Zašto je jednostavna zobena kaša idealan doručak

Ni sama ne mogu vjerovati da zagovaram važnost doručka jer sam se prije mnogo mučila sa ovim obrokom, često ga preskačući. Preskakanje doručka je zaista jedna od najlošijih odluka koju možete donijeti kada je prehrana u pitanju, to mogu potvrditi i iz vlastitog iskustva. Koliko god zvučali poput pokvarene ploče, naši roditelji nam stvarno nisu bez razloga govorili da je doručak najvažniji obrok. Nerijetko je odabir toga što doručkujem prekretnica mnogih dana i zato se držim provjerenih jaja i zobene kaše (njih najčešće doručkujem). Danas sa vama želim podijeliti svoju ljubav spram zobene kaše te način kako da i vama postane nešto čemu ćete se ujutro radovati.

Način pripreme zobene kaše ni po čemu nije težak i o tome se nema previše pisati ali spomenuti ću da sam primjetila kako osobe koje je pripremaju uz pomoć mikrovalne imaju najveće pritužbe na ukus zobene kaše. Zato želim reći da (ako je koristite) potpuno izbacite mikrovalnu iz upotrebe. Put do savršeno kremaste zobene je kuhanjem! Za jednu osobu je potrebno 50g zobi, 100ml mlijeka po izboru (ja koristim kravlje i/ili bademovo mlijeko), 100ml vode ili malo više ako primjetite da je tokom kuhanja zobena kaša suha. Ako volite slađi okus, možete dodati med/steviju ili cimet.

U manjoj šerpi i na srednjoj vatri lagano dodajem sve sastojke i konstantno miješam jer zobena kaša je po pitanju miješanja slična kajgani. Zob mora upiti svu tečnost i kada joj tekstura postane lijepo kremasta, skinuti je sa vatre. Nakon što je premjestite u posudu, moguće da ćete pomisliti kako vizuelno nije naročito privlačna. Zato prelazimo na magične dodatke!

Možete kao dodatke koristiti heljdu, čokoladne mrvice, bademe u ljuspicama, chia sjemenke, goji sjemenke, košpice, kikiriki buter/ badem buter/ tahin itd. Ovdje sebi dajte mašti na volju. Kada je voće u pitanju, prilagodite ga svojim preferencama ili se možete voditi spiskom sezonskog voća u datom trenutku. Doduše, nije greška ni koristiti smrznuto bobičasto voće – ja ga volim jer to što je hladno pod jezikom daje divan kontrast toploj kaši. Kada budete pripremale svoj doru;ak nemojte ga zaboraviti uslikati i označiti sa #simplyselma na Instagramu kako bih vidjela sve vaše kreacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?