaše zbirke ne vidi niko osim vas. Tako sam napravila jednu zbirku interijera koji mi se sviđaju i koji mi se ne sviđaju. Lično mislim da je bitno znati i šta vam se nikako ne dopada, kako slučajno ne bi završili sa nekim komadom namještaja koji će vas na duge staze živcirati. Ja sam tako saznala da svoju malu kuhinju želim sa minimalnom količinom kuhinjskih elemenata – kod nas su kuhinje uvijek nekako pretrpane. Moja trenutna me živcira upravo zbog toga i planiram preuređenje koje će je učiniti funkcionalnijom i prijatnijom.

Dopada mi se što su ljudi Zapadnog društva nekako spremniji na eksperimente i promjene, dok se u našem društvu još uvijek na farbanje zida u boju osim bijele nekako zazire. Ne mislim da treba poletiti za svakim trendom, ali nije loše odlomiti komadić nekog trenda koji vas mjesecima privlači, i čije fotke čine da vam oči svjetlucaju dok zamišljate kako bi to nešto izgledalo u vašem domu.

Kada je naša spavaća u pitanju, odlučili smo se za tamnije drvo “hladnijeg” tona, sivi accent wall, botaničke i kinematografske printove, monohromatsko sivo-bijelo-crnu paletu boja i investiranje u Philips Hue osvjetljenje. Sve to ću da vam ovih dana pokažem, ali još uvijek mi nedostaje stolica za radni sto, trebamo nabaviti još malo zelenila i odlučiti se šta sa jednim ćoškom kod kreveta. Nadam se da vam je ovaj post bio interesantan, svakako da imam toliko toga još da podijelim sa vama a ako ste i vi nedavno dekorisali svoj životni prostor – slobodno podijelite svoje utiske, iskustvo i savjete u komentarima.

Home Inspo : gdje ga pronaćiHome Inspo : gdje ga pronaći Home Inspo : gdje ga pronaći Home Inspo : gdje ga pronaći

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?