Simply Selma: Blog Rebranding & A New StartI’ve been working on this little project for months, the change was brewing and ideas floating in the air ceaselessly and I still have trouble with turning my thoughts into words for you guys. Firstly, I want to welcome you all to Simply Selma – a blog, a place you will find familiar but somewhat changed. Personally, I find it quite difficult to say goodbye to Meteo Beauty and the whole identity associated with it but I know it in my heart that it was a right thing to do.This is the classic case of underrestimating the importance of your blog’s name at the very start and I definitely fall into the vast group of bloggers who, over time, find that their blog name doesn’t suit them or the content they’re trying to present anymore. Hopefully, a new and upcoming bloggers among you can take notes.


Being someone who works in aviation for years, providing meteorological data to our clients and users the word ‘meteo’ is used constantly. I identify with it and it wasn’t strange that it was the first thing which popped into mind whilst creating my blog. I had randomly glued it to the word ‘beauty’ primarily because I was really eager to finally have a blog, regardless of its name. I really had no idea that this blog would turn into something more than just random words and photos I made with my smartphone. 


Unexpectedly, Meteo Beauty started to grow, transform and upgrade to the point that the name felt restrictive. It felt weird writing about fitness and planning healthy meals under the Meteo Beauty title. I’ve pretty much exhausted the subject of weather and was struggling to bring in something new to the plate. I found that my horizons expanded in a multitude of ways and I wanted to write about numerous things other than beauty and weather – this not meaning I will cease to write about those subjects. I just want to add on top of those, to enrich this blog along the way and show you a little bit more of me in the process. 


If you ever find yourself in a similar predicament to mine, you’ll find that looking up a new blog name is a gazillion times harder than imagined. You want something a bit more personal, a bit more true to yourself but you also don’t want to distance yourself from the initial idea of your blog. And having a clean slate in front of you can sometimes be scary. I could’ve picked something totally random and be done with it but I’d still have the same issue – the name would not represent me and what I’m all about. 


I looked up a few words in other languages, I wrote down every interest I have in attempt of bringing them all together. Lengthy combos aren’t good – you want something memorable and in my case – easy to pronounce and remember. Most of my ideas turned out to be already taken – so frustrating! Creating something original and true-to-self was harder than I thought. And then it hit me


I asked myself why was I complicating things when it could be all simple. And I am quite a simple person who enjoys the simple things in life. I try to break down everything to basics, get rid of excess and focus on what really matters. Simple is good. I love simple makeup, simple clothing, simple solutions to otherwise complicated situations. I wanted this to be about me, right? Why not name it – Simply Selma? It clicked, it was simple, something I could stand behind. 


When I initially started the process of rebranding this blog, it did feel a bit alien to me but when I saw the attribution corner stating the Simple Template was used – it was a small, reassuring nudge to self that I was heading in the right direction (I am superstitious like that). I was actually doing what I wanted for so long and it feels absolutely, incredibly right! I feel so inspired, so fresh and uplifted! I have so much ideas, so many things I want to write about and I no longer feel restricted at all! It’s almost like a newly-found creative freedom. 


I really, sincerely hope that you’ll be here with me as Simply Selma and follow me into my new blogging adventures.


