Kako pripremiti odrezak od tune

Postala sam velika ljubiteljica tune, pogotovo nakon što sam isprobala dimljenu tunu i stek od tune – sada znam da je konzervirana tuna daleko ispod onoga što meso ove ribe uistinu može pružiti. Dimljena tuna mi je bolja čak i od dimljenog lososa dok je stek od tune pravi delikates kojeg uopšte nije teško pripremiti. Ja sam ga odlučila servirati uz organsku smeđu basmati rižu, grilovane paprike i matovilac salatu.

Sastojci: 3 paprike, 200g dmBio smeđe basmati riže, 300g steka od tune, morska sol, crni biber, ruzmarin, bosiljak, peršun, maslinovo ulje, jabukovo sirće, crveni luk, feta sir, matovilac salata

U srednje velikoj šerpi potopiti smeđu basmati rižu u vodi i sa malo soli, dovesti je do ključanja. Smeđoj basmati riži je potrebno više vremena da se skuha tako da imate na umu kako će biti gotova za 30 minuta – zato bih počela pripreme od nje. Potom, isjeckati paprike na trakice. Iz estetskih razloga sam odabrala jednu crvenu, žutu i zelenu papriku no to nije neophodno. Propržiti ih na maslinovom ulju, crvenom luku, biberu, soli, ruzmarinu i bosiljku na par minuta. One se uskoro karamelizuju i čim budu gotove, odložiti na stranu.

Stek od tune je što se tiče pripreme dosta sličan ramsteku. Ne želite da bude potpuno kuhan/ispržen tako da je prženje u tavi idealno a također je veoma bitno da je meso kvalitetno i svježe. Tuna stek nikada ne smijete prepržiti – poželjna je hrskava korica a u “srcu” stek mora biti crven. Prethodno prženju, stek začiniti maslinovim uljem, biberom i soli. Tava se treba prethodno ugrijati na srednjoj vatri a stek se sa svake strane prži maksimalno 2 minute.

Uz smeđu basmati rižu servirati stek od tune, ukrasiti proprženim trakicama od paprike. Matovilac salata je dosta posebna i divnog je ukusa te se lijepo slaže uz malo maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, bibera, soli, bosiljka, ruzmarina i peršuna. Nasjeckati i malo paprike na kockice a za ultimativni doživljaj razlomiti malo fete na mrvice i posuti. Ovo je prava boemska rapsodija za nepce!

* u saradnji sa dmBio – dm drogerie markt Bosna i Hercegovina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?