Matcha i japanska ceremonija čaja kod kuće

Matcha i japanska ceremonija čaja kod kuće

Matcha i japanska ceremonija čaja kod kuće

Svima nam je poznat gorki okus zelenog čaja, koji meni lično nije “sjeo” na prvu ali kasnije sam mu postala privržena. Zeleni čaj je jedna od najboljih vrsta čaja (ako ne i najbolji) koji sebi možemo pripremiti. Iako mi je menta ipak favorit ukusom, svjesna sam dobrobiti zelenog čaja kojeg smatram jednim od najjačih saveznika u održavanju dobrog zdravlja.

Zeleni čaj, posebno njegova podvrsta, matcha zeleni čaj, izuzetno je bogat antioksidansima i mnoge studije pokazuju da ima utjecaj na slobodne radikale u tijelu, odnosno da štiti od mnogih bolesti. Povećava psihofizičku energiju i olakšava održavanje zdrave tjelesne težine, omogućuje pH ravnotežu i detoksikaciju organizma, alternativa je za kafu bez neprijatnog osjećaja nervoze i podiže raspoloženje. Kada radim kardio, često me možete vidjeti sa termosicom zelenog čaja, što nije bezrazložno – može povećati rad metabolizma za 30%.

Matcha je kao vrsta zelenog čaja porijeklom iz Japana a nama je dostupan u obliku mljevenog praha listova zelenog čaja. Imala sam poteškoće pri pronalasku matcha čaja u Sarajevu ali je pouzdani dm uskočio sa svojom dmBio matcha verzijom, koju mjerkam mjesecima.

Koja je razlika između “običnog” zelenog čaja i matcha čaja?

Jedini način na koji se može u potpunosti iskoristiti puni potencijal zelenog čaja je konzumacija čitavog lista, pa se preporučuje piti matchu koja se dobija mljevenjem cijelog lista zelenog čaja i pruža vitamine, minerale, antioksidanse i aminokiseline koje ne možete unijeti u tijelo ako pijete običan zeleni čaj.

Postoje dvije osnovne vrste Matcha čajeva, a to su usucha i koicha. Razlika je da se usucha proizvodi iz listića biljke koje su mlađe od 30 godina, a koicha od listića biljke starije od 30 godina. Koicha se u ceremoniji čaja radi iz manje vode i ima slađi okus. Koicha je cjenjeniji i skuplji od usuche. Zbog opisa pripreme dmBio matcha čaja vjerujem da je riječ o usucha varijanti, što obzirom na povoljnu cijenu (cca 8-10KM po pakovanju) ne mogu zamjeriti.

Način konzumiranja je malo drugačiji jer, umjesto da samo prelivate čaj kako bi došli do ukusa, užitka i nekih zdravstvenih benefita – u matcha slučaju, pijete i prah. On ne ostaje na dnu jer je puder toliko fin da se potpuno rastvori.

Priprema

Kada je priprema u pitanju, postoji samo jedno pravilo kod pripreme ovog čaja a to je da se ne koristi ključala voda. Obično su tokom pripreme potrebna dva predmeta: matcha zdjela i bambusova metlica.

1. Kuhajte vodu do 60°C – 80°C (bitno da je voda vruća ali ne i kipuća).

2. Stavite 1 – 2 grama praha u matcha zdjela.

3. Miješajte čaj dok se ne napravi pjena s tim da što je čvršća pjena čaj je bolji

Ako nemate bambusovu metlicu, možete se snaći sa klasičnom pjenjačom ili možda onako kako ja pripremam svoj matcha čaj – uz pomoć Nutribulleta. Toplu (ali ne vruću) vodu koristim zajedno sa jednom vrećicom dmBio matcha čaja i pulsiram u Nutribulletu dok ne dobijem guste mjehuriće. Izgledom i okusom je isti kao kada je pripremljen na klasični način. Tako mi je drago što izvlačim maksimum iz Nutribulleta pošto sam jedno vrijeme preispitivala tu kupovinu.

Kako vam se čini matcha i japanska ceremonija čaja kod kuće? Imate li interes da isprobate matcha čaj? I da li uopšte konzumirate čaj ili ste vjerni kafi 🙂

Matcha, najfiniji zeleni čaj i japanska ceremonija čaja kod kuće Matcha, najfiniji zeleni čaj i japanska ceremonija čaja kod kuće

8 Comments

 1. Lorena
  10 Marta, 2018 / 7:26 pm

  Imas u Franz and Sophie ovaj caj i sve sto je potrebno za njega,a mozete ga i popiti tu,ja ga jos nisam probala …

  • selma
   Autor
   11 Marta, 2018 / 11:50 pm

   Danas sam zbog vaših komentara skoknula do Franz & Sophie i kupila sam matcha latte za ponijeti sa sojinim mlijekom – odlična, ukusna pa samim tim i topla preporuka ❤ Isprobaj, mislim da ćeš se oduševiti.

 2. Neira
  11 Marta, 2018 / 6:07 am

  Najkvalitetniji matcha čaj možeš pronaći u Franz & Sophie u ulici iznad srednje muzičke. Tu možeš uzeti i Matcha Latte koji prave sa sojinim mlijekom za ponijeti ili popiti tamo, koji je zaista odličan i često ga pijem kod njih.

  • selma
   Autor
   11 Marta, 2018 / 11:49 pm

   Draga Neira, baš sam danas otišla do Franz & Sophie i isprobala njihov matcha latte – izvrstan je! Hvala na preporuci 🙂

 3. Dunja
  15 Marta, 2018 / 11:03 am

  Kakav je okus i tekstura? On je zamjena za kavu? Prekrasne fotke 🙂

  • selma
   Autor
   1 Augusta, 2019 / 5:01 pm

   Okus je dobro gorak – po mom mišljenju se ukusom ne razlikuje previše od klasičnog zelenog čaja, iako kada se kombinuje sa mlijekom stvarno bude jako ukusan. Rekla bih da se bolje od klasičnog zelenog čaja kombinuje sa bademovim, rižinim, sojinim, zobenim mlijekom (kao i sa kravljim).

 4. BiljaNa
  1 Augusta, 2019 / 4:15 pm

  Ja sve govorim da cu sa kafe preci na zeleni caj ali nikako da rijesim. A cak nisam od onih kafedzija koji prvo ujutru moraju popiti kafu. 🙂 Da li ima u DM matcha caj ili tako negdje. Jer ja ga nisam nigdje vidjala kod nas u Bijeljini 🙂

  • selma
   Autor
   1 Augusta, 2019 / 5:03 pm

   Nisam vala ni ja taj tip osobe koji mora ujutro popitu kafu da bi funkcionisao – ali je zeleni čaj super zamjena po pitanju kofeina. Plus, ima mnoge zdravstvene prednosti.
   Ima dm matcha čaj i to upravo ovaj u kesicama što se vide na fotkama. U kutiji dođe recimo 5-6 ovih kesica a svaka je dovoljna za jednu upotrebu. Mislim da je to cijenom povoljnija varijanta od matcha čaja u posudicama. Recimo da ne košta jedno pakovanje više od 10 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?