P.S. I’m still working on some technical bugs such as the disappearance of Disqus comments and Bloglovin’ link on the profile. I value your patience so, so much. • Na ovom projektu sam radila mjesecima, promjene su se ‘krckale’ a ideje neumorno lebdile u zraku no meni jos uvijek nije lako pretvoriti misli u rijeci za vas. Za pocetak, pozeljeti cu vam dobrodoslicu na Simply Selma – blog, mjesto koje ce vam biti poznato no istovremeno je dozivjelo promjenu. Licno mi nije lako pozdraviti se sa Meteo Beauty i identitetom koji stoji iza tog naziva ali duboko u srcu znam da je korak naprijed bio ispravan izbor.
 • Ovdje se radi o klasicnom slucaju kada ne razmisljamo dovoljno o nazivu bloga prije nego ga napravimo. Definitivno spadam u prilicno veliku skupinu blogera koji su vremenom shvatili da im prvobitni naziv ne pase blogu ali ni njima samima vise. Nadam se da ce buduci blogeri medju vama ovo primiti k znanju.
 • Kao dugogodisnji uposlenik avijacije, pruzanje meteoroloskih podataka nasim klijentima i korisnicima je nesto u sklopu cega se rijec ‘meteo’ svakodnevno koristi. Identifikujem se sa njom tako da nije toliko cudno sto mi je odmah pala na pamet kada sam kreirala blog. Potpuno nasumicno sam je zalijepila za rijec ‘beauty’ posto sam samo zeljela sto prije da predjem tehnicki dio stvari i da se bacim na stvaranje sadrzaja. Zaista nisam mogla ni zamisliti da ce taj blog postati nesto vise od lezernog tipkanja i fotografisanja zanimljivih stvari mobitelom.
 • Neocekivano, Meteo Beauty je poceo da raste, transformise se i postaje nesto mnogo vise – sve do granice kada je sam naziv poceo da ga ogranicava. Postalo je cudno pisati o fitnesu i zdravoj ishrani ispod ovog naziva. Takodjer sam dosta iscrpila temu vremena i oblaka te je postalo tesko iznova donositi nesto novo na ove stranice. Shvatila sam da su mi se horizonti prosirili na mnostvo nacina i imala sam ogromnu zelju da pisem i o necemu osim o vremenu i kozmetici. Ovo ne znaci da me ove dvije stvari vise ne zanimaju vec samo da na njih zelim nadograditi tematiku bloga a usput i pokazati vam sebe u vecoj mjeri.
 • Ako ste se ikada nasli u situaciji slicnoj ovoj, saznali ste da je odabir novog naziva bloga milijardu puta teze nego se to cini. Zelite nesto prisnije, osobnije ali se takodjer ne zelite odreci svega sto ste ranije napravili. Imati ‘tabula rasa’ ispred sebe je nekada zbunjujuce. Mogla sam odabrati nesto potpuno nevezano i nasumicno (samo da zavrsim sa ovim) ali bih i dalje imala isti problem – naziv ne bi bio reprezentativan.
 • Potrazila sam neke rijeci na drugim jezicima, zapisala svako interesovanje u pokusaju da ih sjedinim. Predugacke rijeci nisu dobre – zelite nesto sto se lako pamti a u mom slucaju i nesto sto je lagano za izgovoriti. Vecina ideja koje sam imala neko je vec imao i zauzeo na netu – frustrirajuce! Smisliti nesto originalno sa cime se mozemo poistovijetiti je teze nego sam mislila. A onda mi se ideja nametnula sama.
 • Upitala sam se zbog cega komplikujem stvari? Ja sam dosta jednostavna osoba koja preferira jednostavne stvari. Uvijek pokusavam da sve razlozim na osnove, rijesim se viskova i fokusiram se na ono sto je zaista bitno. Jednostavnost je dobra. Volim jednostavnu sminku, jednostavne komade odjece, jednostavna rijesenja inace komplikovanih situacija. Zeljela sam da blog predstavlja mene, zar ne? Zasto ga ne nazvati – Simply Selma? Kockice su se poslozile, jednostavnost mi je prijala i ovo je nesto iza cega mogu da stojim.
 • Kada sam zapocela proces ponovnog brendiranja bloga, sve je djelovalo pomalo strano ali kada sam krajickom oka uhvatila i da se blog zasniva na Simple Template-u, kao da me neko ohrabrio i rekao mi da idem u pravom smjeru (da, toliko sam sujevjerna). Napokon radim ono sto zelim vec dugo vremena i osjecaj je fantastican! Toliko sam inspirisana, osjecam se poletno i svjeze! Vec imam toliko stvari o kojim zelim pisati i vise se ne osjecam sputano! Kao da sam ponovo spoznala kreativnu slobodu. 
 • Iskreno se nadam da cete biti uz mene takvu kakva jesam – kao Simply Selmu i da cete me pratiti u novim blogerskim avanturama.
 • P.S. jos uvijek radim na nekim tehnickim sitnicama, poput problema sa Disqus komentarima i Bloglovin’ linkom na profilu. Znajte da mnogo cijenim vase strpljenje.


www.simply-selma.com


Facebook: simplyselmacom

Instagram: simply.selma

Pinterest: SimplySelma
Twitter: simplyselma_

Bloglovin’: Simply Selma

25 Comments

 1. Oktobar 16, 2015 / 10:11 am

  jednostavno, lijepo i orginalno 🙂
  daniela
  p.s. valjda ću se natjerati uskoro da podesim disqus profil da mogu komentirati ponovo (kad se tehnički problemi riješe), nešto sam zabrljala

 2. Oktobar 16, 2015 / 10:16 am

  Bravo za promenu!
  I ja sam trenutno u fazi menjanja imena jer baš kao što si napisala, kad ne promisliš puno na početku velike su šanse da kasnije prosto neće odgovarati onome što radiš.
  Puno sreće na dalje 😀

  • Oktobar 16, 2015 / 10:48 am

   Hvala ti Ilona, mnogo znaci podrska! Drago mi je sto razumijes, ovu odluku nisam olako donijela ali mislim da je ispravna.
   Takodjer mnogo srece i da tranzicija uspjesno protekne – ja cu biti tu da te bodrim! 🙂 :*

 3. Oktobar 16, 2015 / 10:44 am

  I will miss Meteo Beauty so much <3 Ti ćeš uvek biti moja MB 🙂 Na prvu sam se iznenadila, ali pročitavši koliko te je promena nadahnula i inspirisala za nešto bolje i veće- odluku pozdravljam i Simple Selmi želim da bude još bolja <3

