Žestice od limuna i meda kao prevencija prehladi

Žestice od limuna i meda kao prevencija prehladi

Promjenljivo vrijeme, iako moždaPage zanimljivo za pratiti, vrlo lako postane noćna mora pošto nikada lakše nije bilo razboljeti se uslijed smjene niskih temperatura, pljuskova snijega i naglog zatopljenja u novembru. Sezona viroze je stvarna i otpočinje u vrijeme kada suho lišće počinje spadati sa grana. Kako opada i živa u termometru a sunčeva svjetlost blijedi, šmrcanje i kašljanje počinje biti realnost. U najboljem slučaju se izvučemo sa onim groznim osjećajem iscrpljenosti ali ako baš nemamo sreće, tijelo će oslabiti temperatura, bol i fizička nemoć. Veoma efikasan način da spriječimo slabljenje organizma je, između ostalog, skromna čašica meda i limuna.

Tata mi je skrenuo pažnju  na ovu tako jednostavnu stvar koja, nakon što je postala dio moje jutarnje rutine, dala je impresivne rezultate. Prošla su četiri mjeseca otkad je ovo piće postalo obavezan dio svakog jutra i doručka a mogu reći i kako mi je osjetno imunitet ojačao te mi i koža izgleda bolje svakim danom. U maloj čašici (ponajviše zbog praktičnosti), dodam cijelu veliku supenu kašiku domaćeg, hercegovačkog meda i iscijedim jednu polovinu limuna. To pripremim čim se probudim a popijem prije nego pojedem ili uopšteno konzumiran bilo šta drugo, te okus limuna i meda saperem sa jezika čašom tople vode. I onda sačekam da prođe pola sata, nakon čega doručkujem.

Sve dobrobiti mješavine meda i limuna uključuju:  1. zdrav i niskokaloričan napitak, 2. pomaže probavi, 3. ponaša se kao diuretik, 4. pravi detoksikaciju organizma, 5. pomaže pri održavanju zdrave kilaže, 6. pročišćuje kožu, 7. poboljšava imunitet, 8. pomaže u liječenju infekcije grla, 9. olakšava tegobe kašlja i začepljenih disajnih puteva, 10. olakšava problem zatvora, 11. ubrzava metabolizam, 12. balansira pH nivoe, 13. ubrzava procese zacjeljivanja, 14. osvježava dah, 15. olakšava urinarne infekcije. Mislim da je to više nego dovoljan niz razloga da med i limun postanu dijelom jutra svakog i svake od nas.

Žestice od limuna i meda kao prevencija prehladi

6 Comments

  • 8 Novembra, 2016 / 9:02 am

   Jedno sam vrijeme cijedila limun i dodavala med u šolju vruće ili ključale vode pa su me naružili da time uništavam svojstva meda i "ubijam" limunov C vitamin (što ima smisla).
   Tako da sam ih odvojila i ovim redoslijedom mi baš odgovaraju. Nadam se da će i tebi 🙂

 1. 5 Novembra, 2016 / 12:16 pm

  Meni je ovo već godinama glavna i najefikasnija zaštita protiv virusa i bakterija, od oktobra pa do marta. Prošle godine sam počela da dodajem i rendan đumbir i zaista uživam u tom malom jutarnjem ritualu. Osim što poboljšava ukus celokupnom napitku, ne moram da ti napominjem koliko je sam po sebi zdrav.

  • 8 Novembra, 2016 / 9:04 am

   Teško mi je bilo stvoriti naviku (pogotovo zbog smjenskog rada) ali ove godine mi je ovaj ritual baš "legao" i pridržavam ga se. Super stvar.
   Đumbir je nezaobilazan i u mojoj kuhinji, pripremam post o tome kako ga koristim a drago mi je što čuva i zdravlje tvoje porodice ♡

 2. 15 Novembra, 2016 / 8:54 am

  moćan napitak. spasio me ove sezone od 2 viroze koja je krenula. još sam dodala i kurkumu 🙂

  • 19 Novembra, 2016 / 9:36 pm

   Ja sam prešla na duple doze jer sam rovita i samo što me nije viroza uzela pod svoje.
   Upravo sam na poslu u noćnoj smjeni i ponijela sam sebi svježeg đumbira da grickam.
   Stvarno se nadam da ću uspjeti na ovaj način preduhitriti ovaj napad na imunitet 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?