Kako napraviti smoothie kašu za doručak

Kao osoba koja jako voli hranu, bila sam presretna čim sam počela primjećivati da sve više i više ljudi ima tako dobre reakcije na moje foodie članke i recepte. Pošto se ranije nisam mogla pohvaliti kulinarskim umijećem, svaki komentar podrške mi je puno pomogao da se oslobodnim bilo kojih inhibicija te mi je vaša podrška bila veliki motivator da naučim što više o hrani i nutritivnim vrijednostima iste. Jedna od posljednjih stvari iz moje kuhinje koje su vas zaintrigirale su takozvane smoothie kaše za doručak. Kako ih napraviti?

Veoma su fotogenične i atraktivne ali (što je još bitnije) obiluju sjajnim sastojcima, namirnicama koje pršte od svih nutrijenata koji bi bili potrebni ljudskom biću da pravilno funkcioniše od jutra. Još jedna super stvar je i što su ukusom fantastične i zadovoljavaju želju za slatkim. One i klasićna zobena kaša su savršena zamjena za već upakovane musli žitarice koje su prepune šećera a s njima je lakše smanjiti količinu peciva koje se konzumira ujutro. Osnova za ovaj zdravi doručak može biti klasična zobena kaša ili chia puding uz koji najčešće kombinujem banane. Ako kojim slučajem ne možete konzumirati banane, mogli bi ih zamijeniti mangom ili avokadom kako bi se ipak uspjela postići malo gušća, kremastija tekstura (potrebna je radi čvrstine mase da bi se preko nje mogli posložiti svi ukusni dodaci poput sjemenki i voća).

1-2 banane, smrznuto bobičasto voće, mlijeko po izboru (bademovo, rižino, zobeno, sojino ili kravlje), zobene pahuljice, chia sjemenke i dobar blender su nezaobilazni u pripremanju ovog doručka. Količine uvijek sebi prilagođavate i nema se potrebe čvrsto pridržavati bilo kojim mjera jer ipak sve ovisi o preferencama gustoće kaše. Šta ćete posložiti preko nje je također stvar izbora ili raspoloženja. Ja volim koristiti domaću granolu, chia sjemenke, kokosovo brašno ili čips, komadiće tamne čokolade, listiće badema, goji bobice, klasične ili pecan orahe, voće poput banana, kivija i narandži, smrznuto bobičasto voće te kašiku butera pri ruci (najčešće je to buter od badema ili kikiriki buter). Aranžiranje je zabavno a rezultat je doručak koji je pravi užitak za nepce ali i oči.

Očigledno da se može pustiti mašti na volju pa da osim različitih tekstura upotrijebite razno voće za postizanje boja po želji – ali koncept ostaje isti. Ovog puta vas neko čak podstiče da se igrate sa svojom hranom, što je barem meni izuzetno zabavno (i pomalo buntovnički!). Nemojte oklijevati da svoje kreacije tegujete sa #simplyselma kako ne bi promakle ni mom radoznalom oku 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?