Moja lista za čitanje za 2017.

U eri interneta, ubrzanog načina života, previše posla, previše obaveza i pretrpanih rasporeda a stisci sa vremenom – mi, obični ljudi, se naprosto udaljavamo od knjiga. Fenomen koji nije dobar. Ni po um, ni po dušu. Ja sam oduvijek osjećala snažnu ljubav spram knjizi a odustvo iste mi je toliko smetalo i stvaralo neku težinu da sam u jednom trenutku morala donijeti neke promjene. Kada upitate ljude zbog čega smatraju knjige čarobnim, često se dobije odgovor da definitivno nije isto čitati tekst na laptopu (bez obzira koliko pdf-ovi bili praktični) i pročitati pravu knjigu. Držati je u ruci, osjetiti pod prstima njene stranice, udahnuti onaj divni miris papira te mnogo jasnije “slušati” glas pisca kroz njegove odštampane riječi.

Ali knjiga pomaže i kada niste uopšte svjesni da vam je pomoć potrebna. Tu leži njena stvarna snaga. Ako mene pitate, knjige su uistinu moćne u smislu koliko obogate riječnik, prošire interesne sfere, poboljšaju kreativnost (probude je), čine da razmišljamo o stvarima koje nam se ranije nisu motale po mislima, ohrabruju nas da preispitujeme sebe i druge i – čine da sanjamo više!

Ja inače imam taj “problem” što čim se probudim, uopšte se ne mogu sjetiti da li sam sanjala prethodne noći. To uvijek toliko fascinira mog supruga za kojeg znam da ima najmaštovitije snove za koje sam barem ja ikada čula. Nakon čitanja knjige, um mi dobije poticaj i svake noći kada legnem sanjam najluđe stvari. Taj osjećaj uranjanja u svijet snova mi je nedostajao. I nedostajao mi je osjećaj da se radujem čitati. Proteklih godina sam, gotovo isključivo, čitala stručnu literaturu. Iako mi je pomogla da obogatim svoje znanje vezano za posao, isto toliko mi je “zatupila” kreativnu stranu.

Zbog svega navedenog sam odlučila da knjiga ponovo postane bitan dio mog života i pripremila sam prilično raznovrsnu listu za čitanje tokom 2017. godine na čemu je od neprocjenjive pomoći bio neponovljivi Buybook (riznica odličnog štiva!). Pošto sam ranije imala reputaciju da naprosto “konzumiram” knjige u veoma kratkom periodu ali je i činjenica da sam ispala iz fazona – sebi dajem prostora da proširim ovu listu, bude li za tim potrebe. Ukoliko se to desi, napraviti ću zaseban post a također bih željela recenzirati knjige koje na mene budu ostavile poseban utisak.

Ukoliko ste i vi entuzijasti za knjigama i volite čitati, nadam se da ćete se uključiti u diskusiju sa vlastitim preporukama, uopštenim iskustvom i odnosom spram čitanja te svojim recenzijama knjiga. Pošto ću filmove zamijeniti knjigama tokom noćnih smjena na poslu, predstavljam vam svoju listu za čitanjeL.S. Hilton “Maestra”, Elif Shafak “40 Pravila ljubavi”, Elena Ferrante “Genijalna prijateljica”, Aveline Kushi, Wendy Esko “Makrobiotička kuharica za prevenciju protiv raka”, Azra Hadžić “Dijeta u ishrani”, Alessandro Barrico “Svila”, Kader Abdolah “Kélilé i Demné”, Nepoznati Maur “Vrt milovanja”

*PR uzorak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?