Recept za dobro jutro i produktivan dan

Recept za dobro jutro i produktivan dan

Bez čega bi moj dan bio bolji? Definitivno bez stresa. Od samog jutra mejlovi, poruke, pozivi, obaveze – život je stresan! Zato je moj mini ritual doručka bez aditiva i stresa u dvorištu, daleko od gradske buke, pravi zen momenat koji poništava svaki stres. Doručak je obrok kojem se najviše radujem, on nam daje pokretačku snagu za ostatak dana i zato ga volim što češće provesti na što mirniji, opuštajući način.

Nije nam se bezrazložno od djetinjstva spominjalo kako je doručak najvažniji obrok i da je od izuzetne važnosti ne preskakati ga – redovan doručak je važna navika. Nakon 8-10 sati bez hrane (period pred spavanje, tokom spavanja i netom nakon buđenja), organizam je ujutro željan energije. Kako bi pokrenuli metabolizam i mozgu osigurali potrebnu energiju, prvi dnevni obrok ne bi trebalo predugo odgađati.

Ako se bojite kaloričnog doručka, budite uvjereni da je bolje imati jedan takav doručak nego ga u potpunosti preskočiti. Oni koji preskaču obroke, posebno doručak, imaju tendenciju da se više goje dugoročno gledano – iako unose manje kalorija nego oni koji ne preskaču obroke. Ustvari, onda kada u večeri nadoknadite ono što ste preskočili za doručak, akumulacija tjelesne masnoće je brža. Ako ću imati “jači” obrok u danu, gledam da to bude doručak a ne ručak ili večera.

Nastojim da svoje treninge organizujem što je češće moguće  prvom dijelu dana – tada sam najproduktivnija, nakon doručka imam mnogo energije i nakon jutarnjeg vježbanja imam ostatak dana za ostale dnevne obaveze. Zato nakon energičnog doručka suprug i ja spremimo svoju torbu za trening i uputimo se u teretanu.

Otprilike posljednjih godinu dana ne posjedujemo auto našom odlukom i to nas je usmjerilo da se najviše krećemo pješke. Šetnja ujutro dobro otvori apetit a proljeće i ljeto su savršeni za obrok na otvorenom – svaki park je zelen, zrak miriše i nema gužve. Poslije toga se dobro preznojim terningom sa tegovima ili kardio treningom, te se ponovo pješke vratimo kući.

Na ovaj način organizacije jutra smo se navikli da se pod jedan, ranije budimo (kako bi stigli na sve dnevne obaveze – počev od jutarnjeg treninga). Ujutro imamo obavezan doručak, šetnjom “razbudimo” organizam, potaknemo cirkulaciju. Potom svu energiju koju smo unijeli hranom istrošimo na treningu, da bi se u povratku šetnjom opustili.

Ako ste administrativni radnik, ovo je nešto što bi bilo realistično tokom vikenda – mi smjenski radnici imamo ritam malo drugačiji od klasičnog radnog 08-16h vremena. U svakom slučaju je dobro imati razvijenu rutinu koja daje strukturu i stabilnost, makar to bilo tokom 2 od 7 dana u sedmici.

Recept za dobro jutro i produktivan danRecept za dobro jutro i produktivan dan Recept za dobro jutro i produktivan dan Recept za dobro jutro i produktivan dan Recept za dobro jutro i produktivan dan Recept za dobro jutro i produktivan dan

*u saradnji sa Argeta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?