  • Oktobar 16, 2015 / 10:51 am

   Jao toliko Meteo Beauty nostalgicara – slamate mi srce!
   Znam da su svi navikli na meteo blog ali to stvarno vise nije odgovaralo meni licno. Postao je poput tijesne kosulje i taj mi se osjecaj nije dopadao. Ali ako zelis, ja cu veoma rado ostati tvoja MB iz sentimentalnih razloga ♥
   Ipak mi je bitno da me shvatas i razumijes – nadam se da ce ovo biti pocetak nekih novih pobjeda 🙂

  • Oktobar 16, 2015 / 4:27 pm

   Ma sigurna sam da hoće jer naslućujem naboj kreativnosti 🙂 Samo obećaj da ćeš još po koji put pisati o oblacima 😀 i ostalim meteorološkim vragolijama :*

 4. Oktobar 16, 2015 / 12:07 pm

  Želim ti puno sreće na novom početku <3
  Najbitnije je da si ti zadovoljna a mi ćemo se vremenom već navići. Jeste malo čudno sada ali sadržaj je ipak taj koji nas privuče (ili ne).
  Ja sigurno ostajem uz super-jednostavnu-Selmu mada moram priznati da će mi MB malo faliti 😀 L.

  • Oktobar 16, 2015 / 1:16 pm

   Znam da je cudno, potpuno razumijem i moram reci da ste me dirnule time sto vam je meteobeauty toliko prirastao srcu. To iznenadi covjeka i samo cu reci da se nadam kako ce i od sada pa na dalje da blog (bez obzria na ime) i dalje uziva vase povjerenje i naklonost. Ovo je samo kozmeticka prilagodba, blog ostaje manje-vise isti.

   I moram se izvinuti na zavrzlami sa komentarima – mislila sam da je Disqus idealno rjesenje ali stvarno mi pravi velike probleme. Sve komentare vidim na svom Admin panelu (znaci nisu izbrisani ni izgubljeni) ali jednostavno ne mogu da ih povezem sa novom domenom. Cak je i na meteobeauty bilo problema kada sam promijenila dizajn.

   Nadam se da mi niste zamjerile na ovome, komentare jako cijenim i maksimalno se trudim da ih ponovo vratim ovdje.

 5. Oktobar 16, 2015 / 12:21 pm

  Meteo Beauty mi je prirastao srcu, jer sam te preko njega virtualno upoznala.. no Simply Selma je nešto sasvim novo, svježe, jednostavno i moram reći da mi se više sviđa 😀 Svaka čast na ideji za ime 😀 Pamtljivo, kratko, a opet ćemo znati o kojoj se Selmi radi 😀

  • Oktobar 16, 2015 / 1:18 pm

   Jeeej! Simply Selma ipak nije tako losa? 🙂

   Stvarno je tesko smisliti bilo sta a da ne zvuci blesavo ili strano. Meni je bitno da je naziv kratak, jednostavan, pamtljiv i jednostavan za izgovoriti – znam koliko je bilo failova sa meteo/mateo inacicama. Barem vise niko nece pomisliti da je iza bloga neki misteriozni Mateo xD

 6. Oktobar 16, 2015 / 1:26 pm

  Kad sam dobila notifikaciju na FBu da si promijenila ime, odmah sam pocela da ti tipkam poruku na stranicu…Odustala sam od tog nauma, znajuci da ces nam ti to sve lijepo objasniti…Na prvu sam pomislila "Pa kako ti nece biti zao MB imena, jer smo te nekako upoznali kroz to?"… Sreca pa ti sve lijepo objasnis, i da ti se novo ime samo nametnulo… Sva sreca pa ces nas i dalje uveseljavati postovima…Sve dok pises, dobro je 😀
  Uzivaj jednostavna Selmo :*

  • Oktobar 16, 2015 / 1:48 pm

   Znam tj. mogu pretpostaviti da je bilo zbunjujuce sve skupa ali nadam se da sam uspjela obrazloziti razloge iza promjene

   + postoji jos jedan malo dublji motiv iza svega a uskoro cu i o tome. Ne bi trebalo biti sokantno ili potpuno drugacije od dosadasnje mene ili tematike bloga.

   Mislim da ce vam se dopasti, da cete to i same moci prepoznati i mozda cak usvojiti. Vidjeti cemo, uglavnom meni je super sto sam rasplamsala blogerski zar u sebi i sto me moje citateljice i prijateljice podrzavaju 😀

 7. Oktobar 16, 2015 / 3:37 pm

  MeteoBeauty ili Simply Selma, čitamo se i dalje 🙂 Promjena je ponekad dobra, svi se moramo razvijati na bolje i više pa Simply Selmi želim punooo uspjeha :*

 8. Novembar 26, 2015 / 10:02 pm

  Divan ti je novi blog! Svetao,elegantan, sofisticiran, damski, jako prijatan za oko. O kvalitetu tekstova i fotografijama necu govoriti jer si za to odavno postavila vrlo visok standard. Puno srece!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *