Domaća Pumpkin Spice Latte

Domaća Pumpkin Spice Latte

Domaća Pumpkin Spice Latte

Što bi se reklo, šlag na torti serijala recepata sa tikvom bi bio upravo ovaj – Domaća Pumpkin Spice Latte. Mislila sam da će biti neprimjereno pisati o jesenskoj poslastici u decembru ali ako na trenutak prestanemo misliti da je decembar i osvrnemo se na vrijeme kakvo je stvarno (slobodno pogledajte kroz prozor, sličnije je prohladnom proljeću nego zimi) – mislim da bi se čak mogla izvući sa ovom idejom!

Sastojci: 2 supene kašike pirea od tikve (ako niste, naučite kako napraviti domaći pire klikom ovdje), 1/3 kafene kašike pumpkin spice začina (recept kako ga napraviti kući, također klikom ovdje), 1 supena kašika šećera (manje ili više, ovisno o preferencama a nećete pogriješiti ako koristite vanilin šećer), 1 šolja mlijeka, 1 kafena kašika ekstrakta vanilije, ako ste u prilici možete napraviti jedan kratki espresso ili 1/4 šoljice domaće crne kafe, štapići simeta, šlag u pjeni

Ovaj topli napitak se priprema tako što u omanjoj šerpici stavimo na slabu vatru 2 supene kašike pirea od tikve i pospemo sa 1/4 pumpkin spice začinske mješavine. Lagano miješajući, primjetiti ćete da pire i začini počinju otpuštati divan miris; slobodno na laganoj vatri miješajte do jedne minute. Potom se doda supena kašika šećera a ako koristite vanilin šećer, pripremite se da kuhinja sva zamiriše na slatko. Taman nakon otprilike 30tak sekundi, kada šećer i začini počnu da “pucketaju” ulijte šolju mlijeka, mutilicom ga sjedinjavajući sa pireom i začinima. Potom se doda vanilin ekstrakt i sve skupa treba biti vruće ali ne smije proključati (otprilike 2-3 minute neka još bude na vatri).

Da bi napitak bio svilenkast pod jezikom, preporučujem da kroz finu cjediljku procijedite ovu mirisnu mješavinu kako bi otklonili eventualne grudvice pirea od tikve. Nije korak pod moranjem ali ćete dobiti savršen užitak za nepce budete li mu pristupili. Što se tiče porcije kofeina, imate dva izbora: pravite li kući espresso, napravite kratki a ako ne onda 1/4 šoljice malo jače crne kafe. Ukusi se savršeno slažu i samo preostaje da dodate malo (ili puno) šlaga, pospete još malo pumpkin spice začina ili običnog mljevenog cimeta a štapići cimeta će dodatno obogatiti aromu i poslužiti kao kašike za miješanje. I za jako kratko vrijeme je gotova priprema jednog od najprijatnijih toplih napitaka u kojem možete uiživati bez obzira na godišnje doba.

Domaća Pumpkin Spice LatteDomaća Pumpkin Spice LatteDomaća Pumpkin Spice Latte

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?