Trenutni način prehrane


Šta bih vam mogla reći o svom načinu prehrane tokom zadnjih 6 mjeseci? Znate već moju filozofiju – nekako najviše volim da održavam jedan zdravi balans. Čak i kada sam željela smršati 10kg koje sam smatrala viškom, nisam se ničega u potpunosti odricala i svaka je promjena bila postepena. Najgora stvar koju možete učiniti jeste da naglo prekinete unos npr. ugljikohidrata – to nipošto ne bih radila ni preporučila.

U suštini, ono što mi je pomoglo da izgubim i učinim da se sve sočne rolnice i ostali viškovi ne vraćaju je najobičniji zdravi razum. Nikada ne preskačem doručak, pa čak i ako neće nužno biti idealan – pa šta ako pojedem kroasan ili pecivo uz namaz? Varijacije zobene kaše i/ili jaja su neki idealan doručak ali ako znam da ću određeni dan raditi vježbe nogu (koje su dosta naporne), onda za doručak pripremim ramstek uz somun i salatu. Pileća prsa, cijelo pile (uopšteno perad), riba (losos, skuša, tuna, itd.), riža, krompir, gljive, povrće (šparoge, špinat, salata, paradajz, brokula itd.), voće (banana, kivi, narandža, jagode, maline, ananas, jabuke, nar itd.), orašasti plodovi (bademi, lješnjaci, kikiriki, pekan orasi itd.), hurme/ datule, tamna čokolada (min. 70% kakaa) u službi slatkiša, chia sjemenke, goji bobice, i barem 2l vode dnevno su, ugrubo rečeno, okosnica moje prehrane.

Od suplemenata uzimam omegu-3, acai, maca i whey proteinski prašak. Jedem 4-5 obroka dnevno (u obrok računam proteinski šejk, voćnu ili običnu salatu) i nastojim da na tanjiru ne trpam puno hrane – lakše je dodati koju kašiku ako i dalje osjetim glad nego da me stomak boli od prejedanja. Ne konzumiram kupovne sokove, gazirana pića. Nekada se doduše počastim Zero kolom, čokoladom, bolognese tjesteninom, hamburgerom i pizzom – samo pazim da to ne postane navika. Ne mogu niti želim izmišljati “toplu vodu” ali stvarno nema neke velike filozofije, nije u pitanju nešto nemoguće ali jeste bitna samokontrola – i vježbati je. Naravno da je lako zabrljati i opustiti se – nema potrebe da se zbog toga izjedamo pa od svega da dignemo ruke. Svi zaslužuju drugu šansu i naučiti da je sami sebi dajemo.

Mogu reći da sam redovno odlazila u teretanu tj. bila sam svo vrijeme fizički aktivna a vježbanje je bilo fokusirano na treniranje sa tegovima. Kardio nije bio toliko u fokusu – jednom sedmično sam ga ubacila u treninge. Sa ovim pristupom mi je lako održavati za sebe zdravu težinu, figuru sa kojom se osjećam ugodno a bez pretjeranog odricanja ili muke. Ono što planiram za naredni period jeste da postignem nešto bolji tonus i možda da još malo oslabim na kilaži.Vjerovatno ću to na neki način zabilježiti i podijeliti sa vama.

Ovaj post sam zamislila kao generalni osvrt na prethodne mjesece jer dobijam veliki broj upita vezano za moj svakodnevni raspored prehrane i trening. Ovo je nešto na čemu bih željela raditi više za blog ali u međuvremenu – napisala sam neki kratak osvrt, čisto da dobijete dojam kako razmišljam i pristupam svemu. Ako ste u svojoj prehrani napravile pomak – voljela bih da mi o tome pišete. Ako se sa nečim mučite, imate prepreke koje vas spriječavaju da postignete željeni cilj – i o tome bih voljela da čitam. Cilj mi je potaći zdravu diskusiju jer sve mi imamo uspone i padove. To je jednostavno dio života i ništa neprijatno ali je svakako nešto o čemu treba razmišljati i pokušavati pronaći rješenje. Da li se slažete?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?