Waga Wood #madeinBiH i pravljeno sa ljubavlju

Hrana je veoma bitna i voljena stavka u mom životu – nešto što će svako ko prati moje Insta priče bez problema da potvrdi! Kuhinja je dio doma u kojem sve češće provodim svoje vrijeme (i to sa zadovoljstvom!) bilo da ja kuham, pomažem dragom oko njegovih fantastičnih jela, pripremam hranu za posao, možda vodim intrigantan razgovor na temu kontrolisanja želje za slatkišima sa kojom mučim muku u posljednje vrijeme ili da jednostavno maštam o preuređenju kuhinje. Uređenje doma mi je sve više u mislima i željela bih da naš dom – korak po korak, sobu po sobu – prilagodim nekim našim željicama.

Jedan od najefektivnijih detalja kojima sam započela taj proces a nije isključivo dekorativan nego i veoma praktičan dodatak domu su kvalitetne drvene daske za rezanje i serviranje hrane. Nikada nisam željela koristiti plastične daske jer su materijali sa kojima sam u dodiru, koje gledam i koristim presudne te mogu da “oboje” neke utiske, iskustva – pogotovo kada je kuhanje u pitanju. Najopuštenija sam u kuhinji koja ima dosta drveta i kamena a koncept kromiranih kuhinja mi nikada nije bio privlačan. Isključiva sam – daske za rezanje jednostavno moraju biti napravljene od drveta. Waga Wood daske su tako krasno izrađene i jedinstvene (svaka je poput malog remek-djela) i dopada mi se što su funkcionalne jednako koliko su atraktivne.

Nastale u gradiću Konjicu koji poznat po drvorezbarstvu, Waga Wood je jedan od svijetlih primjera i divnih otkrića za koje ponosno mogu da pohvalim kako su #madeinBiH a vrhunskog kvaliteta. Waga Wood radi isključivo sa lokalno dostupnim vrstama drveta, a to su orah, trešnja, jasen, javor i hrast. Daske se mogu smatrati i ekološkim, jer za izradu se koristi tzv. otpad iz drvne industrije, a to su male drvene daske koje su ostatak pri proizvodnji namještaja ili drugih velikih proizvoda od drveta. U procesu izrade, daske se ne prave iz jednog komada drveta, nego iz spojenih letvi tako da se poveća otpornost daske na izvijanje i pucanje. Za ljepljenje lamela koristi se ljepilo vrhunske kvalitete koje je certificirano, i koje je za primjenu proizvoda koji mogu doći u dodir sa hranom. Nakon spajanja lamela, pristupa se izrezivanju geometrije prema dizajnu, izradi dekorativnih detalja, šmirglanju i glačanju površine, te na kraju dolazi premazivanje hladno prešanim lanenim uljem.

Drvorezbarstvo je uistinu prekrasno, motivi su raznoliki – od tradicionalnih pa do geometrijskih oblika. Uglavnom se radi o modernoj interpretaciji detalja iz naših tradicionalnih šara. U izradi se izbjegava duboki rez zbog praktičnosti pri čišćenju daske (u pitanju je plitko rezbarenje). Uz svaku dasku dolazi i upustvo za održavanje, i ako ga se pridržavate, možete znatno produžiti životni vijek vaše daske te održati ljepotu prirodne teksture drveta. Jedna od važnih stavki – dasku nipošto stavljati u mašinu za pranje posuđa. Savjet za sve koji posjeduju Waga dasku je da odrede prednju stranu za serviranje, a zadnju stranu za pripremu i rezanje hrane.

Ja posjedujem dvije Waga daske: model  daskaCasablanca u orahu (35KM) i model poslužavnik Bosnia u orahu (65KM) – oba modela su impresivna! Toliko mi se dopadaju da su zaista ušle u svakodnevnu upotrebu, uključujući i fotografisanje jer su veoma fotogenične. Na njima smo servirali hljeb od maslina, fokaću, banana hljeb, macaronse i raznorazne vrste peciva. Šta god da na njima poslužite, kao da je i ukusnije jer ritual serviranja čini sve nekako posebnim. A objektivno, posluživanje i konzumiranje hrane iz prirodnih materijala je svakako prijatnije. Kuhinja i dom su postali topliji uz ovu malu zvijezdu jer Waga je čista ljubav ♥

*PR uzorak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?