Kako lakše podnijeti zimu

Dvadeset i prvi decembar je označio zimski solsticij odnosno “najkraći dan u godini”. Kasno svitanje. Rani suton. Kratak dan. Duga noć. Prva ću priznati da mi tama, karaketristična za ovo doba godine, otežava normalno funkcionisanje na svakodnevnoj bazi. Da li ste primjetili kako se budimo u mraku, odlazimo na posao u mraku i vraćamo se kući u mraku? Uprkos tome što nas priroda prisiljava na hibernaciju, imam par trikova uz pomoć kojih lakše podnosim ove tamne dane i noći.

Uživajte u praznicima. Iako mračan i oblačan, decembar je ipak i najveseliji praznik. Ima nešto u atmosferi, u odnosu sa ljudima što podiže raspoloženje. Također su i praznične dekoracije ugodne oku. Rasporedite sitna sijalice po uglovima prostorija, okitite božićno drvce najljepšim ukrasima a stomačić napunite prazničnim delicijama. Na svakom kanalu možete pronaći dobre Božićne filmove (Sam u kući je moj favorit) a praznične pjesme su također tako lijepe. Ja ih volim slušati na radiju.

Ušuškajte se! Svjesna sam da, dolaskom zime, većinu slobodnog vremena provodim kod kuće. Na dohvat ruke nam je mnogo načina kako učiniti dom još prijatnijim, ljepšim te unijeti toplinu i osjećaj intime. Pronašla sam super savjete OVDJE i OVDJE pa sam ih primjenila u svom domu. Jedna od najboljih ideja je bila ofarbati jedan zid u boju breskve, što je prostoriju učinilo tako “toplom”. Bijeli zidovi mogu izgledati lijepo ali jedan karakteran zid transformiše sobu. Na njega smo okačili umjetničke radove mog supruga i dodali par printova koje smo uramili. Nećete pogriješiti ako nabavite deke, prekrivače i mirisne svijeće kojih što više – to bolje. Uložiti u kvalitetnu posteljinu je odlična ideja. Ja nabolje spavam u tamnoj posteljini, koja mi je ujedno i najljepša.

Prilagodite rutinu. Zar ne djeluje kontraintuitivno pridržavati se iste rutine dok dani kraćaju a noći postaju duže? Neizbježno je dnevnog svjetla sve manje a time i manje produktivnih sati, te noć pada do pet sati popodne. Zašto onda ne pokušati zaspati barem jedan sat ranije? Na taj način se možemo ustati sat ranije i bolje iskoristiti ono dnevnog svjetla koje sada imamo na raspolaganju.

Ugodite sebi. Ako ništa ne urodi plodom, nije grijeh počastiti se nečim što želimo. Nije mi ispod časti uživati u omiljenom čaju ili čokoladi nakon dugog, napornog dana. Otkažite sve planove i ostanite kući uz dobar film, društvo i kokice. Pripremite sebi noć ugađanja i najluksuzniju kupku. Kada se ušuškate u najmekšu pidžamu i čupave čarape, sigurno ćete se osjećati bolje, opuštenije i možda čak pronaći malo užitka u ovim tamnim danima i noćima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?