Domaći pire od tikve

Domaći pire od tikve

Uvijek sam bila mišljenja da se ljubav i privrženost pokazuju djelima a ne riječima. U ovom slučaju, pišem vam o svojoj ljubavi spram jeseni (mom omiljenom godišnjem dobu). Kada mislimo o jeseni, jedna od najdominantnijih asocijacija su tikve. Već godinama zapisujem recepte koje želim pretvoriti u stvarnost u svojoj maloj kuhinjici ali, to se nekako nikada nije desilo. Pire od tikve je sastavni dio većine recepata sa tikvom i, iako je prilično jednostavno pronaći ga konzerviranog na zapadnom tržištu (i jeftin je), kod nas je gotovo nemoguće pronaći ga u marketima. Ove godine sam odlučila da otklonim tu jednu prepreku koja je stajala između mene i ostvarenja mojih kulinarskih snova. Domaći pire od tikve sam naučila da pripremam, čime se naprosto moram pohvaliti – nevjerovatno je jednostavno i zabavno, mislim da će vam se dopasti.

Koliko puta sam pripremala ovaj pire, sada čim pomislim na pitu od tikve, ili kolačiće, musli ma bilo šta – odmah zagrijem rernu jer tikva iz rerne je najbolji način da dobijete super kremasti, super ukusni pire. U tu svrhu preferiram hokaido tikvu zbog njenog blago slatkastog ukusa i glatkog, mekanog “mesa”. Ovaj recept je prilično brz za spremanje a ako imate viška vremena, pustite da se tikva peče u rerni malo duže i na nižoj temperaturi jer tako njen mesnati dio postane ukusniji i kao da se topi pa ga je i lakše pretvoriti u pire. Inače će vrijeme koliko će se peći ovisiti od same tikve tj. od njene veličine (manje se brže termički obrade). Znati ćete da je tikva gotova kada viljuška prođe kroz nju kao kroz puter.

Za početak, potrebna je cijela hokaido tikva. Najbolje je raditi sa omanjom tikvom jer veće zahtijevaju više vremena. Nakon što tikvu operem, nožem (ili skalpelom) izrežem krug oko njene peteljke kako bi je lakše prerezala na polovice a kašikom izvadim vlaknastu sredinu sa košpicama (ostavim ih za kasniju upotrebu). Potom kuhinjskim masnim papirom obložim dno tepsije a unutrašnjost svake polovice namažem maslinovim uljem, posolim i pobiberim. Prethodno sam rernu ugrijala a polovice pečem na 200°C nekih 30-35 minuta. Kada tepsiju izvadim iz rerne, pustim da se polovice ohlade na par minuta i kašikom izvadim “meso” koje je sada izuzetno mekano i mirisno (čak je i kora dosta omekšala). Ubacim ga u blender i između blendanja kašikom potisnem još neblendane komade ka dnu (očigledno, kada zaustavim blender). Ovisno od toga želim li gustu ili rijetku teksturu, dodati ću još maslinovog ulja ili vodu. Lično volim da je pire srednje gust ali bez grudvica. Pire je tada već gotov i možete ga odmah koristiti svježeg za pripremanje jela ili ga zamrznuti u frižideru za kasniju upotrebu. Na fotkama ispod imate slikovni prikaz pripreme.

Domaći pire od tikve sam koristila za recepte: pumpkin spice latte, pumpkin spice topla čokoladasupa od tikve, slatki endvič sa tikvom.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?