8 malih stvari kojima možete učiniti svoj dan pozitivnijim

8 malih stvari kojima možete učiniti svoj dan pozitivnijim

Da li se uhvatite kako ste prestrogi prema sebi? Da li ste spremni oprostiti drugima ali sebi zamjerate i najmanju grešku? Da li vas perfekcionizam smara?

Ako nekada radite ove stvari, niste sami! I ja sam nekada najveći kritičar svojih postupaka. Ovo je 8 malih stvari kojima možete učiniti svoj dan pozitivnijim – meni definitivno pomažu, nadam se da će i vama biti korisne!

1. vježbaj mentalnu samokontrolu

Svi živimo u istom svijetu čiji je neizostavni dio konzumerizam, što znači da nas često podsjećaju na sve što nemamo – i potpuno je normalno da takvo nešto malo “obori” raspoloženje. Ja se “naoružam” protiv takvih misli tako što svoj um usmjerim na sve divne stvari kojima me viša sila počastila – svako jutro pomislim na sve to na čemu sam zahvalna. Obično su to iste stvari: zahvalna sam na svojoj porodici, što imam posao koji volim – pa čak i male stvari poput mogućnosti da jedem zdravu hranu, što imam vremena da vježbam i održavam svoje tijelo zdravim itd. Neke male stvari koje pružaju osjećaj ugode i komfora me više čine sretnom nego neke skupocjene stvari.

2. dopusti i oprosti sebi greške

Kada sam se razboljela, osjećala sam se slabo, beskorisno i mučilo me što odlažem mnogo toga što sam planirala završiti u skorije vrijeme. Sebi sam zamjerala to što sam se razboljela – kako čudna analogija, zar ne? Frustracija se smirila onda kada sam uvidjela i nešto pozitivno u cijeloj situaciji: počela sam se bolje brinuti o svom zdravlju, imala sam redovan san tokom noći – nešto što noćni rad remeti. Provodila sam više vremena sa suprugom i bavila sam se sitnicama koje sam zapustila. Loše stvari se dešavaju i svi griješe ali je pozitivno kada iz grešaka možemo izvući nešto dobro (silver lining).

3. uči iz svojih grešaka

Isto tako, mislim da je još bolje kada iz svojih grešaka učimo. Na primjer, sada sam svjesna toga da ne treba forsirati neke stvari i da ništa nije preče od zdravlja. Počela sam se ponašati odgovornije i paziti ću da mi se ne desi ista stvar. Bilo bi blesavo da ponavljam istu grešku, zar ne? Pogotovo kada je lako ispraviti.

4. neka uspjeh drugih izaziva radost a ne zavist

Ovo sam naučila negdje pred kraj puberteta – jedino sam dijete i kao takvoj, nije mi se sviđalo što se svijet ne vrti oko mene. Onog trenutka kada sam smirila svoj ego, postala sam mnogo bolja osoba. I to me radovalo – koliko je ta promjena učinila mene sretnijom ali i ljude oko mene. Poenta je shvatiti da uspjeh druge osobe vama ništa ne oduzima. I uspjeh drugih, dobre stvari koje im se dešavaju – same po sebi su tako divne i pozitivne. Biti sposoban da se radujemo zbog njih je nevjerovatno oslobađajuće i oplemenjuje dušu. Također vjerujem da privlači dobru energiju i sto posto je istina da se dobro dobrim vraća.

5. podijeli probleme sa osobom od povjerenja

Da li vam se dešava da vas negativne misli obuzmu onda kada ste sami? Meni se to često dešava. Primjetila sam da me razgovor sa osobama kojima vjerujem i koje me saslušaju te pruže svoj uvid u situaciju koja me muči, itekako pomaže. Sam čin dijeljenja misli, izgovaranja često mi ukaže da previše pažnje poklanjam stvarima koje su rješive i ne zvuče tako strašno kada ih izgovorim.

6. izbaci negativnu energiju kroz fizičku aktivnost

Primjetila sam da mi mnogo pomaže  odlazak u teretanu – to ne mora nužno biti teretana već bilo šta čime ćete potaći cirkulaciju, presijeći tok misli koje vas opterećuju i fokusirati se samo na sebe i pokrete koje činite u tom trenutku. Čak i mini meditacija, usporeno disanje na koje obraćamo pažnju itekako mogu popraviti raspoloženje i učiniti da se “ohladimo” ako smo bili ljuti.

7. nemoj dopustiti da ti sitnice pokvare dan

Nekada se toliko uznemirim oko sitnica da mi to pokvari dan – a to je totalno neproduktivno i nikome ne pomaže. Neki dan sam tražila svoj notes sa spiskom recepata koje želim pripremiti za blog, nisam ga mogla pronaći i to me toliko nanerviralo da nisam mogla prestati razmišljati o tome i nesvjesno ga (i bezuspješno) tražiti po kući. Ali, da li je to zaista tolika katastrofa? Šta mi je falilo da napravim neko novo jelo, da pripremim novi recept, da malo eksperimentišem? Jedna mala greška ne bi trebala odrediti tok ostatka dana. Slobodno me podsjetite na ovo, jer iznova se trudim da me sitnice ne iznerviraju!

8. sve je stvar perspektive

Način na koji promatramo sebe i okolinu se može drastično promijeniti ovisno od tona i pristupa koji imamo. Umjesto da sebi kažem kako su mi noge i dalje mekane dok se gledam u ogledalu, radije ću pohvaliti dosadašnji napredak i kako sam popravila tonus nogu. One su mi inače krizni dio tijela i mnogo truda i vremena ulažem u prehranu i vježbe – ako sada nisu onakve kakvim bi ih željela, ne znači da dosadašnji napredak nije važan ili da neće postati još bolje ako sebi dam još malo vremena i možda se potrudim još više. Lijepo je sebi nekada dati i kompliment, a ne samo kritiku. Ne treba sebi uskraćivati pohvalu kada je zaslužena.

Koje sitnice vama pomažu da unesete više pozitive u svoj život? Javite mi u komentarima ili skoknite do mog Instagrama pa da započnemo razmjenu iskustava! :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?