Kutak za čitanje

Pronaći vrijeme za pročitati knjigu mi nije predstavljalo izazov jer stvarno volim knjige, bilo da se radi o obrazovnoj, klasičnoj ili stručnoj literaturi – uvijek bi vidjeli knjigu u mojim rukama. Negdje tokom 2015. godine je to prestao biti slučaj i knjige su se skrivale po policama ili ladicama. To je bila nepoželjna promjena koja mi nije prijala. Uspjela sam tokom 2016. da donesem odluku kako se to mora promijeniti ali sam sebi dala realistične ciljeve – poenta je bila redovno čitati, pa makar to bila beletristika. Posljednji korak koji bi me pogurao u pravom smjeru je bilo kreirati idealan kutak za čitanje.

Zamislila sam miran kutak baš posvećen čitanju – i mislim da nisam mogla bolje odabrati. Ovo uistinu jeste savršeno mjesto za sklupčati se sa šoljom čaja. Moja tajna? Neka kutak i bude u kutku, nekom simpatičnom ali malo zavučenom ćošku sobe tako da se leđima tj. foteljom oslanjate uza zid. Idealno je i da je prozor u blizini iako njegovo odsustvo neće pokvariti doživljaj. Meni je gušt kada namjestim žaluzine tako da samo malo svjetlosti pada na koljena – jednostavno više volim čitati na dnevnom svjetlu nego naprezati oči pod vještačkim.

Rekla bih da su ključni komadi za  postizanje maksimalne ugode – čupavi! Shaggy tabure  je jedna od najslađih stvari koje imam u kući – zar nije ludo simpatičan? Tako se dobro slaže uz tepih, također od vještačkog krzna i potpuno sam očarana sa tim kako se sve lijepo iskombinovalo. Jako mi se sviđa šema preovladavajućih tonova bijele, pastelno breskvaste i čokoladno smeđe (naše zavjese, drugi tepih i prekrivač za krevet su u tim tonovima). Njih smo malo začinili detaljima plave i tirkiz boje. Sa senzorne strane, vjerujem da mekani materijali poput tepiha i taburea od vještačkog krzna te prozračne Sofia fotelje doprinose opuštajućem iskustvu.

Sada se tako lako izgubiti u nekoj dobroj priči ili otkriti novi recept kojim ću šarmirati goste. Jučer sam se ušuškala baš tu sa zdjelom svježe opranih smokvi dok sam čitala o prehrani i nutricionizmu. Interesantno je da mi ništa nije omelo pažnju i čak sam se ustala osvježena nakon čitanja u svom mirnom mjestu. Bergen stolić je kao stvoren za Instagram i odmor je za oči pa se trudim što češće na njemu ostaviti šoljicu kafe – neka se nađe jer nekome uvijek treba kafa.

Da li ste vi sebi stvorili kutak za čitanje? Koji je vama omiljeni dio vašeg doma?

*u saradnji sa Sinkro namještajem | Shaggy tabure (49KM), Sofia fotelja (429KM), Bergen stolić (149KM)

www.sinkro.com

www.facebook.com/SinkroSarajevo/

www.instagram.com/sinkrofurniture/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?