Sve o palminom ulju #GoodOrBadPalmOil

Sve o palminom ulju #GoodOrBadPalmOil

*Ovaj post je sponzorirao Roundtable on Sustainable Plam Oil (RSPO), tj. okrugli sto o odrzivosti palmina ulja. Iako je sponzoriran, ovaj clanak sadrzi moje istinsko misljenje i stavove.

Cvrsto vjerujem i licno pokusavam prosiriti rijec o vaznosti donosenja pametnih i zdravih odluka. Na kraju se sve svodi na zdravlje koje svi mi u odredjenoj mjeri uzimamo zdravo za gotovo. Tokom vremena sam primjetila da je na moje zdravlje i uopstenu dobrobit najvise uticaja imalo prilagodjavanje prehrane. Sta vam se nalazi u hrani? #GoodOrBadPalmOil (#DobroIliLosePalminoUlje) kampanja je nesto sto na pocetku moze djelovati strano ali u nastavku teksta cu vam pribliziti ovu temu. Procitala sam stranice i stranice materijala o ovome ali laicki receno, radi se o slijedecem. Iako se kroz medije stice dojam da je kokosovo ulje izuzetno popularno, stvarna situacija je daleko od toga. Licno sam mislila da je suncokretovo ulje najcesce koristeno – zato sam se iznenadila podatku da je palmino ulje ustvari ono sa najvecom ponudom i potraznjom od svih biljnih ulja (na njega otpada 65% cjelokupne internacionalne trgovine biljnim uljima). I radi se o jednom uobicajenom sastojku koji se nalazi u nasem margarinu, keksima, hljebu, zitaricama, nudlama, samponima, karminima, svijecama, deterdzentima, cokoladama i sladoledu, izmedju ostalog. Gotovo polovica artikala iz supermarketa sadrzi palmino ulje. Velika je sansa da trenutno u kuci imate vise proizvoda u cijem sastavu se ovo ulje nalazi.

Palmino ulje je jestivo ulje dobiveno ekstrakcijom plodova palme. Specificno je po tome sto je najisplativije (najmanje kosta ulaganje u proizvodnju a daje kolicinski mnogo zeljenog proizvoda). Komercijalno se uzgaja u vise tropskih zemalja ali najveci proizvodjaci su ubjedljivo Indonezija i Malezija (na koje otpada 85% svjetske proizvodnje palminog ulja). Ako mislite da je svejedno koje palmino ulje se nalazi u proizvodima, iznenaditi cete se da ustvari postoji jasna razlika izmedju dobrog i loseg palminog ulja. I upravo ovdje RSPO organizacija i #GoodOrBadPalmOil kapmanja ulaze u pricu. Kljucna rijec za razdvajanje loseg od dobrog palminog ulja je odrzivo tj. odgovorno proizvedeno palmino ulje. Cinjenica da postajete svjesni ovih podataka i time sto imate mogucnost da odaberete palmino ulje iz odrzivog uzgoja, znaci da odbijate ucestvovati u negativnim efektima koje za posljedicu ima koristenje palminog ulja iz nesavjesnog, neodrzivog razvoja – to su; krcenje suma velikih razmjera, nestanak prirodnog prebivalista za mnoge ugrozene zivotinjske vrste (nosorozi, slonovi i tigrovi), erozija tla, zagadjenje tla i vode, prinudna selidba naroda koji nastanjuju pogodjene dijelove te socijalni konflikti izmedju 4,5 miliona ljudi koji zaradjuju za zivot upravo od proizvodnje palminog ulja u odrzivim i odgovornim uvjetima.

Kao sto mozete primjetiti, cilj kampanje jeste da se skrene paznja na ovaj problem – mozda kao citateljica sa podrucja Balkana na prvi pogled ne vidite poveznicu izmedju proizvodnje palminog ulja sa sobom ali ona itekako postoji. Kao konzument, imamo svi mogucnost i moc da donesemo neke dobre odluke. Ovo ce vas pogotovo zanimati ako ste neko ko vodi racuna sta unosi u svoje tijelo, ako zelite da utrosenom novcu date neko znacenje ili da barem do neke mjere imate kontrolu nad time sta svojim novcem podrzavate te ako uopsteno suosjecate sa slicnim problemima a mozda niste imali pristup informacijama ili ste mislili da ne mozete doprinijeti poboljsanju situacije. Mislim da vec doprinosimo jer brendovi poput Nestle, Lindt, Danone, Barilla, Coca-Cola, Haribo i Ferrero slastica (to ukljucuje Nutella, Ferrero Rocher, Mon Cheri, Tic Tac, Kinder Bueno i Raffaello), imaju potvrdu RSPO udruzenja da u koriste palmino ulje iz odrzivog uzgoja. Niti jedan od njih ne bih nazvala “zdravim” brendom (daleko od toga) ali, ruku na srce – koliko nas je konzumiraloo Barilla tjesteninu? Obicno pripremam tjesteninu od heljde ali ako cu se pocastiti, uvijek je to Barilla tjesteninom. A koliko nas je uzivalo u Lindt cokoladi, Nestle cokoladnim napitcima, povremenoj flasi Coca Cola Zero i sumnjam da je necije djetinjstvo proslo bez kriske hljeba namazane Nutellom. Sada sam saznala da u ovim cascenjima ima nesto dobro i pozitivno – upravo sam servirala najbolje opravdanje za slatkise (ali ipak, nemojte pretjerivati).

Razgovor na ovu temu je vec poceo imati efekta i bilo bi super kada bi se sto vise nas ukljucilo. Ono sto mozemo uciniti je spomenuti sto smo danas naucili nekome koga znamo, bilo da je rijec o prijateljici, kolegici, susjedi ili se mozete prikljuciti online debati na drustvenim mrezama koristeci se pri tome hashtagom #GoodBadPalmOil. Ako budete koristile drustvene medije, obavezno i mene dodijelite tag. Sto se tice same kampanje, meni su se licno dopale Jessica Dance kreacije – to je dama koja je isplela sve rekvizite koje je RSPO koristio u simpa promo videima i fotkama. Mislim da su na originalan nacin pokusali pribliziti jednu bitnu temu kupcima. I ko bi rekao da su visoko cijenjeni klijenti (poput Vogue, Google, Mulberry, Vanity Fair, Topshop, Whistles, Selfridges, Marie Claire, GAP i dr..) ljubitelji pletenih rekvizita. Pa to je umjetnost – zabavna umjetnost!

Microsite: http://goodbadpalmoil.org/
Hashtag: #GoodBadPalmOil
Facebook: https://www.facebook.com/RSPO.org/
Twitter: @rspotweets
YouTube: RSPO Youtube channel
Instagram: @goodbadpalmoil

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?